La Vanguardia (Català)

Ficosa obre al Marroc la seva planta mundial de càmeres

- ÓSCAR MUÑOZ

La multinacio­nal de components i solucions per a l’automòbil Ficosa va obrir ahir a Rabat el seu primer centre de producció africà, en el qual ha ubicat el seu

hub global de càmeres de visió, que fabricarà allí per a tot el món. Així mateix, d’aquestes instal·lacions sortiran cables i productes tradiciona­ls que assortiran el puixant mercat local. La companyia catalana controlada per la japonesa Panasonic ha invertit 52 milions d’euros en la zona franca de Technopoli­s de la capital marroquina, on donarà feina a unes 700 persones. La facturació prevista per al 2022 és de 155 milions.

“El Marroc és estratègic perquè es tracta d’un mercat que està creixent molt; Nissan, Renault i PSA hi tenen fàbriques i es parla que n’arribaran d’altres”, destaca el conseller delegat de Ficosa, Xavier Pujol. Per a aquests clients, la companyia produirà cables elèctrics i productes tradiciona­ls com ara miralls exteriors, sistemes de canvi de marxes i de rentat. El 65% de la plantilla es dedicarà a aquestes activitats.

Però el més destacat és que a Rabat es fabricaran els últims sistemes de visió intel·ligent que la firma està desenvolup­ant al seu centre tecnològic de Viladecava­lls. La seva alta automatitz­ació farà que només necessiti el 35% del personal. “Aquest país ho està fent molt bé –prosseguei­x Pujol–, a més de tenir una mà d’obra molt competitiv­a està invertint en infraestru­ctures com ara autopistes, trens i ports per treure els seus productes a l’exterior amb facilitat, i té acords de lliure comerç amb Europa, Amèrica Àsia, que volem aprofitar”.

La previsió de Ficosa és fabricar al Marroc 13 milions de càmeres a l’any. La seva integració electrònic­a es mantindrà a Viladecava­lls. Aquesta producció s’implantarà a 32 plataforme­s d’automòbils. La companyia té en l’actualitat 10.500 empleats en 19 països d’Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica. El 2016 va facturar 1.169 milions.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Xavier Pujol, conseller delegat
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Xavier Pujol, conseller delegat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain