La Vanguardia (Català)

Missatgers murris

Hi ha empreses de missatgeri­a que fan el viu: em diuen que no han trobat ningú a casa en una hora en què jo hi era

- Màrius Serra

Qui més qui menys, tothom ha hagut de passar un matí o una tarda tancat a casa esperant l’arribada del missatger que ens porti el paquet esperat, una situació que es pot tornar exasperant si, com li ha succeït en alguna ocasió a Màrius Serra, l’embalum es queda sense lliurar i a sobre ens diuen que no hi havia ningú a casa: “De tant en tant, trobo un avís d’entrega no efectuada. Si m’urgeix rebre el paquet, hi truco, i si no m’urgeix, m’espero sense dir ni piu fins que tornin”.

De sempre, a casa hi han arribat paquets. Sobretot llibres, però també altres objectes. Com que mai no acostumen a ser grans embalums, ja fa anys que vam instal·lar a la porta del carrer la boca de bústia més ampla que venien a la Metal·listeria Bolíbar. Quan no hi ha ningú a casa, els missatgers que venen sovint saben que, si la boca s’empassa el paquet, tenen permís per deixar-lo i fer un gargot a l’albarà. Alguns no gosen, però en general, prefereixe­n no haver de tornar. De tant en tant, trobo un avís d’entrega no efectuada. Si m’urgeix rebre el paquet, hi truco, i si no m’urgeix, m’espero sense dir ni piu fins que tornin. Però algunes empreses de missatgeri­a tenen convenis de recollida amb establimen­ts del barri. Sovint, fan el viu: m’envien un missatge al mòbil dient que no han trobat ningú a casa en una hora que jo hi era, i em conviden a anar-lo a buscar. De vegades el deixen en una papereria del carrer de Cartellà i d’altres a una botiga d’electrodom­èstics de Baixada de la Plana, dos establimen­ts que tinc a cinc minuts de casa, però que no visitaria. Quan ho comento amb els comerciant­s sorgeix una sospita: podria ser que la majoria de paquets els arriben sense que els missatgers no hagin intentat abans localitzar el destinatar­i a casa. Dubtem, però, sobre la naturalesa del fenomen: pot ser picaresca dels missatgers o bé estratègia empresaria­l. A l’empresa cada paquet distribuït per un tercer li representa un cost mínim addicional, però si hi ha uns quants paquets que cal repartir en una zona i el missatger els porta tots de cop a un sol punt, l’estalvi de temps i combustibl­e també compta.

La setmana passada vaig descobrir que la casa Thermomix té un conveni amb Seur perquè reparteixi les reparacion­s dels seus robots de cuina. Un cop acceptat el pressupost, el missatger et porta a casa la màquina. En aquest cas no hi hauria boca de bústia capaç d’empassar-se l’embalum del robot, però a més el missatger ha de cobrar en efectiu l’import de la reparació. Cal, doncs, ser a casa en l’hora de lliurament convinguda, una franja àmplia de temps que obliga a ajustos dràstics a l’horari laboral del receptor. De totes les empreses de missatgeri­a que he conegut, Seur és de llarg la pitjor. Ven modernitat i després la seva presumpta diligència acaba sent un carro del Far West. En aquest cas, el web indicava que el paquet estava en repartimen­t, però les hores anaven passant sense novetats fins que, just quan el termini estava a punt d’esgotar-se, vaig rebre un SMS de Seur dient-me que no havien trobat ningú al domicili del qual no m’havia mogut en cap moment. Davant la perspectiv­a de tornar a bloquejar un matí o una tarda, vaig triar pel web d’anar-lo a buscar l’endemà i vaig acabar a l’estació del Nord, carregant una punyetera Thermomix que només conservem perquè ens porta bons records

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain