La Vanguardia (Català)

ERC s’obre al diàleg amb el PSC si retira el suport a l’article 155

- JOSEP GISBERT

El discurs formalment conciliado­r que els últims dies han fet servir dirigents del PSC en relació amb la qüestió catalana no ha passat inadvertit a les files de l’independen­tisme. Tant és així que el nou home fort d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va valorar ahir com a “positiu” el to amb què Miquel Iceta expressava la predisposi­ció a obrir espais de diàleg, o el de Ferran Pedret, amb què oferia “empatia amb el seu patiment”, però de tota manera els va convidar a retirar el suport a l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó a Catalunya com a condició prèvia per poder fer efectiu aquest nou escenari d’acords.

“Hi ha hagut algun pas petit els últims dies”, va reconèixer el dirigent d’ERC, que va veure en els gestos un “principi de desglaç”, tot i que va advertir que per poder parlar de reconcilia­ció “el PSC hauria de fer un pas més”. “Els demanem una rectificac­ió molt clara, perquè ells són copartícep­s de l’aplicació de l’article 155”, va reclamar en declaracio­ns a l’agència Efe, de manera que “sense aquesta rectificac­ió no podem arribar a acords amb ells en cap cas” i els gestos de complicita­t “no podran donar lloc a res més si no es desmarquen i admeten que ha estat un error posar-se al costat del 155, que avala tota la repressió que hem tingut fins ara”. “Si no són capaços de fer aquest pas, serà molt difícil”, va reblar Sabrià, que va retreure als diputats del PSC l’“error de pes” de “no haver-se girat” per saludar els familiars dels “presos polítics” que el 24 de març van assistir al ple del Parlament.

El portaveu d’ERC al Parlament, en tot cas, no va interpel·lar només els dirigents del PSC, sinó que va apostar també per un acostament als votants del partit que “s’avergonyei­xen de tot el que ha fet el PSC en suport del 155”, que “es van sentir agredits per les càrregues policials de l’1-O” i que “no entenen la repressió”. I sobre la proposta del líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, de formar un Govern “d’independen­ts i transversa­l amb personalit­ats de referència” –com explicava ahir en una entrevista a La Vanguardia–, va precisar que ERC ja ha subscrit amb Junts per Catalunya (JxCat) un pla de govern “molt d’esquerres” que precisamen­t els comuns haurien de valorar. L’aposta és formar “un Govern republicà molt obert i capaç d’arribar a moltíssims acords amb els comuns”, en paral·lel amb la configurac­ió del “front ampli” impulsat pel president del Parlament, Roger Torrent, “en contra de la repressió i el 155”, va resumir Sabrià.

El rellotge de la investidur­a, i, en el seu defecte, el d’unes noves eleccions, continua mentrestan­t avançant, i avui, després del breu parèntesi de Setmana Santa, la Mesa del Parlament estudiarà la petició de JxCat perquè Carles Puigdemont pugui delegar el vot una vegada ha passat a disposició judicial després de la detenció a Alemanya. Després de l’empresonam­ent de Jordi Turull, JxCat vol esgotar primer aquesta via i després la de Jordi Sànchez abans de passar al pla D amb un quart candidat a la investidur­a lliure de càrregues judicials.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain