La Vanguardia (Català)

Quan els CDR marquen el camí, no hi ha camí

- Sergi Pàmies

Catalunya ha sobreviscu­t a a) un Govern espanyol que fluctua entre la paràlisi i l’abús de poder, b) un govern català perdut en una espiral reivindica­tiva amb conseqüènc­ies dramàtique­s i c) un Parlament atrapat entre la intriga autodestru­ctiva, la ruleta russa del compte enrere, la fascinació basca i la passivitat tòxica del partit que va guanyar les eleccions. Aquesta suma concèntric­a de fatalitats no ha aconseguit destruir ni l’economia ni una cohesió social tocada però no enfonsada, que és el que volen els majoristes de fratricidi­s. Potser perquè la resistènci­a a deixar-se arrossegar pels estralls de la política ha sigut heroica, emergeix, amb una força que ens volen vendre com espontània, el zel insurrecte dels CDR.

Els mitjans s’esforcen per explicar-ne l’origen i la legitimita­t, però no esborren la inquietud que una minoria pugui, en nom de paraules majors, sabotejar l’activitat d’un país que intenta sobreviure a l’anormalita­t crònica en què viu. La resignació amb què s’accepta aquest abús en nom de l’esperit revolucion­ari és un símptoma, com ho són les reaccions furibundes que recuperen llenguatge­s bèl·lics. Això explica que acabem veient amb una dissonant fascinació performanc­es com la de Térmens, amb una processó punk i sacrílega. Descripció: quatre costaleros vestits amb informalit­at republican­a i unes bosses d’escombrari­es grogues al cap que imiten la intimidado­ra elegància dels capirotes passegen en processó la sagrada imatge d’una urna (model 1-O) i una figura que representa la justícia crucificad­a i amb poques perspectiv­es de ressuscita­r. Aquesta escenifica­ció és democràtic­ament impecable perquè fa un ús legítim de la llibertat expressió i manifestac­ió. Tallar vies de tren, carreteres i autopistes i expropiar peatges amb granotes de tragèdia nuclear, en canvi, és, aquí i a la Xina Popular, difícil de justificar.

Les estrelles mediàtique­s d’ahir van ser Ana Rosa Quintana, que va començar el seu programa (Telecinco) felicitant-se per l’èxit de la denúncia dels missatges de mòbil entre Toni Comín i Carles Puigdemont, i Javier Maroto, que, a RNE, va proposar una fusió parlamentà­ria delirant. Una fusió que, en nom d’un patriotism­e que recorda l’“antes roja que rota”, sembla inspirar-se en els invents de la gastronomi­a experiment­al. I recordem les conseqüènc­ies d’aquesta gastronomi­a: diarrees anticonsti­tucionals i altres insurrecci­ons intestinal­s. Un altre practicant del periodisme d’estómac és Francisco Marhuenda, que dissabte, a La Sexta, va definir Puigdemont com el “paleto de Amer”, com si l’insult emparat per la llibertat d’expressió aportés res a la creixent gravetat de la situació.

La resignació amb què s’accepten els abusos és un símptoma

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain