La Vanguardia (Català)

Andrea Nahles, una dona al capdavant del socialisme alemany

Els socialdemò­crates alemanys elegeixen Andrea Nahles presidenta

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Des d’ahir, dues dones presideixe­n els dos partits més votats d’Alemanya. Una és la cancellera, Angela Merkel, líder de la democristi­ana CDU des del 2000. L’altra és Andrea Nahles, elegida presidenta del Partit Socialdemò­crata d’Alemanya (SPD), que es va convertir així en la primera dona al capdavant d’aquesta formació en 155 anys d’història (es compliran el 23 de maig). En un congrés extraordin­ari celebrat a Wiesbaden, a l’oest del país, un malparat SPD, novament integrant d’un Govern de gran coalició amb els conservado­rs, va decidir confiar a aquesta vehement política de 47 anys les regnes del partit. Esperen de Nahles que el refloti després del nefast resultat en les eleccions del setembre passat (l’SPD va obtenir el 20,5% de vots, el més baix des de la reunificac­ió del país), i que el recusi després del tràngol de les dissension­s internes que va suposar passar de propugnar una cura del partit a l’oposició a acceptar formar part d’una altra gran coalició amb Merkel.

En aquell procés va caure l’aleshores president de l’SPD, Martin Schulz, ara diputat ras, que va dimitir del lideratge a inicis del febrer passat, i va proposar Nahles com a successora. Des d’aleshores, el càrrec l’ha ocupat interiname­nt Olaf Scholz, actual ministre de Finances, en espera del congrés extraordin­ari que ratifiqués la nova líder proposada. Com així va ser ahir a Wiesbaden, però no amb l’amplitud que la cúpula esperava, cosa que mostra com de profunda és la divisió en la socialdemo­cràcia alemanya.

Malgrat tenir l’aparell al seu favor, Andrea Nahles, cap del grup parlamenta­ri socialdemò­crata al Bundestag, va obtenir 414 vots entre els 631 delegats presents al congrés, la qual cosa significa un 66,3% del total de vots vàlids. Fa un any, quan va optar a aquest càrrec Martin Schulz –nouvingut de Brussel·les i Estrasburg, on presidia el Parlament Europeu, i llavors gran esperança del partit per prendre-li la cancelleri­a a Merkel–, va ser elegit amb el 100% de vots.

El percentatg­e més baix obtingut per Andrea Nahles s’explica en part perquè el març del 2017 Schulz era l’únic candidat, i en canvi aquesta vegada hi havia una candidatur­a alternativ­a: Simone Lange, alcaldessa de Flensburg (land de SchleswigH­olstein), que va obtenir 172 vots. Segons alguns analistes, és probable que Lange, una aspirant poc coneguda dins del partit i amb poques perspectiv­es d’èxit, rebés bastants vots del sector descontent amb l’aposta per la gran coalició. Simone Lange, de 41 anys, es va encarar així als delegats al congrés: “Soc la vos-

UNA FITA A L’SPD

Nahles, de 47 anys, és la primera dona que lidera el partit en els seus 155 anys d’història

CONGRÉS A WIESBADEN

La nova presidenta no va obtenir un suport aclaparado­r; va ser amb el 66,3% de vots

tra alternativ­a per a una renovació real. Anem de debò amb això, o ho deixarem en paraules boniques?”

Andrea Nahles, que fa 30 anys que és a l’SPD i tenia el suport unànime de la cúpula del partit, va fer un discurs encès –cosa habitual en ella– en què va al·ludir al fet que per primera vegada hi hauria una dona al capdavant de la formació. “Avui, aquí, trencarem un sostre de vidre”, va assegurar. Però es va centrar sobretot a convèncer els delegats que governar amb Merkel no impediria un rellançame­nt.

“Podem renovar-nos des de dins de la gran coalició; des de demà, vull provar que és possible –va prometre–. Però els nostres sis ministres no poden fer una bona feina si no els donem suport; han de sentir el suport del partit”. De moment, tot i això, l’SPD continua patint en els sondejos. El més recent, de l’institut demoscòpic Emnid publicat ahir pel Bild am Sonntag, li donava un 18% de suports, mentre que els conservado­rs de Merkel tindrien el 33%, i la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD), el 13%.

Nahles, que va ser ministre de Treball en l’anterior Executiu de gran coalició de Merkel (20132017), va insistir a qualificar l’SPD de “defensor de la justícia social”, i va recordar èxits d’aquella legislatur­a que porten el segell del partit, com la implantaci­ó del salari mínim interprofe­ssional.

Nascuda el 1970 a Mendig, localitat del land occidental de RenàniaPal­atinat, Andrea Nahles és filòloga de formació. Militant de l’SPD des de molt jove, el 1995 va ser elegida líder dels Jusos (així es coneix les joventuts del partit). Sempre ha tingut una estreta relació amb els sindicats. Catòlica practicant, i mare d’una nena de 6 anys –es va divorciar del pare fa dos anys–, Nahles va exercir diversos càrrecs en el partit fins a assolir el Ministeri de Treball en l’anterior legislatur­a.

Ve i va amb tren de Berlín a Weiler, el poble de Renània-Palatinat on resideix amb la seva filla.

El seu verb ferotge és ben conegut. “Potser tinc un temperamen­t una mica volcànic”, admetia al Süddeutsch­e Zeitung.

Ahir abans de la votació, Andrea Nahles va tancar el seu discurs amb una crida a la unitat: “Podem aconseguir-ho, però això no és cosa d’una sola persona, sinó de tots junts”.

Un sondeig d’Infratest Dimap per a la cadena pública ARD indica que la ciutadania no li dona gaire crèdit. Només un de cada tres enquestats considera que Nahles podrà enfortir els socialdemò­crates. Els seguidors de l’SPD es van mostrar més optimistes: el 50% creu que sí que ho aconseguir­à.

PROMESA AL PARTIT

“Podem renovar-nos des de dins de la gran coalició”, va assegurar Nahles als delegats

 ?? DANIEL ROLAND / AFP ?? Andrea Nahles ahir a Wiesbaden flanquejad­a per Olaf Scholz, ministre de Finances, i Lars Klingbeil, secretari general de l’SPD
DANIEL ROLAND / AFP Andrea Nahles ahir a Wiesbaden flanquejad­a per Olaf Scholz, ministre de Finances, i Lars Klingbeil, secretari general de l’SPD
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain