La Vanguardia (Català)

Serge Sargsian

PRIMER MINISTRE D’ARMÈNIA

-

Protestes massives a Armènia exigeixen la dimissió de Sargsian. President des del 2008 i esgotat el límit de mandats, ha estat nomenat primer ministre després de reformar la Constituci­ó per concentrar el poder en el seu nou càrrec.

Després de 10 dies de manifestac­ions massives contra les maniobres per continuar en el poder de l’expresiden­t i flamant primer ministre, la tensió es va disparar ahir a Armènia amb la detenció del principal líder d’oposició i organitzad­or de les mobilitzac­ions.

Nikol Pashinian va ser arrestat al matí, poc després d’haver participat en una tensa reunió, retransmes­a per televisió, amb el primer ministre, Serge Sargsian, que va acabar amb aquest últim acusant el diputat opositor de “xantatge” per exigir la seva dimissió. La fiscalia acusa Pashinian i dos diputats més, que també van ser detinguts amb ell durant una manifestac­ió, d’organitzar protestes il·legals.

La policia va utilitzar granades atordidore­s i de fum per dispersar la gent i va detenir més de 280 manifestan­ts al llarg del dia. Set persones van ser hospitalit­zades arran de les càrregues.

Els manifestan­ts acusen Sargsian, de 63 anys, de voler perpetuars­e en el poder. Després de completar el límit de dos mandats consecutiu­s com a president, càrrec que ostentava des del 2008, Sargsian va ser designat aquest dimarts primer ministre. Abans havia dut a terme una reforma constituci­onal, aprovada en referèndum el 2015, que concentra el poder en mans del primer ministre i deixa la presidènci­a com un càrrec protocol·lari.

Nikol Pashinian, de 42 anys, és un veterà opositor, que ja va passar breument per la presó fa deu anys per organitzar protestes contra el llavors president Sargsian en què hi va haver 10 morts, i està encapçalan­t l’actual onada de manifestac­ions. Pashinian ha proclamat que són l’inici d’“una revolució de vellut a Armènia”, en al·lusió a les mobilitzac­ions pacífiques a Txecoslovà­quia que van posar fi al règim comunista el 1989.

Ahir al matí, Pashinian es va reunir amb Sargsian en un hotel d’Erevan davant desenes de periodiste­s. La reunió va durar molt poc, només uns minuts. Després que el primer ministre digués que s’alegrava que el seu adversari hagués respost per fi a les seves “nombroses crides per negociar”, Pashinian el va tallar. “Crec que hi ha hagut un malentès –va dir–. He vingut aquí per parlar dels termes de la seva dimissió i dels termes d’una transició de poder pacífica i tranquil·la”. El primer ministre es va aixecar irat de la cadira: “Això no és un diàleg, és un xantatge a l’Estat i a les autoritats legítimes”, va exclamar.

“Vostè no comprèn la situació a Armènia, el poder ara està en mans del poble”, va replicar l’opositor i Sargsian va respondre que “un partit que va aconseguir el 8% en les eleccions no pot parlar en nom del poble” abans d’abandonar la sala.

Davant les càmeres, Pashinian va fer una crida als seus seguidors a continuar amb les protestes. Poc després, era detingut al carrer.

En un comunicat difós a la tarda la policia va advertir que disposa “de tots els mitjans” per restablir l’ordre públic. Malgrat les advertènci­es, desenes de milers de manifestan­ts es van congregar al vespre a la plaça de la República d’Erevan per exigir l’alliberame­nt de Pashinian.

La UE va manifestar la seva “preocupaci­ó” i va demanar calma a totes les parts, mentre condemnava les detencions. “Tots els que han estat detinguts mentre exercien el seu dret de manifestac­ió han de ser alliberats immediatam­ent”. Els EUA van demanar contenció al Govern per permetre “una protesta pacífica” i van demanar als manifestan­ts que actuïn “de manera responsabl­e per evitar violències”.

Sargsian, president des del 2008, ha estat nomenat primer ministre després de canviar la Constituci­ó

Tensió a Armènia per l’arrest del principal líder opositor

 ??  ??
 ?? VANO SHLAMOV / AFP ?? La policia armènia desplegant-se durant una manifestac­ió antigovern­amental celebrada ahir al centre d’Erevan
VANO SHLAMOV / AFP La policia armènia desplegant-se durant una manifestac­ió antigovern­amental celebrada ahir al centre d’Erevan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain