La Vanguardia (Català)

Concòrdia necessària

-

L’oasi de civilitat que suposa la festivitat de Sant Jordi en els moments políticame­nt tensos que viu Catalunya; i les males perspectiv­es electorals de Podem.

ACatalunya, Sant Jordi és el dia dels llibres i de la rosa, i avui es tornarà a celebrar de manera multitudin­ària amb la ciutadania omplint les places i els carrers. Una festa oberta a tothom i en la qual tots són benvinguts perquè els valors que s’hi celebren són universals. Quin gest pot simbolitza­r millor el sentiment d’amor i d’amistat que comprar i regalar un llibre o una rosa.

Avui és, a més, el dia internacio­nal del Llibre, patrocinat per la Unesco, en el qual es recorda la mort d’escriptors universals com Cervantes i Shakespear­e. Es calcula que més de 80 països arreu del món el celebren, però, amb sinceritat, dubtem que aquest esdevenime­nt tingui un abast tan massiu i multicolor com el té a Catalunya, amb un contacte estret entre els lectors i els seus autors preferits. Una oportunita­t única per fomentar l’hàbit de la lectura com es posa de manifest en les milers de parades de llibres escampades per tota la geografia catalana. Una festa que acull la presència d’escriptors de casa i estrangers que firmen exemplars de les seves obres i que, any rere any, no deixen d’elogiar la singularit­at d’aquesta celebració i mostrar sorpresa perquè centenars de milers de persones surtin al carrer a buscar i comprar un llibre.

En aquest sentit, és una llàstima que no s’hagi aprofitat la possibilit­at de celebrar la festa en dos dies –ahir diumenge i avui dilluns– com va succeir ja l’any passat aprofitant el cap de setmana.

L’altra gran protagonis­ta de la jornada, juntament amb el llibre, serà la rosa. Es preveuen unes vendes de set milions de roses, amb un increment del 20% respecte de l’any passat. En aquest cas, que Sant Jordi sigui un dia feiner ajuda a una pujada de les vendes, amb preus molt similars als del 2017. Malgrat que la rosa vermella continuarà sent l’estrella, tot indica que la situació excepciona­l que viu Catalunya motivarà un increment considerab­le de venda de roses grogues, en solidarita­t amb els líders independen­tistes empresonat­s o fora del país. Un altre senyal polític que marcarà aquesta jornada és que, a causa de la falta de govern català, no hi haurà celebració institucio­nal de la jornada i per tant no tindrà lloc la missa ni la benedicció de roses al Palau de la Generalita­t, una tradició que es remunta a l’any 1434.

Sant Jordi és una excusa formidable per dinamitzar tot el sector cultural i editorial, amb la celebració de diversos actes que es duen a terme abans i després d’aquesta jornada. Així, Barcelona ha estat escenari d’iniciative­s en forma de diàlegs, congressos, la programaci­ó contínua de Kosmopolis –el festival literari bienal que organitza el CCCB–, el festival BCNegra, celebrat entre el gener i el febrer passats, o la festa de Sant Jordi que, com és tradició des de fa uns anys, va organitzar ahir La Vanguardia reunint escriptors, crítics, periodiste­s i editors. Esdevenime­nts literaris anteriors i posteriors a Sant Jordi, com ho serà la trobada mundial d’escriptors que es farà al juliol a la capital catalana.

Tot aquest cabal d’iniciative­s públiques i privades ha de servir perquè Barcelona es consolidi com l’autèntica capital del món editorial. Perquè Sant Jordi és el gran dia que espera el sector editorial pel fet de concentrar el percentatg­e de vendes més elevat de l’any. El 2017, la facturació va ascendir a 21,8 milions d’euros.

Sant Jordi, un altre cop, demostrarà ser una de les festes catalanes més populars i més integrador­es que es poden trobar arreu del món, reunint romanticis­me, cultura i tradició. Que gaudeixin del dia, per a molts, el millor de l’any.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain