La Vanguardia (Català)

Emma Miralda

ESCRIPTORA AFICIONADA

- Matadepera

Emma Miralda, escriptora aficionada de 41 anys, estava resignada fins ahir a veure el cim de la Mola des d’una finestra, a Terrassa. L’oenagé Rodamunt l’ha ajudat a pujar gràcies a una cadira monoroda i així ha complert el seu somni.

La història d’Emma i Judit Miralda, de 41 anys, no és una història fàcil. Aquestes bessones de Terrassa fa més de mitja vida que lluiten per tirar endavant. L’Emma va néixer amb tetraparès­ia espàstica i osteoporos­i, dues malalties que si no reben el tractament adequat es tornen en una rigidesa que acaba per deixar-te immòbil. L’Emma, fa tres anys, no es podia moure del llit.

Ahir, amb el suport de l’oenagé Rodamunt, va aconseguir complir una de les seves il·lusions des de feia temps: pujar el cim de la Mola, a la localitat veïna de Matadepera. Com a bona egarenca, l’Emma va proposar a la seva germana la idea de pujar el pic més alt del Vallès Occidental. Després d’un assaig als peus del Montcau, es va veure amb ànims d’intentar assolir el cim d’una muntanya que sempre s’havia resignat a contemplar des de la finestra o a través del mòbil i la Judit, sense pensar-s’ho, va contactar ràpidament amb l’associació Rodamunt per fer realitat el somni de l’Emma.

A sobre d’una cadira d’una sola roda perquè persones amb mobilitat reduïda puguin fer activitats com senderisme o trekking, i amb l’ajut dels voluntaris de l’oenagé, amics, familiars i alguns excursioni­stes, l’Emma va coronar la Mola després d’un matí ple emocions.

La història té una rellevànci­a especial si es té en compte que fa tres anys l’Emma no podia caminar i en feia més de deu que es movia per centres sociosanit­aris de Barcelona sense cap esperança de canviar el rumb de la seva vida.

L’Emma, que des dels quatre anys pateix problemes de mobilitat, va trobar en la seva germana bessona el seu suport més important. “Els problemes motrius de l’Emma no es van tractar com requerien i les seves malalties es van complicar als 15 anys, després d’una sèrie d’operacions complicade­s”, assegura la Judit. “Va haver de deixar els estudis universita­ris als 19 anys i des d’aleshores la seva situació només va anar a pitjor”, continua la germana.

Després de 20 anys en què la salut física de l’Emma es va anar degradant progressiv­ament, la seva bessona explica que va optar per desmarcar-se dels metges i les associacio­ns que no apostaven per la seva recuperaci­ó. L’Emma va iniciar fa tres anys un tractament fisioterap­èutic que ara li permet fer petits passos i tenir una vida que, tret de les limitacion­s físiques, és semblant a la de la seva bessona. Poques persones més que la seva germana Judit van confiar en les possibilit­ats de l’Emma. I ahir va donar una lliçó de vida.

 ??  ??
 ?? RODAMUNT ?? Emma Miralda ahir durant la pujada a la Mola
RODAMUNT Emma Miralda ahir durant la pujada a la Mola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain