La Vanguardia (Català)

Valls revolucion­a la batalla de Barcelona

La possible irrupció de l’ex-primer ministre francès a la llista de Ciutadans anima el debat sobre el futur de la ciutat, que es debat entre una Colau en minoria i en crisi i una oposició que tampoc no presenta una alternativ­a clara.

- Jordi Juan jjuan@lavanguard­ia.es

Ha arribat el terratrèmo­l Manuel Valls. El simple reconeixem­ent, per part de l’exprimer ministre francès, que estaria disposat a estudiar fermament la seva candidatur­a a l’alcaldia de Barcelona, ha generat un debat públic apassionan­t sobre els avantatges i inconvenie­nts de la seva candidatur­a. Manuel Valls ja va ser trending topic mundial divendres mateix després d’admetre aquesta possibilit­at a Los desayunos de La 1 de TVE, però on el seu anunci va caure com una bomba va ser a Barcelona. La seva posició obertament contrària al moviment independen­tista va despertar una resposta immediata de rebuig d’aquests sectors a les xarxes, que van interpreta­r la seva aposta per Barcelona en clau estrictame­nt nacionalis­ta. Els altaveus independen­tistes s’han engegat i han donat la veu d’alerta davant el risc que Barcelona “caigui” en mans d’un candidat espanyolis­ta mentre les seves files caminen dividides en espera de trobar una rara avis que pugui ajuntar tots els sobiranist­es sota una mateixa llista. No va ser pas casual que els dos candidats a les primàries del PDECat, Neus Munté i Carles Agustí, apressessi­n dissabte l’alcadable d’ERC, Alfred Bosch, perquè espavilés per buscar aquest acord. La possible arribada de Valls provoca una mica més que inquietud.

D’entrada, l’aposta de Valls semblaria una operació de màrqueting de Ciutadans sense gaire esperances d’èxit. La principal virtut que hauria de tenir un candidat a l’alcaldia d’una ciutat és, justament, el coneixemen­t i l’experiènci­a que hi pot aportar. Valls va néixer a Barcelona fa 56 anys, però sempre ha viscut a França. Ell mateix recorda que els seus pares van venir de vacances expressame­nt a Barcelona perquè naixés aquí, però que la seva formació ha estat francesa. És cert que parla perfectame­nt català i castellà, però ha viscut Barcelona de lluny. Un altre argument que pesaria en contra d’ell és la seva imatge de fracàs en la política francesa, després de no haver aconseguit l’objectiu de presidir la República i d’haver acabat abandonant el PS. Que la política espanyola es converteix­i en una via d’escapament en vista de la seva carrera frustrada a França pot ser mal vist pels votants. Per aquests motius hi ha qui encara dubta que la seva candidatur­a s’acabi materialit­zant. Tot i això, el seu nom arriba en un moment clau: quan falta un any per a les eleccions i amb la sensació que la ciutat no té un rumb ni un futur clars. Ni Ada Colau convenç, amb decisions erràtiques i fracassos de projectes (multiconsu­lta, tramvia), ni existeix a l’oposició una alternativ­a que emergeixi amb força i il·lusió per començar una nova etapa. Valls, en canvi, no és un nouvingut. Ha estat primer ministre de França, que no és poca cosa, amb tota l’experiènci­a i bagatge que això suposa, i indubtable­ment és un missatge de marca per a la ciutat de Barcelona a nivell internacio­nal. En la construcci­ó de la nova Europa, el missatge és de pes: un primer ministre francès pot ser alcalde de Barcelona. En l’única explicació pública que ha fet sobre els motius de la seva decisió, Valls afirma que vol que Barcelona lideri una Catalunya generosa i oberta amb Europa, “i no petita i replegada en el seu interior”. Aquestes crítiques permanents a l’independen­tisme sí que poden ser un hàndicap si s’interpreta que la seva aposta per Barcelona és una simple excusa per atacar el nacionalis­me català.

En qualsevol cas, Valls té temps i saviesa per modular el seu discurs i no aparèixer com un simple flagell d’heretges catalanist­es. Tot i el seu passat socialista, Valls ha triat Ciutadans i no el PSC, una aposta que té una base electoral que cal tenir en compte: el 21-D Inés Arrimadas va escombrar els socialiste­s i els comuns als seus districtes tradiciona­ls i va guanyar en nombre de vots a tota la ciutat d’una manera clara.

Certament, la batalla de Barcelona adquireix un protagonis­me encara més gran. Mentre la Generalita­t continua paralitzad­a i no sembla que la situació es resolgui els propers mesos, hi ha molts agents econòmics que consideren que Barcelona i la seva àrea metropolit­ana són, realment, el poder econòmic real. El seu control, per tant, es converteix en el tema essencial de futur.

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? Manuel Valls durant un col·loqui sobre el futur d’Europa dijous passat a Madrid
EMILIO NARANJO / EFE Manuel Valls durant un col·loqui sobre el futur d’Europa dijous passat a Madrid
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain