La Vanguardia (Català)

Sí, el Barça és més que un club

- Joaquín Luna

Per fi una cosa per celebrar sense mals rotllos a Catalunya! El Barça va guanyar la Copa del Rei amb el guió perfecte, tan perfecte i tan Iniesta que la resta va quedar en segon pla. I aquesta alegria integrador­a avala que sí: el Barça continua sent més que un club perquè és l’única institució de Catalunya que escapa a la maledicció aznariana. El Barça no s’ha fracturat.

És imprescind­ible que el procés avinagri el dia a dia i hàgim de flagel·lar-nos? Cal vestir-se de dol, lamentar absències o sobredimen­sionar-ho tot fins al punt que celebrar una alegria col·lectiva sembli pecat?

La llegenda del “més que un club” és filla del franquisme i romàntica (al costat d’episodis gloriosos n’hi conviuen altres de menys gloriosos). El Camp Nou, com les Corts, va ser oxigen per a la catalanita­t reprimida i una força integrador­a per als immigrants arribats de tot Espanya. Avui, paradoxalm­ent, l’oxigen és l’equidistàn­cia i l’allunyamen­t de la política: ja no patim una dictadura. Vivim en una societat democràtic­a en la qual els mitjans de comunicaci­ó, el Parlament, les xarxes

L’única gran institució de Catalunya que no s’ha fracturat aquests anys del procés és el FC Barcelona

i el carrer són vies d’expressió i llibertat: no té sentit que el FC Barcelona se senti obligat a fer política, a comentar l’actualitat o a provar de quedar bé amb els uns i els altres perquè a més és impossible.

No és significat­iu que a Anglaterra els clubs no permetin exhibir símbols i pancartes polítiques als estadis? És elemental: els camps de futbol són un espai per gaudir d’un joc que uneix –per estúpid que pugui semblar– i permet oblidar problemes, amargors i tot allò que allunya del carpe diem d’Horaci.

¡Carpe diem! Milers de catalans van anar a Madrid a animar el Barça i aquesta ciutat acollidora com poques va estar a l’altura: ningú no va muntar un ciri als visitants catalans. El culer que ho desitjava va poder xiular l’himne i el cap de l’Estat –certament això no passaria, any rere any, a Turquia– i aquest va lliurar la Copa que porta el seu nom a Andrés Iniesta (per fi acomiadem com es mereixen els jugadors de llegenda!). Hi va haver algun episodi absurd i menor en l’accés al Wanda però magnificar-lo són ganes de donar per fet que hem vingut a aquest món a passar-ho malament, a patir i a viure entre laments.

Tinc simpatia pel president Bartomeu, excepte quan vol quedar bé perquè inevitable­ment acaba per quedar malament amb tots. Som una afició plural i tolerant que no s’immuta si el veí de localitat crida “independèn­cia” o no. I en nom d’aquest valor integrador avui insòlit –atès que Franco va morir ja fa 42 anys al llit– continuare­m sent “més que un club” si ens aïllem de la política. Ja hi ha –i molts– àmbits apropiats.

El Barça és l’empresa catalana més global. El Zara de l’esport. I no anem sobrats a Catalunya –i menys últimament– de marques industrial­s de prestigi universal...

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain