La Vanguardia (Català)

Podem no remunta

-

MENTRE a la dreta espanyola s’ha desfermat la lluita per l’hegemonia entre un PP assetjat pels casos de corrupció i amb la primera sentència de Gürtel en l’horitzó i un Ciutadans beneficiat per la polaritzac­ió provocada per l’independen­tisme català, a l’esquerra el combat es presenta a l’interior dels partits, la qual cosa es tradueix en una minva de les seves expectativ­es electorals. Al PSOE, la sordina imposada pels uns i els altres no oculta que les espases entre Pedro Sánchez i Susana Díaz continuen enlaire, mentre Podem segueix oferint mostres d’immaduresa política.

El partit morat ha protagonit­zat aquesta setmana un incident no menor: la filtració d’un complot per desbancar Pablo Iglesias. La idea pel que sembla va partir de la diputada Carolina Bescansa, cofundador­a de Podem, que s’oferia de número dos de la llista autonòmica que encapçala Errejón per apartar Iglesias abans de les generals del 2020. La filtració va saltar quan el representa­nt del sector moderat intentava posar les seves condicions per anar com a cap de llista de la formació en les autonòmiqu­es del 2019 i es plantejava com una reedició de la disputa sobre estratègie­s entre Iglesias i Errejón. No cal dir que la bomba Bescansa ha actuat a favor del primer, mentre el segon –que no tenia res a veure amb l’assumpte– ha hagut d’arriar les veles.

Disputes per temes estratègic­s n’hi ha en tots els partits, però en el cas de Podem, per la seva forta càrrega ideològica, assoleixen tons melodramàt­ics. També en aquesta ocasió. Però aquest soroll no pot amagar la realitat política de la formació nascuda a les aules de la Complutens­e. Podem continua en un procés de maduració personal i col·lectiva que està lluny de culminar. Davant de qualsevol diferència, per petita que sigui, s’imposta la veu i s’amenaça el rival amb la mort política. Tot això fa que es distanciï del principal sector social de què es nodreix electoralm­ent, que és la joventut. Un partit que es presentava com un revulsiu contra la política de “la casta” actua de la mateixa manera que criticava, amb pals a les rodes entre correligio­naris i decisions de tons autoritari­s.

La conseqüènc­ia de tot això és que Podem s’allunya cada dia més de l’expectativ­a que va suscitar fa uns anys de superar electoralm­ent el PSOE. I com la formació socialdemò­crata tampoc no s’enlaira en les enquestes, la conseqüènc­ia és que l’horitzó polític es focalitza en el fet de si Ciutadans es converteix en la força majoritàri­a en el Congrés, com anuncien totes les enquestes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain