La Vanguardia (Català)

La moratòria portuguesa posa a Galícia més pressió

La Xunta preveu que l’eucaliptus segueixi creixent, però a ritme lent

- A. LUGILDE Viveiro

L’entrada de l’eucaliptus a Galícia s’atribueix a un viatge de tornada a casa que va efectuar al voltant del 1860 el missioner gallec Fray Rosendo Salvado, que va ser bisbe a Austràlia, encara que hi va haver altres vies per a la seva introducci­ó, atès que ja a començamen­ts de segle havien arribat a Europa les primeres llavors, al jardí botànic de París.

Rosendo Salvado, un benedictí recordat a Oceania per la seva defensa dels indígenes i a Galícia associat al polèmic arbre, va néixer a Tui, la vil·la episcopal situada a la frontera portuguesa. Es tracta d’una divisió inexistent respecte a l’eucaliptus, la taca del qual s’estén per tot el litoral atlàntic, gairebé sense més interrupci­ó que la de les ciutats i pobles, des del País Basc fins a prop de Lisboa, amb una especial incidència a Galícia i el nord i centre de l’estat lusità.

En el que sí que hi ha ara una gran diferència entre les dues vores del riu Miño és en la situació legal de l’eucaliptus, després que l’estiu passat, esperonat per la tragèdia de les 64 morts en l’incendi de Pedrogão, el Parlament portuguès aprovés una moratòria per a l’expansió d’aquest espècie. La limitació formava part del pacte subscrit el 2015 per l’actual primer ministre, el socialista António Costa, perquè els verds donessin suport al seu Govern. Però la iniciativa estava encallada al Parlament.

Després d’una gran polèmica i una complexa negociació, es va incorporar a la reforma forestal aprovada al juliol, de manera que només es pot plantar eucaliptus substituin­t el que ja existeix, amb retallades addicional­s que haurien de provocar un descens de la superfície total, encara que es desconeix quina va ser l’efectivita­t real d’aquesta norma. Va ser molt criticada per la dreta i la indústria paperera, que la va considerar un “error històric”, mentre anunciava noves inversions a Galícia, aprofitant que no hi ha limitació.

A Galícia s’està tramitant una iniciativa legislativ­a popular per establir una moratòria com la lusitana, però el PP, amb majoria absoluta, s’hi oposa i vol estudiar-la per a algunes zones concretes. En la seva proposta de revisió del Pla Forestal la Xunta estableix un creixement de l’eucaliptus de 25.000 hectàrees per als propers 20 anys. És una previsió sobre números ja desfasats en relació a la realitat, però que manté la tendència de créixer de l’espècie, si bé més lentament que en les últimes dècades.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain