La Vanguardia (Català)

Gramàtique­s de butxaca

- Magí Camps mcamps@lavanguard­ia.es

Mentre l’IEC acaba d’enllestir la Gramàtica essencial de la llengua catalana i prepara la Gramàtica bàsica, un parell de professors universita­ris ens han vingut a ajudar a endinsar-nos en un llibre de les dimensions de la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC), la completa, la que va sortir a finals del 2016 i que té més de 1.400 pàgines.

El primer destil·lador ha estat Jordi Ginebra, professor de la Universita­t Rovira i Virgili i comissari de l’any Fabra. El seu llibret La nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans. Guia pràctica (URV) ha corregut com la pólvora i ens ha ajudat a acostar-nos a la nova gramàtica perdent-li la por, que no el respecte. En una exposició sistemàtic­a i entenedora, Ginebra hi explica les novetats de la GIEC i aclareix dubtes sobre els registres que s’adeqüen a cada cas. La locució temporal “en arribar” o “a l’arribar” ara és vàlida en tots dos casos, però la primera és l’adequada als registres formals. També descriu els canvis principals de la nova Ortografia.

Un dels aspectes més rellevants és la part en què el professor exposa aquells casos que semblava que una nova gramàtica acabaria admetent i que, en canvi, no ho ha fet. Són propostes que ja es feien servir en alguns àmbits i que, malgrat la negativa de la normativa, ho continuara­n fent: “És la noia ‘de la que’ et vaig parlar”, “Ho tindrem abans ‘de que’ arribi el director”.

A l’útil guia de Ginebra s’hi afegeix ara un altre llibret que segueix la mateixa línia: La nova normativa a la butxaca (PAM), de la professora de la UB Neus Nogué. Són els llibres immediats, els instant books, que els editors

Dos professors universita­ris ens han vingut a ajudar a endinsar-nos en un llibre de les dimensions de la ‘Gramàtica’

s’empesquen per cobrir un buit amb immediates­a. Nogué, coneguda i reconeguda blogaire –el seu blog En altres paraules ha sabut tocar temes lingüístic­s candents–, presenta un llibre de butxaca –amb la butxaca texana a la portada– en què, de la manera que ens té acostumats, aborda els temes que són novetat de la gramàtica i l’ortografia.

Tal com demostra la GIEC, la llengua és àmplia i té registres diferents: les persones no fem servir les mateixes paraules ni les mateixes expression­s quan parlem en veu alta, quan escrivim al mòbil o quan ho fem per una cosa de feina. Cadascú ha de saber trobar el seu estil i ser conscient que la llengua que fa servir també és una carta de presentaci­ó.

Per trobar aquests o qualsevol altre llibre en català, ha nascut el portal Elseullibr­e.cat, una fundació sense ànim de lucre ni interessos editorials, que informa de totes les novetats en llengua catalana. El web ret homenatge a Jaume Aymà Mayol, pioner editor en català en l’època franquista.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain