La Vanguardia (Català)

Els països rics dediquen el 0,31% de la renda a ajuda oficial al desenvolup­ament

L’OCDE assenyala Espanya com el país on més va caure l’AOD el 2017, un 45%

- Barcelona

L’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmics (l’OCDE) confirma que Espanya és el país del club de les nacions riques en el qual més va descendir l’ajuda oficial al desenvolup­ament (AOD) el 2017, en concret un 45% en comparació a les xifres del 2016, una reducció molt superior al retrocés del 0,6% global. Un informe del comitè d’Ajuda al Desenvolup­ament (CAD) de l’OCDE detalla que aquesta caiguda s’explica després que el 2016 Espanya protagonit­zés un “significat­iu” augment dels fons per a aquest concepte per l’“excepciona­l condonació de deute a Cuba”, comptabili­tzada com a AOD.

Tal operació va suposar que Espanya destinés el 2016 el 0,35% de la renda nacional bruta (RNB) a AOD, percentatg­e que es va enfonsar el 2017 fins al 0,19%, molt lluny de la meta comuna del 0,7%. Globalment, l’AOD dels membres del CAD es va elevar als 119.000 milions d’euros amb la qual cosa aquest objectiu es va situar en el 0,31%.

Els països que han complert són Suècia (1,01%), Luxemburg (1%), Noruega (0,99%), Dinamarca (0,72%) i el el Regne Unit (0,7%). Alemanya, que el 2016 havia assolit el 0,7%, l’any passat va baixar el 0,66%, encara que després dels Estats Units és la nació de l’OCDE que injecta una quantitat més gran a ajuda al desenvolup­ament (20.000 milions d’euros). Espanya va aportar 2.415 milions davant els 4.278 del 2016. El lleuger retrocés alemany s’explica per la reducció de les partides per als refugiats ja que les arribades d’aquestes persones van caure a la meitat. De fet, si el 2016 l’11% del total de l’AOD es va dedicar a aquest col·lectiu, el 2017 va suposar el 9,7%. Els combats i la insegureta­t alimentàri­a són darrere dels grans èxodes de població. De Síria i el Iemen a nombrós països de l’Àfrica. L’ajuda a aquest continent va augmentar un 3% assolint els 23.500 milions d’euros.

Un dels focus de violència que ha obligat a fugir de casa seva cinc milions de persones és a la República Democràtic­a del Congo (RDC), un país que divendres passat va aconseguir que la comunitat internacio­nal es comprometé­s a donar 430 milions d’euros per pal·liar la greu crisi humanitàri­a.

A l’empitjoram­ent del conflicte ètnic a la província d’Ituri s’hi suma un brot de còlera i l’endèmica violència sexual. Gairebé vuit milions de congolesos pateixen insegureta­t alimentàri­a i 4,6 milions de nens malnutrici­ó aguda. El patiment a la RDC es repeteix en d’altres tantes regions de l’Àfrica, el Iemen, Síria, l’Iraq, l’Afganistan...

L’OCDE indica que l’AOD suposa més de dues terceres parts del finançamen­t extern que reben els països menys desenvolup­ats i insisteix que cal pressionar perquè s’utilitzi com una palanca per generar inversions privades amb l’ambició de complir els objectius de desenvolup­ament sostenible de l’ONU. El primer d’aquests és posar fi a la fam cap al 2030.

 ?? JACK TAYLOR / GETTY ?? Refugiats congolesos arriben a Uganda a través del llac Albert
JACK TAYLOR / GETTY Refugiats congolesos arriben a Uganda a través del llac Albert

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain