La Vanguardia (Català)

Aliments que sumen

La marca Robin Good agrupa vuit empreses que donen feina a persones vulnerable­s per augmentar les seves vendes

- ROSA M. BOSCH Barcelona

Ordi Natura podria multiplica­r per cinc la producció i augmentar la plantilla si les vendes creixessin

Si aconseguim incrementa­r al voltant del 10% les vendes anuals cada empresa podria contractar almenys un ciutadà més en risc d’exclusió”, comenta Luis Font, creador de Robin Good, una marca que impulsa la comerciali­tzació d’aliments elaborats per persones vulnerable­s. Sota aquest paraigua s’agrupen vuit iniciative­s socials i cooperativ­es que produeixen galetes, melmelades, xocolata, cervesa, aigua embotellad­a, iogurt, sèsam caramel·litzat, olis i vi. El seu repte és penetrar i tenir visibilita­t a les prestatger­ies de supermerca­ts i establimen­ts gurmet, i de passada conscienci­ar el client del valor afegit que comporta comprar aquests aliments.

Més consum de galetes El Rosal, de Tàrrega, de iogurts i mató de Delícies del Berguedà o de sèsam d’Ordi Natura, de Barcelona, assegura el sou a treballado­rs que pateixen algun tipus de discapacit­at o que comencen una nova vida després de superar addiccions o sortir de la presó. Així mateix, obre les portes a poder ampliar les plantilles.

“Són empreses que elaboren aliments de gran qualitat, la majoria de quilòmetre zero, i alguns amb el segell ecològic però que no disposen de xarxa comercial per distribuir-se”, explica Luis Font, de 34 anys i expert en màrqueting i vendes, que abans de posar en marxa Robin Good col·laborava com a voluntari en aquest sector. Robin Good va arrencar a final del 2017 i a la recent fira Alimentari­a es va presentar públicamen­t.

Font esmenta l’exemple d’El Rosal, l’obrador de Tàrrega que té capacitat per almenys duplicar la seva producció de galetes si aconseguei­x donar una empenta a les vendes. En tal cas es podria passar d’un a dos torns i contractar més persones amb necessitat­s especials. Els empleats utilitzen la mateixa fórmula que va crear als anys vint del segle passat Josep Serra.

L’Olivera, nascuda a Vallbona de les Monges el 1974, i especialit­zada en oli extra verge d’oliva i vins, és potser la firma més coneguda de les vuit. També Esimperfec­t s’està fent un lloc amb un projecte encaminat a reduir el malbaratam­ent i de passada donar un cop de ma als col·lectius més fràgils. Es-imperfect elabora al Prat de Llobregat melmelades amb excedents i també amb fruites i verdures lletges.

El grup Robin Good es completa amb la cervesa i la xocolata de Casa Dalmases, de Cervera; l’oli d’Apadrina un olivo, d’Oliete, a Terol, i l’aigua embotellad­a d’Auara, que destina el 100% dels seus dividends a construir pous, principalm­ent a l’Àfrica.

“A més de promoure la comerciali­tzació, també els assessorem en el màrqueting i en la presentaci­ó de l’empaquetam­ent. El nostre objectiu és impulsar una comunitat de consumidor­s responsabl­es i, a mesura que s’hi vagin sumant noves empreses, crear una botiga en línia”, detalla Font.

Vuit joves d’entre 21 i 30 anys amb discapacit­at intel·lectual van cada matí a l’obrador d’Ordi Natura. Aquí barregen el sèsam amb altres ingredient­s, com el coco, el gingebre, la canyella, la llimona o la ceba cruixent, i també fan xocolatine­s amb aquesta llavor. “Ara fem uns 20 quilos a la setmana en bosses de 70 grams però tenim capacitat per multiplica­r per cinc la producció. Els nois ho fan tot. Torrar, caramel·litzar i afegir els gustos”, detalla Juan Manuel Reche, que juntament amb altres pares va crear Ordi Natura per donar una oportunita­t als seus fills quan acabessin l’etapa escolar.

Reche subratlla que si aconseguei­xen créixer en vendes podran atendre les demandes de les persones que s’han posat en contacte amb ells per demanarlos un lloc de treball.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Els vuit joves que integren la plantilla d’Ordi Natura, dedicada a l’elaboració de sèsam caramel·litzat
ANA JIMÉNEZ Els vuit joves que integren la plantilla d’Ordi Natura, dedicada a l’elaboració de sèsam caramel·litzat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain