La Vanguardia (Català)

Paracaigud­istes

- Enric Sierra

L’exprimer ministre francès Manuel Valls podria ser el candidat de Ciutadans a l’alcaldia de Barcelona. Valls es vol presentar a les eleccions a la seva ciutat de naixement perquè li agradaria “continuar en el debat independen­tista”. Amb aquesta declaració, l’exdirigent de França revela l’estratègia del partit taronja en les eleccions a Barcelona. Es tracta de mantenir viva la tensió política Catalunya-Espanya que tan bons rèdits electorals els està reportant i traslladar aquesta expectativ­a a l’àmbit local per contrarest­ar la mateixa intenció expressada pels partits independen­tistes que plantegen candidatur­es conjuntes perquè els municipis es mantinguin com un dels pilars del sobiranism­e. Ciutadans intenta repetir a Barcelona i a les principals ciutats metropolit­anes la victòria que van obtenir en les eleccions al Parlament de Catalunya de desembre passat. Per això, ja no hi ha dubte que independen­tistes i constituci­onalistes busquen que el procés sobiranist­a tingui més pes en el debat electoral local que les qüestions vinculades a les necessitat­s del dia a dia dels ciutadans.

Davant aquest pla, cal considerar un parell de factors que poden distorsion­ar les previsions que es cuinen als quarters generals. En primer lloc, la història recent demostra que l’electorat es comporta de manera diferent en funció de l’àmbit polític que es voti. Les eleccions generals, les catalanes i les municipals han donat sempre resultats dispars. Aquesta diversitat s’aprecia especialme­nt en l’elecció dels alcaldes, en què influeix el carisma del candidat, la gestió realitzada, el coneixemen­t de la ciutat i l’empatia que genera entre els veïns. Per aquesta raó, l’electorat ha desconfiat dels paracaigud­istes, que són aquells candidats llançats pels partits en el marc d’estratègie­s polítiques que poc tenen a veure amb la gestió de les ciutats on són promociona­ts. Barcelona acumula un llarg historial de paracaigud­istes estrellats. Durant els 32 anys que va governar Barcelona, el PSC va revalidar l’alcaldia amb candidats formats al grup municipal i que tenien un profund coneixemen­t de la ciutat (Pasqual Maragall, Joan Clos i Jordi Hereu). Mentrestan­t, CiU va anar llançant en paracaigud­es diversos pesos pesants de la política catalana (Ramon Trias Fargas, Josep Maria Cullell, Miquel Roca, Joaquim Molins i Xavier Trias) per conquerir Barcelona i tots ells van fracassar. Només Trias va comprendre l’error i després de dues legislatur­es assegut a la banqueta de l’oposició va aconseguir l’objectiu, tot i que el seu mandat va ser efímer. L’excepció va arribar amb Ada Colau, que va convèncer en el seu primer intent electoral amb un missatge molt enganxat als problemes quotidians de la gent i allunyat dels partits clàssics. No obstant això, la seva victòria va ser tan ajustada que ha patit un mandat farcit de conflictes.

Els que han tingut l’honor d’ocupar l’alcaldia sempre repeteixen que el càrrec d’alcalde de Barcelona és el més important per a un polític. Per això costa tant d’aconseguir-lo. M’imagino que tot això ja l’hi hauran explicat a Valls.

Ciutadans vol llançar Valls a la batalla per Barcelona per centrar el debat electoral local en la qüestió sobiranist­a

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain