La Vanguardia (Català)

Dones, els llibres més lliures

- Josep Massot

No tots els Sant Jordi són iguals. El d’aquest any consolida i visualitza, ja de manera imparable, una tendència que es mantenia latent des de fa diversos anys: la irrupció de la narrativa escrita per dones des d’una llibertat absoluta, i, per això, d’una obertura estimulant de territoris poc trepitjats. Paula Bonet, que acaba de publicar Por el olvido, un llibre escrit i dibuixat a quatre mans amb Aitor Saraiba a partir del record de Roberto Bolaño, publicarà al setembre Roedores (Literatura Random House). En les qüestions femenines hi ha moltes coses que són tabú, que no s’anomenen, i el que no s’anomena no existeix”. Com l’avortament. “El llibre serà autobiogra­fia amb una mica de ficció sobre l’experiènci­a de dues pèrdues gestaciona­ls que vaig patir l’últim any. El ratolí ja pots figurar-te qui és”. Literatura del jo, de ficcions a partir de personatge­s reals... Manuel Bartual, que es va fer cèlebre amb un relat a Twitter, estava satisfet amb el seu salt al llibre amb Planeta: “El format és el de menys”.

En una de les capelletes, l’Alfred (nascut el 1997) disserta amb facilitat sobre literatura. Quan li demano quin llibre regalarà, no dubta ni un instant: Els mals catalans, del seu oncle; el poeta, narrador i periodista David Castillo. A pocs passos, Carles Casajuana anuncia que, després de tractar el retorn de Carner a Barcelona, ara canviarà de resgitre: “Tot un repte; un llibre d’humor, que és el gènere més difícil. Un humor sobre la corrupció”. Segur que no tot serà ficció.

Els editors comentaven que l’intent de l’Ajuntament de traslladar el pes de la diada a l’ampli passeig Sant Joan per tal d’esponjar el centre no havia fructifica­t. I, sobre el risc que Barcelona perdi la capitalita­t de l’edició amb Mèxic, Ada Colau, que acaba de tornar de l’Uruguai, diu que estiguin tranquils, que hi ha i hi haurà potents iniciative­s a fi de reforçar aquesta connexió llatinoame­ricana.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? José Creuheras, María Dueñas i Columna Martí
CÉSAR RANGEL José Creuheras, María Dueñas i Columna Martí
 ?? XAVIER CERVERA ?? G. Torrents, S. Illa, Miquel Iceta, Jaume Collboni i J.F. Marco
XAVIER CERVERA G. Torrents, S. Illa, Miquel Iceta, Jaume Collboni i J.F. Marco
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Jorge Herralde, Lali Gubern i Patrícia Soley-Beltran
LLIBERT TEIXIDÓ Jorge Herralde, Lali Gubern i Patrícia Soley-Beltran
 ?? CÉSAR RANGEL ?? Elena Ramírez i Carlos Revés
CÉSAR RANGEL Elena Ramírez i Carlos Revés
 ?? XAVIER CERVERA ?? Sarah Andersen
XAVIER CERVERA Sarah Andersen
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain