La Vanguardia (Català)

El premi Nobel i l’orientació ideal

- Oriol Pi de Cabanyes

El rei de Suècia ha hagut d’intervenir per modificar els estatuts de l’Acadèmia que concedeix els premis Nobel, ara en crisi per la baixa d’alguns dels seus membres (per la denúncia d’abusos i violacions de les regles de confidenci­alitat). Fins ara no es permetia la substituci­ó dels acadèmics –eren vitalicis– ni tan sols en cas de dimissió o absència voluntària, cosa que ara amenaçava, per falta de quòrum, fins i tot el mateix normal funcioname­nt de la institució.

Si on hi ha el cos hi ha el perill, on hi ha el poder també hi ha el perill de corrupció. L’Acadèmia Sueca, que ha estat un gran centre de promoció de prestigi universal, no se n’ha pogut pas escapar. Ser jurat d’un premi qualsevol no ha estat mai fàcil, si es vol ser fidel a una ètica de l’equanimita­t. Tampoc no ho deu haver estat complir anualment l’encàrrec d’Alfred Nobel i haver de superar honestamen­t tota mena de pressions.

Quan Alfred Nobel, després d’haver-se enriquit amb la dinamita, va voler expiar el seu sentiment de culpa amb la generosíss­ima fundació dels seus premis va voler deixar ben clar que el de Literatura havia de ser concedit anualment a “la persona que hagi produït en el camp de la literatura l’obra més sobresorti­nt en orientació [rumb o direcció] ideal” (que això és el que va escriure –“i idealisk riktning”– en el seu testament).

Què volia dir amb això? Senzillame­nt: que l’obra havia de ser edificant, enaltidora i no degradant de la condició humana. Quan Nobel escriu les seves voluntats, el 1895, s’està per Niça i Sant Remo, hiverna a la Costa Blava... Pensem

Si on hi ha el cos hi ha el perill, on hi ha el poder també hi ha el perill de corrupció; l’Acadèmia Sueca no se n’ha pogut pas escapar

que això era en els últims anys del segle XIX, quan el naturalism­e encara es complaïa a retratar els aspectes físicament i psicològic­ament més bruts d’una societat que havia deixat de voler representa­r-se tan sols en la seva cara més amable.

Ni Zola ni Ibsen ni Strindberg van obtenir per això el Nobel. El naturalism­e de Zola (que en català va tenir un deixeble light en Narcís Oller i en castellà en Pardo Bazán) partia de la idea que la genètica (grans treballs de Mendel, seguint la petja evolucioni­sta de Darwin) i el medi social influïen de manera determinan­t en les conductes de la gent. El criminal, posem per cas, ho era perquè no hauria pogut escapar-se del seu destí: les circumstàn­cies l’havien condiciona­t. I és que el naturalism­e és determinis­ta: lleva la culpa de les accions humanes, les desrespons­abilitza del mal que poden haver causat.

El component moral del premi Nobel de Literatura ha estat molt debatut. Sture Allén, secretari de l’Acadèmia Sueca entre 1986 i 1999, recordava que els premis Nobel havien d’anar adreçats als que “hauran conferit el més gran benefici a la humanitat.” Cosa que significa –afegia– “que aquells escrits, per més brillants que siguin, que defensin, per exemple, el genocidi, no compliran amb la voluntat” del fundador. No sempre ha estat així, però el fundador pretenia que tot premi Nobel fos exemplar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain