La Vanguardia (Català)

El segrest del color groc

Polèmica per la confiscaci­ó de samarretes als aficionats del Barça a la final

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Les samarretes de color groc, la simbologia independen­tista (excepte les estelades) i els xiulets van ser objectius dels escorcolls policials a l’exterior del Wanda Metropolit­ano i dels serveis de seguretat a l’interior, circumstàn­cia que ha generat una forta polèmica respecte a la legalitat d’aquestes confiscaci­ons. El FC Barcelona demanarà explicacio­ns a la Federació, organitzad­ora de la Copa del Rei, mentre que l’associació d’advocats Drets subratlla que cap llei no prohibeix els colors i que les confiscaci­ons suposen una “greu vulneració de drets fonamental­s”. “Estudiarem casos concrets per denunciar als qui han donat les ordres”, assegura aquesta entitat. Recorda, a més, la sentència judicial que va tombar l’ordre d’impedir les estelades a la final de fa dos anys dictada per la delegada del Govern a Madrid, Concepción Dancausa.

Els escorcolls difosos a les xarxes socials i els testimonis dibuixen un marc precís de les actuacions policials. El diputat d’ERC Joan Tardà va denunciar que a una amiga la van desposseir d’un llaç groc que portava als cabells. Un particular relata, amb imatges, que els espectador­s van evitar que hagués de lliurar un xiulet que pretenien requisar-li dins de l’estadi: “Han fet plorar el meu fill d’11 anys, però ha vist com la dignitat, la democràcia i la llibertat estan per sobre de la injustícia”. Una aficionada petoneja amb sentiment una samarreta groga abans de dipositarl­a en un contenidor. A un altre seguidor li van agafar una bufanda d’aquest color segrestat.

Segons l’opinió de Carlos Carrizosa, portaveu parlamenta­ri de Ciutadans, la Policia “va fer el que tocava en el marc de la legislació”. De moment el ministeri de l’Interior s’ha desentès de les actuacions en el sentit que no ha ofert cap explicació, ni sobre les mateixes ni pel que fa a les instruccio­ns als cossos i forces de seguretat. Segons fonts policials esmentades pel diari El País, el cos no tenia cap ordre extraordin­ària o específica per intervenir samarretes grogues. Ho va fer, s’assegura, “per evitar qualsevol episodi de violència en un partit declarat d’alt risc per les circumstàn­cies concurrent­s”.

El Barcelona, que enarbora la llibertat d’expressió dels seus socis i aficionats com un estendard del club, no vol que aquest episodi passi per alt. Josep Maria Bartomeu va visualitza­r al final del partit algunes de les imatges dels escorcolls i va qualificar els fets com a “incomprens­ibles”. “Som un club que defensa

La Policia diu que no tenia instruccio­ns i que va requisar material que podia fer pujar el risc de violència

la llibertat d’expressió. I això és llibertat d’expressió: la gent pot anar amb xiulets o el que vulgui a un estadi”, va afirmar. JxCat va demanar ahir la dimissió del titular d’Interior, Juan Ignacio Zoido, i En Comú Podem sol·licita que comparegui al Congrés.

A la controvert­ida actuació policial s’afegeix la polèmica per la corbata que Felip VI va lluir a la llotja, amb franges primes de colors vermell i blanc, que correspone­n amb els del Sevilla. A parer del vicepresid­ent primer de la Mesa del Parlament, Josep Costa (JxCat), es tracta d’“un missatge polític d’una hostilitat sense precedents envers tots els seguidors del Barça”.

La corbata de Felip VI a la llotja d’autoritats va coincidir amb els colors del Sevilla

 ?? DAVID RAMOS / GETTY ?? Un aficionat exhibint una pancarta amb el lema ‘Llibertat’ que va esquivar les confiscaci­ons
DAVID RAMOS / GETTY Un aficionat exhibint una pancarta amb el lema ‘Llibertat’ que va esquivar les confiscaci­ons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain