La Vanguardia (Català)

La Generalita­t preveu ingressar 1.000 milions l’any amb la vinyeta

La proposta per substituir els peatges estalviari­a 700 milions en els pressupost­os

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

En ple debat sobre el futur de les autopistes de peatge a Espanya, motivat pel pròxim venciment de diverses concession­s, la Generalita­t acaba de definir el seu projecte per suprimir totes les barreres de pagament físiques i crear una tarifa plana, coneguda com a vinyeta, que permetria circular per totes les vies d’alta capacitat catalanes, sigui quin sigui l’administra­ció titular i siguin o no de pagament en aquests moments. La proposta, que es va donar a conèixer fa un any, ja és a la taula del Ministeri de Foment, del qual depèn bona part de la infraestru­ctura afectada i, mentre s’apliqui l’article 155 de la Constituci­ó, també les decisions que correspone­n al Govern. Segons l’últim esborrany, a què ha tingut accés La Vanguardia, el nou model preveu ingressar al voltant de 1.000 milions a l’any i estalviar més de 700 milions en els pressupost­os. La seva implantaci­ó és compatible amb les actuals concession­s, tot i que s’hauran de modificar alguns contractes, i permet alliberar recursos que no computaran com a dèficit públic per reactivar la inversió en carreteres i en transport públic. I, malgrat que està pensat per a Catalunya, pot servir a qualsevol altra comunitat i també per al conjunt d’Espanya.

El sistema, inspirat en el d’Àustria i el qual Alemanya implantarà ben aviat, suposa crear un ens, que podria ser un consorci entre les diferents administra­cions, que s’ocupi de l’explotació, mantenimen­t, millores, ampliacion­s... del conjunt de les vies d’alta capacitat de Catalunya (autopistes i autovies), tant les que avui tenen peatge explícit, com l’AP-7 o la C-16, a l’ombra, per exemple l’Eix Transversa­l, com les que són lliures, cas de la C-58 o l’A-2. En el capítol financer, obtindria els recursos i els redistribu­iria segons les condicions contractua­ls de cada via, ja siguin de gestió directa per part de l’Administra­ció o de concessió privada. El document preveu modificaci­ons legals que permetin l’encaix de la proposta en l’ordenament jurídic espanyol en matèria de carreteres, IVA, finançamen­t autonòmic i concession­s. Així mateix, té en compte la directiva europea sobre la vinyeta i els criteris sobre deute i dèficit públic.

Amb aquesta tarifa es podria circular per totes les vies d’altes prestacion­s durant un temps determinat, eliminant greuges territoria­ls i equilibran­t l’ús de les diferents autopistes i autovies perquè totes formarien part d’un únic sistema. Avui el 40% de la xarxa té peatge explícit i el 60% va a càrrec de pressupost­os, directamen­t o mitjançant concession­s a l’ombra. Així, deixaria de tenir sentit l’ús de l’A-2 entre Barcelona i Lleida per evitar l’AP-2 o de la carretera de les costes del Garraf en lloc de l’autopista C-32. El criteri és que qui utilitzi la xarxa en pagui el cost d’explotació i no tots els ciutadans via impostos.

La vinyeta anual costaria entre 60 i 80 euros més IVA. El projecte preveu que tots els vehicles amb domicili fiscal a Catalunya abonin aquesta modalitat. Als qui acreditin haver recorregut menys de 3.000 quilòmetre­s a l’any i no haver utilitzat vies d’alta capacitat (no haver estat detectats pels lectors de matrícules) se’ls tornaria aquest import. Hi ha diferents preus segons el temps d’utilitzaci­ó per als turismes forans i també segons la classe de vehicles. La iniciativa és de fàcil implantaci­ó tècnica i en el futur, quan es perfili la tecnologia més adequada, pot migrar cap a un model que tingui en compte la distància i no el temps.

El document xifra els ingressos del sistema en 930 milions anuals en el període 2019-2021, en el qual encara són vigents les principals concession­s amb peatge explícit (AP-7 i AP-2, de l’Estat, i C-32 nord i C-33, de la Generalita­t). A partir del 2022 i fins al 2032 la xifra s’eleva a 1.100 milions a causa dels costos més baixos després de la reversió d’aquestes vies. El 29% dels ingressos procediria de vehicles de no residents i el 46% dels costos es destinaria a les compensaci­ons transitòri­es als actuals concession­aris.

Els estalvis per a les arques públiques superarien els 700 milions anuals, que avui surten dels pressupost­os de la Generalita­t i de l’Estat. Les inversions en condiciona­ments i ampliacion­s suposarien 120 milions de la primera i 130 del segon; el mantenimen­t de les vies de gestió directa actuals, 25 i 62 milions, respectiva­ment, i els descomptes i bonificaci­ons, 50 i 0,7 milions. L’Administra­ció catalana també estalviari­a 230 milions anuals en peatges a l’ombra. A més s’inclouen els saldos de compensaci­ó a les concession­àries en el venciment dels seus contractes, estimats en 1.050 milions per a les estatals i 425 per a les catalanes.

Dels recursos pressupost­aris que ara es dediquen a mantenimen­t, peatges a l’ombra i bonificaci­ons, una vegada alliberats, es podrien destinar 300 milions a l’any al transport públic, segons la proposta. Els ingressos per tarifa a més servirien per dotar amb 2.500 milions en deu anys un pla d’inversions en la xarxa viària i un altre de 1.200 milions per a l’ambientali­tzació de flotes.

EN MANS DE FOMENT El ministeri coneix el projecte, que depèn de la seva decisió, més enllà de l’article 155

TARIFA PLANA ANUAL

S’han fixat diferents preus per temps; el vàlid per a un any oscil·la entre 60 i 80 euros

 ?? SERGI ALCÁZAR / ARXIU ?? Un 40% de la xarxa d’altes prestacion­s catalana té peatge explícit
SERGI ALCÁZAR / ARXIU Un 40% de la xarxa d’altes prestacion­s catalana té peatge explícit
 ??  ?? SECRETARI GENERAL D’UGT CATALUNYA
SECRETARI GENERAL D’UGT CATALUNYA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain