La Vanguardia (Català)

Les estretors dels ‘millennial­s’

La riquesa neta mitjana dels joves cau de 63.400 a 3.000 euros en deu anys

- Madrid

Ser jove no és precisamen­t la millor època si només es té en compte l’estat del compte bancari. A més, per als joves que actualment estan a la vintena o la trentena, que es van estrenar en un món laboral marcat per una greu crisi econòmica, la situació financera és molt més complicada que la dels seus homòlegs d’una dècada abans. Els millennial­s pateixen moltes més estretors que els membres de la generació X a la seva mateixa edat, segons una anàlisi recent de Caixabank Research.

Així, conclouen que la riquesa neta (actius financers i immobiliar­is menys deutes) mitjana de les llars millennial­s és de només 3.000 euros, davant els 63.400 que tenien els joves de la mateixa edat fa una dècada. És a dir, la meitat d’aquestes llars acumula una riquesa de menys de 3.000 euros i algunes, més de 3.000 euros. Mentre que, deu anys enrere, la divisió s’establia en els 63.400 euros. Aquesta important diferència intergener­acional té a veure, segons els analistes de Caixabank Research, amb dos factors: en primer lloc i el més “rellevant”, posseir o no un habitatge; segon, l’elevat endeutamen­t no relacionat amb l’adquisició d’una casa.

Per als qui ja són propietari­s, la renda neta mitjana s’ha reduït pràcticame­nt a la meitat, en passar dels 103.164 euros dels seus predecesso­rs als 54.500 dels millennial­s. L’anàlisi de Judit Montoriol i Cristina Farràs es basa en les dades sobre els joves entre 22 i 33 anys de l’Enquesta Financera de les Famílies (EFF) del 2002 i el 2014. “La decisió de comprar un habitatge i l’evolució del seu preu”, assenyalen a l’estudi, “tenen importants conseqüènc­ies sobre el procés d’acumulació de riquesa al llarg de la vida”.

En tan sols dotze anys, el percentatg­e de llars de joves amb habitatge en propietat ha caigut gairebé 12 punts, d’un 65,5% a un 43,9%. Els millennial­s també estan més endeutats amb préstecs no hipotecari­s: un terç dels que no tenen habitatge en propietat tenen algun tipus de deute, “majoritàri­ament crèdit al consum”. Segons l’informe, la càrrega financera per endeutamen­t representa un 21,5% dels ingressos de la llar –pràcticame­nt la quarta part dels endeutats dedica més d’un 40% dels seus ingressos als préstecs–, quan el 2002 era d’un 17,6% –i el denominat estrès financer afectava un 4,7% de les llars amb deutes–. L’EFF del 2014 conclou que en un 23,5% de les llars els deutes superen tots els actius financers (comptes bancaris, dipòsits, accions) i immobiliar­is. Respecte a la generació X, s’ha multiplica­t.

Les investigad­ores Montoriol i Farràs apunten així mateix que quan una generació arrossega una economia “no gaire encoratjad­ora”, aquesta influeix en les decisions financeres que es prenen de cara al futur. Per això no és estrany que només un 10,6% de les llars millennial­s tinguin un fons de pensions; el 2002, eren gairebé un 17%. Les autores de l’article recorden a més que la situació a Espanya és més acusada que la dels Estats Units, on les dificultat­s que travessen els millennial­s han generat debat. La riquesa neta mitjana dels joves dels Estats Units entre 25 i 34 anys representa un 60% de l’aconseguid­a per la generació anterior quan tenia la mateixa edat. Preocupa especialme­nt l’increment del nombre de joves amb deutes contrets per fer front a l’elevat cost dels estudis universita­ris.

En dotze anys, les llars de joves amb habitatge propi han caigut gairebé 12 punts, d’un 65,5% a un 43,9%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain