La Vanguardia (Català)

Sensors per al fred i la salut

Datalong16, plataforma per controlar la cadena de fred, evoluciona cap a la biometria

- Barcelona

Martin Longobuco i Griselda Miralles tenen des de fa anys una consultora que assessora empreses en processos de temperatur­a controlada. D’allà els va sorgir la necessitat de seguir en temps real els productes transporta­ts en fred. “Utilitzàve­m uns aparells químics, però no es podia saber si la cadena de fred s’havia trencat fins que la caixa arribava al client. Vam decidir buscar un sistema de sensors connectats, i com que no el trobàvem, el vam dissenyar”, diu Longobuco.

Per desenvolup­ar i patentar el sistema de sensors i la plataforma cloud de gestió de la informació, Datalong16 ha aconseguit ja 1,5 milions d’euros dels family, friends and fools. “Els clients –alimentaci­ó, farmacèuti­ques– ens anaven demanant funcionali­tats: a més de la temperatur­a, controlar la humitat, els cops. Al final tenim un aparell multisenso­r, amb un sistema de bateries per assegurar la màxima durada”. Per als transports amb avió, se’ls va presentar el repte de desenvolup­ar un sistema “mode avió” perquè el dispositiu deixés d’emetre automàtica­ment durant el vol, i que van trigar any i mig a desenvolup­ar. “La IATA (patronal mundial d’aerolínies) ens ha nomenat soci estratègic”. DataLong16 també ha aconseguit aliances amb LoRa Alliance, Deutsche Telekom, Vodafone o Port de Barcelona.

Durant el 2017, van desenvolup­ar projectes per valor d’1 milió d’euros, i a començamen­ts del 2018 el producte ja ha sortit al mercat: “Està escalant molt ràpid, dupliquem cada dos mesos”, asseguren. Fabriquen el dispositiu a Catalunya, i el comerciali­tzen en diverses modalitats: “Venem el hardware, o un pagament per ús, o integrem el sistema a l’ERP del client. Ara estem aprofundin­t en eines predictive­s de big data, que té molt potencial de creixement”. Ja venen a Turquia, Argentina o els Estats Units, però per impulsar la internacio­nalització, busquen ara una aliança amb un soci que aporti entre 2 i 5 milions d’euros.

Paral·lelament, amb la seva vocació d’emprenedor­s, “ens vam adonar que adaptant els sensors, podíem aplicar el producte a la biometria, per exemple per monitorar pacients en hospitalit­zació domiciliàr­ia”, explica Luis Miguel Roura, al capdavant de l’àrea de responsabi­litat

Datalong i la seva filial Healthcare han rebut 1,5 i 1,8 milions d’amics i familiars i preparen un salt

social del grup. Per això han creat la filial DataLong16 Healthcare, que asseguren que ha rebut també d’inversors FFF 1,8 milions, col·labora amb la Fundació IGTP de l’hospital de Can Ruti i Laboratori­s Esteve, en el marc de projectes europeus de salut H2020. “Estem en procés de prototipat­ge, col·laborant amb d’altres start-ups”. En conjunt, l’empresa, de Vilanova i la Geltrú disposa d’un equip de 16 persones.

 ?? CARLES CASTRO / GARRAF NEWS MEDIA ?? Martín Longobuco, Griselda Miralles i Luis Miguel Roura
CARLES CASTRO / GARRAF NEWS MEDIA Martín Longobuco, Griselda Miralles i Luis Miguel Roura

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain