La Vanguardia (Català)

Santamaría demana un Govern que respecti la pluralitat de Catalunya

Valls rep el premi d’SCC i manté la incògnita de si serà l’alcaldable de Cs

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

En el seu segon any consecutiu a Barcelona per la festa de Sant Jordi, –l’any passat va ser en un acte del Gremi de Llibreters–, la vicepresid­enta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va participar en el lliurament del premi al Seny de Societat Civil Catalana al president del Parlament europeu, l’italià Antonio Tajani, i a l’exprimer ministre francès, Manuel Valls.

Prèviament, en una entrevista concedida a La nit de 8TV, Santamaría va fer una crida a l’independen­tisme perquè formi un govern que respecti la legalitat i la pluralitat de la societat catalana i així, va subratllar, s’aixecarà l’aplicació de l’article 155.

“Un govern que pugui assumir les seves funcions, gestionar l’administra­ció de 8 milions de persones, però sembla que els independen­tistes se senten còmodes amb el 155, posen candidats fugits del país o que són a la presó”, va assenyalar Santamaría, que el 2017 va impulsar l’anomenada “operació diàleg” per intentar evitar el que finalment va passar el mes d’octubre passat: el xoc institucio­nal.

Molt crítica es va mostrar Santamaría amb l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont, a qui va demanar que esquivi les declaracio­ns de “traç gruixut” i ajudi a fer que Catalunya surti de la “crisi institucio­nal i social” en què està immersa. Per a això, va subratllar, és necessari que sigui “conseqüent amb els seus actes” i assumeixi que al mes de setembre al Parlament, amb l’aprovació de les lleis de ruptura, i posteriorm­ent amb la DUI, es van vulnerar lleis i drets fonamental­s dels milions de catalans que no són independen­tistes. “Hi ha hagut molt sectarisme al Govern, van oblidar que més de la meitat dels catalans no els han votat”, va assenyalar la dirigent del PP, per a qui el primer pas del nou executiu català hauria de ser obrir el diàleg a Catalunya “amb tots els partits”. Igualment, va celebrar que la festa de Sant Jordi s’hagués pogut celebrar amb tranquil·litat i civisme.

Posteriorm­ent, Santamaría va acudir al lliurament del premi al Seny d’SCC a Valls i Tajani. Amb l’aurèola de possible candidat de Ciutadans a l’alcaldia de Barcelona, una possibilit­at que tot just de saber-se (i a falta del sí definitiu) divendres passat ha posat en estat d’ebullició la política municipal, Valls va acaparar ahir totes la mirades en el lliurament del premi al Seny lliurat per Societat Civil Catalana (SCC) i que l’exprimer ministre francès comparteix amb el president del Parlament europeu, l’italià Antonio Tajani.

Conscient que les seves paraules serien escrutades amb detall, Valls va deixar la porta oberta a ser l’alcaldable servint-se de la dita “Roda el món i torna al Born”. Posteriorm­ent va afirmar: “Podeu comptar amb mi, sempre estaré amb vosaltres en el combat de la democràcia i la llibertat”.

Valls, que va reivindica­r els seus orígens catalans –“he nascut a Horta, soc fill de català, somio en català i francès, soc del Barça”–, va fer un elogi de Barcelona com a ciutat oberta al món i plural, que té en la festa de Sant Jordi “el seu dia més bonic”. I va defensar el catalanism­e com un projecte integrador, de suma i no de ruptura. “Catalunya és Espanya; Catalunya és Europa; Catalunya sense Espanya, i Espanya sense Catalunya, no tenen cap sentit”, va reblar.

ORÍGENS CATALANS L’ex-primer ministre Valls recorda que va néixer aquí, i que pensa i somia en català i francès

Entre els dirigents polítics que van fer cap a una cerimònia a la Llotja que va generar una gran expectació, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo; el dirigent de Ciutadans, Albert Rivera; la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, i el membre d’aquest partit Jordi Cañas; el secretari d’organitzac­ió del PSC, Salvador Illa; el secretari de la Mesa del Parlament, el socialista David Pérez; el dramaturg i impulsor de Tabàrnia, Albert Boadella; la periodista i portaveu de Libres y Iguales, Cayetana Álvarez de Toledo, entre d’altres.

Tant Valls com Tajani han protagonit­zat els darrers mesos diferents intervenci­ons públiques on han manifestat el seu suport a la legalitat i la Constituci­ó espanyola. “La llei ha de ser respectada per tots els que participen en la vida pública, perquè l’harmonia és millor que el caos. Sempre havíem somiar amb una Europa unida. Per mi, la concòrdia és sinònim d’unitat”, va afirmar Tajani a la recepció de la cerimònia dels premis Princesa d’Astúries, el passat 20 d’octubre, uns dies abans de la declaració unilateral d’independèn­cia que va fer el Parlament.

La setmana passada, en la seva intervenci­ó al Congrés amb motiu del 40è aniversari de la Constituci­ó, l’italià va tornar a fer una defensa clara de l’Estat de dret espanyol i va remarcar el suport de les institucio­ns europees a Espanya. “Qualsevol petició de diàleg ha de respectar el marc legal vigent, aquesta és l’única manera de dur a terme un diàleg democràtic”, va remarcar Tajani, absent ahir per motius d’agenda. Tenen previst rebre a Brussel·les les pròximes setmanes la cúpula d’SCC.

La implicació de Valls en l’oposició al projecte independen­tista ha estat fins i tot més activa. Va participar el 18 de març a Barcelona en la manifestac­ió organitzad­a per SCC per demanar un govern de la Generalita­t que fos “de tots els catalans”. Ara, Cs pensa en ell per a liderar la candidatur­a a l’alcaldia de Barcelona, cobejada per la formació que lidera Rivera. El partit aspira a repetir amb Valls els resultats que va obtenir Arrimadas a la capital catalana, cosa que li donaria la clau de l’alcaldia. Ara per ara el dirigent francès, que ha expressat la seva afinitat política amb Emmanuel Macron i Rivera, es deixa estimar: “M’ho pensaré”.

SANT JORDI La vicepresid­enta destaca que Sant Jordi s’hagi celebrat amb tranquil·litat i harmonia

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? La vicepresid­enta del Govern central saludant Manuel Valls ahir a Barcelona
MANÉ ESPINOSA La vicepresid­enta del Govern central saludant Manuel Valls ahir a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain