La Vanguardia (Català)

“Una novel·la que fa somniar”

- Martí Gironell

Des del 2007 amb El pont dels jueus, que per Sant Jordi surto al carrer amb la voluntat i la intenció de trobar-me amb els lectors. Fer-la petar ni que siguin trenta segons, però val la pena. Molt. I a més aquest any, amb l’empenta del premi Ramon Llull, he encarat aquesta diada amb una il·lusió especial, que he mirat d’encomanar a les persones que venien perquè els signés un exemplar de La força d’un destí.

És una jornada encisadora­ment esgotadora, perquè començar a signar a les nou del matí i acabar a les nou del vespre et deixa baldat. No ens enganyem. Però és un cansament recomforta­nt i més quan pots sentir els lectors que et diuen: “Els tinc tots signats i espero que aquest m’agradi tant com els altres.”

És l’Antònia, una lectora de 85 anys que, acompanyad­a de la seva filla, em confessa que ja s’ha llegit l’aventura de com Ceferino Carrion es va convertir en Jean Leon. I em reconeix que una història com la que ha trobat a la novel·la la fa somniar i li aporta vida i il·lusió.

O la Carme, una lluitadora contra el càncer que, cada any, s’autoregala les meves novel·les. I amb un somriure em diu “contenta de sumar un any més”. Un llibre que injecta energia positiva. Em fa molt feliç que la literatura l’ajudi a passar els mals tràngols. O Clipster BCN, el deliciós click de Playmobil que arrassa a Instagram, m’ha vingut a veure per fer-me sortir al seu perfil. Aquestes són algunes de les experiènci­es que atresores en una diada com la de Sant Jordi. Des del 28 de febrer que va sortir la novel·la fins avui rebo i recullo una quantitat d’agraïment i de reconeixem­ent de part dels lectors que procuro tornar-los en forma de dedicatòri­es reeixides i inspirador­es, però sobretot compromete­nt-me a no deixar de fer novel·les. Que és el que em demanen .“Ja me l’he llegida d’una asseguda! Estic esperant la pròxima!”. La novel·la s’ha revelat com una eina de comunicaci­ó molt potent que he aconseguit que sigui la millor manera de connectar amb milers de persones d’arreu. Per això crec que és tan important mantenir l’esperit i l’ànima d’aquesta jornada la resta de l’any.Per reivindica­r la literatura com a aquesta poderosa eina de creixement i coneixemen­t. I això, en un dia com el de Sant Jordi, s’ha de dir ben alt i s’ha d’escriure en majúscules.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain