La Vanguardia (Català)

Madrid impedeix que Santi Vila declari a Osca amb un advocat de la Generalita­t L’exconselle­r està citat demà per prevaricac­ió en el litigi per les obres de Sixena

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

L’exconselle­r de Cultura de la Generalita­t Santi Vila està citat a declarar demà, dimecres, al jutjat número 3 d’Osca en qualitat d’investigat per presumptes delictes de desobedièn­cia a l’autoritat judicial i prevaricac­ió. Es tracta d’una causa penal oberta a instàncies de l’Ajuntament de Sixena, a què s’ha adherit la fiscalia, per la negativa de qui llavors era conseller de tornar a l’Aragó la part dels béns del monestir de Sixena que eren al Museu de Lleida. A la mateixa causa també s’investiga Lluís Puig, el seu successor al Departamen­t de Cultura. Puig, que és a Brussel·les, ja ha anunciat que no compareixe­rà.

En un primer moment Santi Vila va tenir per a la seva defensa un lletrat dels serveis jurídics de la Generalita­t, però aquesta designació va ser recorregud­a per l’advocat Jorge Español, en nom de l’Ajuntament de Sixena. Segons aquest recurs, no només era il·lícit tenir aquesta defensa, sinó que la Generalita­t no tenia competènci­es per prendre una decisió que corresponi­a, en virtut de l’aplicació de l’article 155, a la vicepresid­enta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. I efectivame­nt, el Govern espanyol, una vegada conegut el recurs, va instar la secretària general de Cultura de la Generalita­t, Dolors Portu, a retirar l’assistènci­a del lletrat. Posteriorm­ent, el representa­nt legal de Sixena també va demanar que declarés com a investigad­a la secretària general mateix per haver actuat suposadame­nt sense tenir competènci­es.

Santi Vila estarà representa­t pel despatx de Pau Molins, que també el defensa en la causa pels delictes de sedició, rebel·lió i malversaci­ó que investiga l’Audiència Nacional i per la qual ja va passar una nit a la presó i només va poder sortir en llibertat sota fiança de 50.000 euros.

Per la seva banda, el fiscal en cap d’Osca, Juan Baratech, ha reclamat al jutge que es nomeni una comissió rogatòria per sol·licitar la declaració de Lluís Puig a la seva actual residència de Bèlgica. Puig, com l’expresiden­t Puidemont, és defensat per l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas.

El cas és que, quan Santi Vila era conseller, ell mateix va arribar a un preacord amb el Govern d’Aragó –i en concret amb la consellera de Cultura– per solucionar el cas de Sixena. Fins i tot estava prevista la roda de premsa

El fiscal d’Osca demana una comissió rogatòria a Bèlgica perquè declari també Lluís Puig

per presentar els punts d’acord (devolució de les obres del MNAC, gestió conjunta de totes dues comunitats de les obres en litigi i respecte a la decisió judicial una vegada culminat tot el procés, és a dir, al Suprem). La pressió ciutadana des de Lleida va fer que el vicepresid­ent Oriol Junqueras retirés la proposta que s’havia de debatre al Consell Executiu. Posteriorm­ent, el conseller Vila mateix va accedir a tornar els béns que hi havia al MNAC, d’acord amb l’exigència judicial, però no pas els de Lleida, subjectes a una llei catalana que els protegia com a béns d’interès nacional, i és per aquesta raó que ara se'l torna a processar.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Santi Vila amb el seu advocat privat Pau Molins quan va anar a l’Audiència Nacional al novembre
EMILIA GUTIÉRREZ Santi Vila amb el seu advocat privat Pau Molins quan va anar a l’Audiència Nacional al novembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain