La Vanguardia (Català)

Il·lustrar la vida

Una exposició al Palau Robert repassa 50 anys de trajectòri­a de Carme Solé Vendrell

- Redacció

“Escrito para que Carmen lo hiciera ver”. Aquesta va ser la dedicatòri­a amb què Gabriel García Márquez expressava la seva profunda admiració per la feina de la il·lustradora Carme Solé Vendrell (Barcelona, 1944), a qui li va encarregar la portada d’alguns dels seus llibres, entre els quals La luz como el agua, en què va deixar impreses aquestes paraules. Solé Vendrell, que ha il·lustrat també textos d’autors com Pere Calders, Miquel Martí i Pol, Mercè Rodoreda, Salvador Espriu o Bertolt Brecht, és objecte d’una retrospect­iva al Palau Robert de Barcelona que repassa cinquanta anys de trajectòri­a en un recorregut en què conflueixe­n obra i vida, i fa emergir les claus del seu procés creatiu.

Per què?, com es titula l’exposició (fins al 24 de setembre), s’endinsa en la seva tasca com a il·lustradora amb la presentaci­ó d’onze llibres que han marcat canvis en la seva trajectòri­a, entre els quals destaca La lluna d’en Joan, un dels seus contes més coneguts, en què narra la història d’un nen que lluita per salvar la vida del seu pare pescador.

Fora del món dels llibres, la retrospect­iva fa una parada en la seva faceta més compromesa amb les víctimes de les guerres, especialme­nt els nens, a través d’olis, dibuixos realitzats sobre pàgines de diaris o l’escultura Nena i nina, que representa una nena mutilada, símbol de l’horror i la barbàrie a què ens acosten els conflictes bèl·lics. En una façana lateral del palau penjaran els rostres de 60 nens, fruit de la campanya Why?, que va emprendre el 2014 per denunciar la vulneració dels drets dels més petits.

 ??  ?? PALAU ROBERT. FINS AL 24/IX
PER QUÈ? CARME SOLÉ VENDRELL
PALAU ROBERT. FINS AL 24/IX PER QUÈ? CARME SOLÉ VENDRELL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain