La Vanguardia (Català)

Barcelona, música i turisme

- Modest Guinjoan Economista

L’ associació privada Barcelona Global és una mena de think tank independen­t i sense ànim de lucre que es planteja com a objectiu contribuir a fer de Barcelona una de les millors ciutats del món per al talent i l’activitat econòmica. En la seva First Barcelona Global Summit, celebrada el proppassat 21 de març, l’associació va fer aportacion­s interessan­ts al debat sobre la gestió dels reptes del turisme. Era la primera vegada que aportava una reflexió tan específica sobre el tema, amb l’afegit que ho feia amb la implicació de molts actors (no pas tots) vinculats directamen­t al sector. Entre les propostes, m’ha cridat especialme­nt l’atenció la tercera, que conté un punt relatiu a impostos i un altre sobre la destinació d’aquests impostos.

Pel que fa als impostos, Barcelona Global proposa introduir un recàrrec en l’impost sobre estades en establimen­ts turístics, que podria aportar un mínim de 6 milions d’euros anuals a la ciutat. La reacció dels hotelers agrupats al Gremi d’Hotels de Barcelona va ser immediata: la proposta de Barcelona Global no representa el sector; el principal problema impositiu és la il·legalitat en allotjamen­ts turístics; oposició completa a un augment de l’impost que, per cert, proposa fer extensible a altres activitats afavorides pel turisme (entre les quals les industrial­s). Cap sorpresa. Als hotelers del gremi els mou el benefici personal; als redactors del document, l’interès de ciutat, proper a l’interès públic que li correspon, per exemple, a l’Ajuntament de Barcelona, el qual de seguida va aplaudir la proposta.

Respecte a la destinació de la major recaptació, Barcelona Global fa una proposta trencadora, en el sentit que la ciutat utilitzi la música com a element diferencia­dor a escala internacio­nal. Ara Barcelona ja és musicalmen­t atractiva, gràcies a les seves infraestru­ctures, a múltiples festivals, concursos de prestigi internacio­nal (Maria Canals, Tenor Viñas, etcètera). Es proposa aprofundir en aquesta línia per esdevenir una referència de ciutat musical a escala mundial.

Celebro amb un excel·lent les dues coses. Primer perquè soc partidari d’augmentar l’impost turístic, no a Barcelona sinó a tot Catalunya (perquè és baix, la demanda és inelàstica, cal recuperar-se de les externalit­ats negatives del turisme i perquè hem superat amb escreix el punt de saturació de visitants). I segon, perquè trobo molt adequat proposar el desenvolup­ament d’un aspecte que va en la línia de la qualitat que sempre he defensat. No necessitem augmentar el nombre de visitants, sinó visitants de nivell cultural més alt, i aprofundir en la música hi contribuir­ia. Alhora, milloraria la imatge de la ciutat, amb l’avantatge afegit que hi sortiríem guanyant els residents, també de la resta de Catalunya.

El ‘think tank’ Barcelona Global ens proposa esdevenir una referència de ciutat musical a escala mundial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain