La Vanguardia (Català)

Buit institucio­nal quan resta un mes per elegir Govern

Puigdemont esgota el temps i Sáenz de Santamaría demana un president que dialogui

- Isabel Garcia Pagan Barcelona

El buit al Palau de la Generalita­t es va notar en l’absència de celebracio­ns oficials amb motiu de Sant Jordi, quan amb prou feines queda un mes perquè expiri el termini abans d’unes eleccions. Ahir el conseller Antoni Comín va demanar el vot delegat per facilitar una investidur­a.

POLÍTICA 12

Fa sis mesos que els funcionari­s de la Generalita­t diuen que “el Palau està trist”. L’aplicació de l’article 155 va deixar la seu del Govern sense activitat institucio­nal i amb els despatxos de la Presidènci­a buits, de manera que l’anar i venir pel pati dels Tarongers va quedar reduït a mínims. Excepte ahir. A falta de president i consellers, el Palau va acollir tots els que es van decidir a fer cua i aprofitar la jornada de portes obertes. Va ser el Sant Jordi institucio­nal més atípic. Sense missa a la capella per primera vegada des del 1434, una tradició només suspe- sa per la Guerra Civil, ni esmorzar més o menys opulent d’autoritats. El que hi va haver va ser un degoteig de roses grogues a la font i a la taula del Consell Executiu. L’excepciona­litat política es va viure a dins del Palau, però també a fora.

Falten quatre setmanes perquè expiri el termini per investir president o anar a eleccions de manera autonòmica, i la unitat del bloc independen­tista es manté per la dependènci­a de la figura de Carles Puigdemont. És “l’amo del rellotge”, el protagonis­ta de les “astúcies d’última hora” i qui decidirà si hi ha president o eleccions, recorden els dirigents del bloc independen­tista. Des de Berlín, el president destituït va difondre un vídeo en què reivindica­va l’esperit de Sant Jordi com a “expressió de la identitat de Catalunya i la seva voluntat de ser”, i en nom del “Govern de la República” es va emetre un comunicat en què es parla de l’“exili com “un dels dracs que han intentat atacar-nos com a poble”.

Fins aquí la reivindica­ció perquè la processó del procés corria de la plaça Sant Jaume a la plaça Catalunya, on Òmnium i l’ANC van concentrar la seva jornada de denúncia de la “repressió” de l’Estat. La gestió de les pròximes quatre setmanes ocupa el debat entre l’equip de Puigdemont, el PDECat i ERC. Puigdemont i els seus reivindiqu­en les seves opcions com a candidat i alimenten la reforma de la llei de la Presidènci­a, que faci possible una investidur­a a distància. El president del Parlament, Roger Torrent, considera que, tenint en compte que Puigdemont és “el president legítim de Catalunya, apartat de manera perversa”, és “normal” que el bloc independen­tista vulgui “de- fensar la possibilit­at que pugui ser investit efectivame­nt”. I aquest és el terreny de joc de JxCat.

Elsa Artadi va assegurar que el seu grup té “pressa” per investir Puigdemont, malgrat que ara a l’agenda del president destituït s’hi dibuixen un parell de setmanes de trànsit. La idea de Puigdemont és mantenir la pressió sobre ERC, que insta JxCat a proposar una fórmula per a una “investidur­a efectiva”, tot i que Pere Aragonès és conscient dels límits de la seva demanda. Els republican­s no rebutgen en públic la possibilit­at d’investir Puigdemont, però sí que relaten les dificultat­s que la reforma legal en surti indemne i no sigui recorregud­a pel Govern davant el Tribunal Constituci­onal, cosa que la deixaria en suspens. Segons fonts del bloc inde-

L’ESTRATÈGIA Artadi diu que JxCat té “pressa” per investir Puigdemont però la decisió no està presa LA RÈPLICA DE MADRID Santamaría afirma que “més de la meitat dels catalans no van votar l’independen­tisme”

PENDENTS DE BERLÍN Arrimadas descarta el pla Puigdemont i Colau demana un president “efectiu i presencial”

pendentist­a, el que es descarta avui dia és repetir l’operació del setembre passat amb l’aprovació de la llei del Referèndum i la seva convocatòr­ia en una mateixa tarda. Si la investidur­a de Puigdemont es descarta, l’elecció del candidat farà variar la composició prevista del Govern.

De tota manera, Puigdemont també vol esperar a veure com evoluciona la causa judicial a Alemanya, convençut que les acusacions del jutge Pablo Llarena es van desmuntant i que poden portar el Govern de Mariano Rajoy a moure’s. En qualsevol cas, és Puigdemont, subratllen, qui “té la legitimita­t per prendre les decisions i canviar el relat”. El que volen evitar tant ERC com el PDECat són unes eleccions anticipade­s que “l’independen­tisme no es pot permetre”, segons Marta Pascal. Per això, malgrat que ERC no ha aconseguit que Toni Comín renunciï al seu escó des de Brussel·les, sí que ha fet el pas per delegar el vot, cosa que permetria sumar els 66 vots necessaris per a una investidur­a en segona volta sense dependre que la CUP es mogui de l’abstenció.

Qui no veu possibilit­at que Puigdemont pugui ser investit és Soraya Sáenz de Santamaría. En una entrevista a La nit a 8tv, la vicepresid­enta del Govern central va destacar l’“eficàcia” del 155 a l’hora de generar estabilita­t a Catalunya –va donar les gràcies als funcionari­s– i va reclamar que es formi un Govern “que dialogui amb tothom”, perquè “més de la meitat dels catalans no han votat l’independen­tisme”. Santamaría va lamentar que el bloc independen­tista sigui “incapaç de posar-se d’acord” i va reclamar que, “per respecte a Catalunya”, s’investeixi una persona que pugui “agafar les regnes de la Generalita­t”. També Inés Arrimadas va descartar Puigdemont: “Va ser president de la Generalita­t. Ja no ho és ni ho tornarà a ser”, va concloure.

La urgència per formar Govern va ser una constant en les intervenci­ons dels comuns, malgrat que sense obviar l’ “excepciona­litat” de la situació. Colau va reclamar immediatam­ent un “president efectiu i presencial” per posar fi l 155, mentre que el socialista Miquel Iceta va cridar a “normalitza­r” la política catalana amb un Govern que treballi pel país.

 ?? ÀLEX TORT ??
ÀLEX TORT
 ?? LAURA SANCLIMENT / ACN ?? Sant Jordi polític. Sense cita institucio­nal, els líders polítics van buscar empara en les parades dels seus partits o en actes d’entitats. A les fotos, en el sentit de les agulles del rellotge, Domènech i Pisarello; Granados i Iceta; Albiol; Artadi;...
LAURA SANCLIMENT / ACN Sant Jordi polític. Sense cita institucio­nal, els líders polítics van buscar empara en les parades dels seus partits o en actes d’entitats. A les fotos, en el sentit de les agulles del rellotge, Domènech i Pisarello; Granados i Iceta; Albiol; Artadi;...
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ??
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE
 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ??
ALEJANDRO GARCÍA / EFE
 ?? IGNASI DÍEZ / ACN ??
IGNASI DÍEZ / ACN
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain