La Vanguardia (Català)

Mario Abdo Benítez

- BUENOS AIRES Correspons­al

PRESIDENT DEL PARAGUAI

El conservado­r Mario Abdo ha guanyat les eleccions al Paraguai, una victòria que consolida el Partit Colorado cinc anys més en el poder. El president electe rellevarà a l’agost l’actual mandatari (del mateix partit) Horacio Cartes.

Continuïta­t al Paraguai després de la victòria del conservado­r Mario Abdo Benítez en les eleccions presidenci­als de diumenge. Amb una diferència més estreta de la que vaticinave­n les enquestes que li donaven com a favorit, Abdo, membre de l’oficialist­a Partit Colorado, va obtenir el 46,44% dels vots davant el 42,74% del liberal Efraín Alegre, que encapçalav­a una coalició progressis­ta. Un dels països més desiguals de Sud-amèrica, encara que de més creixement, continua apostant pels polítics tradiciona­ls i contribuei­x a consolidar el gir dretà de la regió.

De 46 anys, Abdo ha exhibit la seva joventut dins del partit hegemònic per presentar-se com a renovador, però els analistes el situen més a la dreta que a l’actual president, Horacio Cartes, a qui rellevarà el 15 d’agost. El futur mandatari per als propers cinc anys va guanyar popularita­t quan l’any passat es va oposar a l’intent de Cartes de promoure una reforma constituci­onal per incloure la reelecció presidenci­al, que finalment va fer marxa enrere pels greus aldarulls registrats a Asunción, en els quals es va incendiar part del Congrés.

Amb la falta d’imaginació habitual de les nits electorals, Abdo va cridar a la unitat dels paraguaian­s quan ahir a la matinada (hora espanyola) es va adreçar als seus seguidors a la seu del Partit Colorado, moviment nacionalis­ta i conservado­r que ha governat el Paraguai durant gairebé tota la seva història independen­t i els militants del qual viuen la seva pertinença a la formació gairebé com una religió.

“S’acaben les divisions estèrils, es va acabar el debat, serem un poble unit”, va dir el vencedor, conegut popularmen­t com a Marito. “Hem de construir un país amb responsabi­litat i serietat, és el que espera de nosaltres el poble paraguaià”, va afegir Abdo, sense oblidar-se de recordar el seu controvert­it pare, ja mort, qualifican­t-lo d’“un gran colorado”.

El seu pare, que també es deia Mario Abdo, va ser secretari privat del sanguinari Alfredo Stroessner, la llarga dictadura del qual (19541989) encara suscita simpatia entre molts paraguaian­s. Per això Abdo rescata el llegat del dictador però rebutja les múltiples violacions dels drets humans que va cometre. De fet, el pròxim president va fer els seus primers passos en el partit fundant, al costat d’un net de Stroessner, un corrent denominat Pau i Progrés, el lema de la dictadura.

En les últimes legislativ­es del 2013, Abdo va obtenir un escó de senador i va presidir la cambra alta entre el 2015 i el 2016, abans de guanyar l’any passat les primàries vermelles. Entre les seves principals propostes figuren una profunda reforma judicial i la lluita contra la corrupció, malgrat que ell mateix ha estat acusat de beneficiar­se de tràfic d’influèncie­s, ja que les seves dues empreses constructo­res són proveïdore­s de l’Estat.

Exmilitar paracaigud­ista i amb un títol en màrqueting per una universita­t dels Estats Units, la fortuna d’Abdo prové de l’herència multimilio­nària del seu pare, que es va enriquir a l’ombra de la dictadura.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain