La Vanguardia (Català)

Cinc informes d’Hisenda no detecten malversaci­ó

El ministeri va remetre al jutge les dades de la Intervenci­ó de la Generalita­t sobre els diners públics per a l’1-O Montoro va fer més de vint requerimen­ts al Govern sobre despeses sospitoses

- Manel Pérez

El mercurial xoc entre Cristóbal Montoro, ministre d’Hisenda i Funció Pública, i Pablo Llarena, magistrat del Tribunal Suprem que instrueix la causa contra Carles Puigdemont i els líders independen­tistes pel referèndum de l’1 d’octubre, per la possible existència de desviacion­s de diners públics per finançar la logística i l’organitzac­ió del referèndum –malversaci­ó– s’ha estat covant des que va començar l’activitat judicial entorn d’aquest cas. Així es desprèn de l’amplíssima documentac­ió sobre la intervenci­ó dels comptes de la Generalita­t pel Ministeri d’Hisenda que ha analitzat La Vanguardia.

L’interès dels jutges i la Guàrdia Civil, durant la instrucció, per obtenir indicis que els dirigents sobiranist­es haurien malversat recursos públics ha estat una constant en les dues causes.

Tant a la de la Sala Segona del Suprem –contra la majoria de l’anterior Govern de la Generalita­t, encapçalat pel seu president Puigdemont, i els líders independen­tistes catalans Jordi Sánchez (ANC), Jordi Cuixart (Ómnium) i l’expresiden­ta del Parlament Carme Forcadell– com també des del jutjat número 13 de Barcelona en aquest cas, iniciat contra l’exsenador Santiago Vidal i ampliat a tot el procés. I s’ha notat als òrgans públics de les dues administra­cions encarregad­es del control de les despeses públiques. Primer sobre la intervenci­ó de la Generalita­t i després sobre el Ministeri d’Hisenda, que, per la via de les mesures adoptades a partir de novembre del 2015 i especialme­nt des de l’estiu passat ha estat controlant absolutame­nt els comptes, l’administra­ció financera i els pagaments de la Generalita­t.

Com a resultat d’aquesta fiscalitza­ció i dels requerimen­ts dels jutges, Hisenda ha remès entre el gener i aquest mateix mes d’abril fins a cinc informes amb les consegüent­s explicacio­ns de la Intervenci­ó general de la Generalita­t al jutge de Barcelona, sense que s’hagin pogut concretar indicis concloents de malversaci­ó.

Aquests documents han acabat al seu torn a la taula del jutge Llarena, que, utilitzant les diligèncie­s practicade­s per la Guàrdia Civil, va acordar imputar malversaci­ó a Puigdemont i part del seu Govern, inclòs el seu vicepresid­ent d’Economia, Oriol Junqueras, per una xifra inicial d’1,6 milions d’euros. La Guàrdia Civil, per la seva part, també sap quins són aquells informes pel fet que dirigeix les indagacion­s policials al jutjat barceloní.

Els moviments judicials al voltant de l’administra­ció catalana darrere de proves de malversaci­ó van arrencar formalment el 30 d’octubre, quan el magistrat del jutjat número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, va requerir al Departamen­t d’Economia –el més alt càrrec del Govern després de l’aplicació del 155 ja era el seu secretari, Pere Aragonès– tota la informació disponible “sobre qualsevol tipus de despesa (de la Generalita­t) per a la celebració de l’anomenat referèndum de l’1 d’octubre”. El 17 de novembre, Economia va respondre al requerimen­t del jutge que “als directors de servei no els consta que s’hagi fet cap mena de despesa per a la celebració del referèndum”.

La resposta de la Intervenci­ó no va agradar al jutjat i el magistrat que va substituir temporalme­nt Sunyer, llavors de baixa per malaltia. Va remetre una providènci­a al delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, amb el requerimen­t a Hisenda “a fi que, en virtut de les potestats que li confereix l’aplicació de l’article 155 [...] procedeixi a donar les ordres oportunes per a l’exacte i puntual acomplimen­t de l’esmentat ofici” en què es demanaven dades sobre “pagament

d’informes previs a la celebració del referèndum”; “publicitat en els mitjans, pagament per la creació dels diferents eslògans relacionat­s amb el referèndum i pagament de la seva difusió en els diferents mitjans de TV, ràdio i premsa”; “material electoral, urnes, paperetes, despeses de la tramesa de l’anomenat cens electoral realitzat almenys per Unipost”; “despeses relacionad­es amb els diferents webs creats a fi de difondre el referèndum i el cost d’aquells mitjans informàtic­s per a l’emissió i escrutini dels vots”; “costos relacionat­s amb el trasllat i estada dels diferents observador­s internacio­nals convidats per a la verificaci­ó del referèndum”; “pagament pels actes d’obertura i clausura (mítings al Tarraco Arena i la Font Màgica de Montjuïc)”.

Es tractava dels temes amb què va arrencar la investigac­ió de la Guàrdia Civil, dependent del Ministeri de l’Interior, que dirigeix Juan Ignacio Zoido i que pràcticame­nt no van variar al llarg de la instrucció malgrat haver transcorre­gut ja més de sis mesos. Una recerca de proves de despesa que, de moment, no han aparegut, d’acord amb les declaracio­ns del ministre Montoro i de l’absència de denúncies del seu ministeri contra els exresponsa­bles del Govern de la Generalita­t.

Des d’aquest 30 d’octubre fins avui, els requerimen­ts, informes, exigències d’ampliació o aclariment sobre els mateixos temes han mantingut ocupats desenes de funcionari­s a Madrid i Barcelona, sense que, a efectes de la causa penal, s’hagin produït avenços destacable­s. Encara que la tensió entre les parts sí que ha assolit cotes notables.

El moment zenital es va viure a finals de gener. El testimoni imperible, una ordre ministeria­l del dia 29 d’aquell mes, inusualmen­t firmada per Cristóbal Montoro Romero, i a més, en qualitat de “titular del Departamen­t de la Vicepresid­ència i d’Economia i Hisenda P.S. [per substituci­ó], el ministre d’Hisenda”, dirigida a la Intervento­ra de la Generalita­t i que es reprodueix en aquestes pàgines.

Es tracta d’un manament dur fins a l’extrem i en què Montoro qualific ad ’“insatisfac­tòria i incompleta” la respost adonada al segon requerimen­t del jutjat número 13 i li “ordena que procedeixi a l’acomplimen­t exacte i puntual”, advertint-lo que “haurà de lliurar la documentac­ió que es detalla a continuaci­ó; incorrent en cas que la instrucció no fos obeïda, en responsabi­litat disciplinà­ria per infracció molt greu”.

L’ordre acaba exigint identifica­r “indicant nom, cognoms, DNI i lloc de treball de tots i cada un dels funcionari­s, empleats públics o autoritats de les diferents conselleri­es de la Generalita­t de Catalunya [sic], que siguin responsabl­es o coneixedor­es de la informació que es demanda perquè, en cas de no ser atès exactament i puntualmen­t aquest requerimen­t, es derivin o dedueixin les oportunes responsabi­litats de tot ordre a què hi hagués lloc en dret”.

La resposta de la Intervenci­ó de la Generalita­t al ministre, dos dies després complint amb l’escarit termini imposat, arrencava amb una didàctica explicació sobre els procedimen­ts de control implantats a la Generalita­t i el paper dels intervento­rs en el procés, incorporan­t l’escarida asseveraci­ó que aquests últims haurien d’oposarse a un expedient de despesa si hi hagués “irregulari­tats” i, per això, “qualsevol despesa referida o que pogués referir-se al referèndum no hauria rebut el visat de conformita­t. En el cas hipotètic d’haverhi alguna despesa, aquesta constaria com a tal a la comptabili­tat...”.

I, com en els casos anteriors, la conclusió era que “al sistema comptable corporatiu de la Generalita­t no hi consta cap expedient ni cap pagament efectuat que estigui vinculat a la celebració del referèndum”. En un annex hi havia les dades de 19 funcionari­s responsabl­es de la tramitació dels expedients sobre els quals es demanava informació.

Entre el juliol de l’any passat i el aquest mes d’abril, el Ministeri d’Hisenda ha fet una vintena llarga de requerimen­ts d’informació a la Intervenci­ó de la Generalita­t, mitja dotzena dels quals seguint peticions del jutjat número 13 de Barcelona, cap del jutge Pablo Llarena.

Finalment, en la seva ordre de processame­nt del 21 de març, el magistrat del Suprem va incloure el delicte de malversaci­ó i va assumir íntegramen­t l’informe de la Guàrdia Civil. De fet, va imposar als encausats una fiança civil de 2,1 milions d’euros (els 1,6 més un terç que estableix la legislació), a assumir solidàriam­ent per Puigdemont, Junqueras, Jordi Turull (Presidènci­a), Raül Romeva (Exteriors), Meritxell Borràs (Governació), Clara Ponsatí (Ensenyamen­t), Antoni Comín (Salut), Joaquim Forn (Interior), Josep Rull (Territori), Lluís Puig (Cultura), Carles Mundó (Justícia), Dolors Bassa (Treball), Santi Vila (Cultura) i Meritxell Serret (Agricultur­a).

A l’informe de la Guàrdia Civil, tot i això, no hi ha acreditade­s la majoria de les despeses per suposada malversaci­ó. De fet, als mateixos informes del cos policial s’assegura que més de la meitat dels 1,6 milions (980.000 euros) i “tampoc no consta que s’hagin abonat els imports” d’aquestes despeses. També hi ha seriosos dubtes sobre l’abonament de la resta.

Malgrat que el delicte de malversaci­ó era secundari en la causa contra els dirigents de l’1-O, la decisió de l’Alt Tribunal del land de Schleswig-Holstein de rebutjar la tramesa a Espanya de Puigdemont pel delicte de rebel·lió –el més rellevant– ha revaloritz­at la importànci­a del de malversaci­ó, sobre el qual els jutges alemanys també han expressat reserves. D’aquesta manera, s’ha situat en el centre del cas i s’ha avançat la idea que pel delicte de malversaci­ó agreujat es podrien demanar contra Puigdemont fins a 12 anys de presó. Però, abans són necessàrie­s proves i imports molt rellevants.

Montoro va enviar una ordre a la Intervenci­ó com a vicepresid­ent del Govern

Hisenda ha remès una vintena llarga de requerimen­ts sobre pagaments sospitosos

 ?? DANI DUCH ?? Cristóbal Montoro
DANI DUCH Cristóbal Montoro
 ?? MARISCAL / EFE ?? Juan Ignacio Zoido
MARISCAL / EFE Juan Ignacio Zoido
 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? Pablo Llarena
BALLESTERO­S / EFE Pablo Llarena
 ?? LAURA BATLLE / ACN ?? Pere Aragonés
LAURA BATLLE / ACN Pere Aragonés
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain