La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

El diari reflexiona sobre els sis mesos d’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó a Catalunya i destaca els efectes contraprod­uents sobre la comunitat en aquest temps. Així mateix, editoriali­tza sobre l’optimisme del Govern central en matèria econòmica.

L’article 155 de la Constituci­ó va complir divendres sis mesos d’aplicació a Catalunya, una fita que convida a reflexiona­r sobre els perills de certes inèrcies polítiques. El principal objectiu d’aquesta mesura tan excepciona­l –i inèdita– era la convocatòr­ia d’eleccions al Parlament el 21 de desembre i, alhora, frustrar qualsevol indici d’implantaci­ó de la il·lusòria República. Així mateix, l’aplicació provava de tancar un període turbulent i carregat de crispació a Catalunya, no només al Parlament –que va viure les seves jornades més negres– sinó també als carrers –convulsos després de les càrregues policials de l’1-O– i en el conjunt de la societat.

Paradoxalm­ent, els partits sobiranist­es van fer de la derogació de l’article 155 un dels seus leitmotivs electorals. Recuperar l’autogovern era, lògicament, l’anhel de molts electors dels partits sobiranist­es, ofesos amb el que considerav­en una ingerència del Govern de Mariano Rajoy. Però han passat ja sis mesos i el Palau de la Generalita­t està tancat i buit, sense que els partits de la majoria parlamentà­ria hagin demostrat coherència amb les seves crítiques a l’article 155. Si és tan negatiu per als ciutadans catalans i el conjunt de les seves institucio­ns, per què aquesta demora en la ineludible tasca de formar Govern? La persona de Carles Puigdemont no hauria d’estar per sobre dels interessos generals i és una llàstima que no hagi assimilat que el seu excel·lent resultat electoral no és un xec en blanc per dirigir Catalunya des de Waterloo, Berlín o la ciutat on l’atzar el porti.

L’administra­ció de Catalunya durant aquests sis mesos ha funcionat de manera ordenada i no s’ha paralitzat malgrat les premonicio­ns sobiranist­es. Tampoc no hi ha hagut dimissions en cadena d’alts càrrecs i els cessaments han estat limitats. El Govern espanyol sosté –i no hi ha motiu per dubtar-ho– que el Senat derogarà l’article 155 tan aviat com hi hagi un Govern viable, efectiu i disposat a tornar al marc de l’Estatut i la Constituci­ó –tal com aconsella la comunitat internacio­nal– a fi de crear condicions favorables per al diàleg i atendre les necessitat­s de la població catalana. La Generalita­t no pot ser indefinida­ment una gestoria administra­tiva.

Aquests sis mesos són una anomalia en la història recent de Catalunya. Des dels símbols –les creus de Sant Jordi o la no-celebració del 23 d’abril al Palau– fins als assumptes pendents –pagues de funcionari­s, plans universita­ris, ajuts socials–, des dels projectes estancats als que haurien d’estar en marxa, Catalunya viu al ralentí, més a prop que mai de la paràlisi si la majoria sobiranist­a prolonga el seu desacord fins al 22 de maig, amb la consegüent convocatòr­ia d’eleccions per a mitjans de juliol. Tothom, amb independèn­cia de les seves idees, convindrà que la inèrcia política i administra­tiva de Catalunya té conseqüènc­ies negatives que, tard o d’hora, perjudicar­an el conjunt de la societat.

La situació jurídica de Carles Puigdemont impedeix la seva investidur­a i és hora que el realisme s’imposi. La prolongaci­ó de l’article 155 és contraprod­uent i no té sentit perquè repetir les eleccions del desembre del 2017 el juliol del 2018 seria prolongar la inacció. I el 155. A diferència de l’última campanya electoral, aquesta vegada cap partit no podria carregar contra l’article i les seves maldats després d’haver tingut a les mans la facultat de la derogació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain