La Vanguardia (Català)

Tensió al PDECat pel candidat a la investidur­a

La direcció mira d’influir sobre el successor de Puigdemont

-

Els nervis estan a flor de pell al PDECat davant l’elecció del candidat a la presidènci­a de la Generalita­t, una qüestió clau que està en mans de Carles Puigdemont, tot i que el partit confia poder influirhi. La portaveu del PDECat, Maria Senserrich, va posar veu ahir a aquesta inquietud de la direcció subratllan­t en una entrevista a l’ACN que en l’elecció del candidat a la investidur­a cal escoltar “totes les veus” del grup parlamenta­ri de JxCat, incloses les dels “presos polítics”, amb referència a Jordi Sànchez i els convergent­s Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, que aquesta setmana van demanar en una carta a Puigdemont que afavoreixi la formació ràpida del nou Govern, cosa que discrepa de la seva estratègia d’allargar els terminis.

“Els 34 diputats de Junts per Catalunya hi han d’estar d’acord. Val el mateix el vot del número 6 que el del 20 [en la llista]. S’han d’escoltar totes les veus sense discrimina­r ningú”, va dir ahir Senserrich, que a més d’advocar pel diàleg intern en la formació independen­tista majoritàri­a va demanar que es tingui en compte també ERC i no es descarti la CUP ni Catalunya en Comú. “No podem anar tancant portes al món sobiranist­a. La gent no ens ho perdonaria”, va subratllar.

El PDECat intenta fer sentir la seva veu, expliquen fonts del partit, davant l’evidència que serà Carles Puigdemont qui decidirà sobre el seu successor. La direcció lluita perquè el candidat tingui carnet del PDECat, encara que sigui d’una sensibilit­at més pròxima a Puigdemont que a l’estructura de la formació. Seria el cas de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, una de les persones del cercle íntim de l’expresiden­t que sonen més per a la investidur­a, tot i que el candidat preferit al PDECat és l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona.

L’entorn de l’expresiden­t, però, fa pinya. Marta Madrenas va ser una de les primeres veus a deixar clar ahir a la direcció, a Twitter, que el candidat ha de ser Puigdemont o, si no, qui ell digui. “I naturalmen­t tindrà tot el suport de JxCat. Llevat, esclar, que es vulgui anar a eleccions...”, va afegir. Es va sumar a les seves paraules el vicepresid­ent primer de la Mesa del Parlament, Josep Costa: “Es pot dir més alt però no més clar. De president ja en tenim un i ningú no es planteja buscar-li successor pel sol fet que a Espanya no agradi”. També les diputades de JxCat Gemma Geis i Isabel Ferrer i la diputada del PDECat al Congrés Míriam Nogueras van insistir en la tesi que el candidat “ha de ser Puigdemont o qui ell designi per substituir-lo provisiona­lment”.

Encara es va mostrar més contundent l’expresiden­t de l’Assemblea

“Cal escoltar tothom”, demana la portaveu del partit, Maria Senserrich

de Municipis per la Independèn­cia Miquel Buch, convergent de llarg recorregut, alineat amb l’expresiden­t: “Doncs jo no em sento representa­t per la direcció d’un partit que la mateixa setmana que exigeix un govern al president Carles Puigdemont l’amenaça amb qui ha de ser el candidat”, va escriure, en un tuit.

Davant el to que agafava la polèmica, el coordinado­r organitzat­iu del PDECat, David Bonvehí, va mirar de posar-hi pau, en un altre tuit, en què va constatar que Puigdemont és “el president legítim”. “Sempre som al seu costat”, va afegir, tot i que va assegurar que “les decisions seran consensuad­es també amb els presos” i va destacar que “el consens és noble i legítim”. En resposta a Buch, va assegurar que la direcció “ni amenaça ni imposa”, sinó que és “d’escoltar molt i consensuar”. En la mateixa línia, la també dirigent del PDECat Neus Munté, que va ser consellera de Presidènci­a amb Puigdemont, va demanar un vot de confiança per a l’expresiden­t, de qui va dir que “és el candidat legítim i natural” a la investidur­a. “Té tota la meva confiança i suport. No ens atabalem, fem-li confiança”.

Puigdemont, que dijous es va reunir a Berlín amb Elsa Artadi i Josep Costa, ha demanat als seus uns dies per traçar l’agenda immediata. Previsible­ment, l’expresiden­t esperarà a finals de la setmana que ve per anunciar qui serà el seu successor, quan el Parlament hagi aprovat la reforma de la llei de la Presidènci­a. Tot i això, ahir el diputat de JxCat Eduard Pujol va tornar a posar sobre la taula l’opció de les eleccions, recordant que hi és. “Sempre hem de tenir sobre la taula la possibilit­at d’eleccions. Volem eleccions? No en volem, però en política no es pot rebutjar una carta com aquesta”, va avisar.

 ?? PAU BARRENA / AFP ?? Mobilitzac­ió. Una participan­t de la cadena humana que ahir va pujar fotos dels polítics presos a la muntanya de Montserrat
PAU BARRENA / AFP Mobilitzac­ió. Una participan­t de la cadena humana que ahir va pujar fotos dels polítics presos a la muntanya de Montserrat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain