La Vanguardia (Català)

Tot esperant Leticia

Passeig imaginari per Sant Esteve de les Roures, el poble català més famós situat a l’altre costat del mirall català

-

El creixement desbocat de Sant Esteve de les Roures s’atribueix a una sobrecàrre­ga de l’accelerado­r de partícules, situat entre el tanatori i l’acadèmia d’arts marcials Pérez de los Cobos. És una de les moltes teories –més literària que científica– que animen les converses i contribuei­xen a fer que els habitants, que no mostren gaire interès per ser censats, destil·lin un humor a prova d’amargats. Un dels filòsofs locals, que vol mantenir l’anonimat per no trair l’esperit d’obra col·lectiva que es respira al poble, ho explica a la barra del bar la Cocreta (sic). “Sant Esteve de les Roures és la fusió de transforma­r la incompetèn­cia de l’estat després de l’1-0 en substància creativa. Una forma evoluciona­da de contestaci­ó molecular metafòrica”, diu.

Això explica la sensació que té el turista, de moure’s en una dimensió psicodèlic­a i simbòlica que estimula la curiositat per esbrinar quanta ironia som capaços de suportar. “De fet –afegeix–, comença a haver-hi fundadors que, arrufant el nas, creuen que ha arribat l’hora de desmantell­ar un projecte que ara només atrau els oportunist­es, que intenten apuntar-se a una broma viral excepciona­l. Potser estem patint la nostra primera crisi de creixement”.

De l’entremalia­da creativita­t fundaciona­l s’ha passat a un to més greu, que exigeix recuperar el to d’indignació i mobilitzac­ió provocat per l’actualitat política. El filòsof, però, qüestiona la consigna: “És lògic que el moviment anomenat la Revolució dels Somriures sigui capaç de crear una realitat alternativ­a tan original com aquesta”. Mentrestan­t, els turistes que, atrets per l’estrèpit viral, intentem acostar-nos a aquest monument a l’espontaneï­tat som tractats amb una condescend­ència preventiva que recorda la dels empordanes­os amb els barcelonin­s. Una altra caracterís­tica: el paisatge viu una mutació constant, de joc d’ordinador, i canvia amb cada aportació, sense amoïnar-se de si és versemblan­t o no que, com passa amb altres infraestru­ctures del país, es construeix­i un aeroport que sembla homenatjar la falta d’avions i el potencial supersònic de l’ocellot de Twitter, autèntic tòtem de la comarca (la Llarena Alta). O que a les llegendes sobre l’origen del poble hi aparegui, com un sant graal, un informe de la Guàrdia Civil.

L’urbanisme, d’inspiració xinesa, és caòtic. En pocs quilòmetre­s quadrats, que l’ull omnipresen­t de Google encara no ha aconseguit abastar en la seva totalitat, conviuen una central nuclear que recorda la d’Els Simpson, un frenopàtic, una gossera, una concentrac­ió insòlita de xamans, pitonisses i bruixes, la proporció habitual de clubs cannàbics i fins i tot l’esperit amenaçador d’una versió local de Pablo Escobar. L’altre signe d’identitat que defineix el poble és el nivell de polititzac­ió. Aquí el republican­isme independen­tista assemblear­i és majoritari, encara que, curiosamen­t, C’s també té una representa­tivitat que, més que notar-se, s’intueix.

En els partits de futbol de solters contra divorciats, els dos equips porten samarretes grogues que, lluny de dificultar l’aplicació del reglament, la faciliten. Les manifestac­ions de simpatia per la identitat work in progress del poble s’han traduït en demandes d’asil polític (l’última, de Pere Navarro), contactes amb diverses universita­ts estrangere­s (fins i tot la Universita­t Rey Juan Carlos s’ha interessat per la prestigios­a línia local de màsters fantasma) o, com en el cas de l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, en la reivindica­ció de la seva condició de membre de la penya barcelonis­ta. Altres personalit­ats, com Jordi Basté, afirmen haver-hi fet un programa de ràdio (El primer que arriba, el primer que seu )ihiharumor­s que Julian Assange negocia amb Alejandro Cao de Benòs per instal·lar-se, com a hacker –i fucker– resident, a l’ambaixada de Corea del Nord.

El furor associacio­nista deu ser el més alt del país i obliga a fer contorsion­s insòlites. Per exemple: el propietari de l’autoescola és, alhora, vocal de l’associació de dislèxics, president del club de fans de Quimi Portet i palanganer suplent del club de swingers. L’alta polititzac­ió, però, és compatible amb patologies ocioses tan ancestrals com la prostituci­ó, encarnada en locals com el Puticlub Oliental Sant Esteve de les Loules o, per paladars més refinats, una agència d’escorts que neix de l’escissió traumàtica d’una whisqueria. En l’àmbit religiós, la dispersió de creences certifica un esperit transigent i ecumènic. Destaca, per l’eufòria que es respira als seus rituals, l’església pastafaria­na, oposada a la litúrgia del convent de les germanes arrimades, que, tot i haver fet vot de silenci, són capaces d’interrompr­e’s constantme­nt les unes a les altres.

L’agermaname­nt amb el poble basc d’Arralde ha sigut polèmic. Concebut com una fructífera joint

venture per combatre l’acusació de poble fantasma, l’acte d’agermaname­nt va degenerar en discussion­s eusko-bizantines que van obligar a mobilitzar tots els serveis d’urgència de la zona, inclosos els de l’Hospital Veterinari. Com en altres pobles, la presència de runners és contínua i ha propiciat que aquesta activitat s’incorpori al programa de la festa Major. L’actuació més esperada del programa, però, és la de Leticia Sabater. Fa dies que als fanals hi pengen banderoles publicitàr­ies que retraten l’estràbic entusiasme de la cantant, que ha promès que interpreta­rà –encara no se sap si en directe o en playback– el seu celebrat Tukutú. La cançó inclou els polèmics versos “Un, dos, tres, mueve las caderas y los pies”, que. segons les males llengües, podria acabar sent l’himne de Tabàrnia.

L’ull omnipresen­t de Google encara no ha aconseguit abastar la superfície del municipi en la seva totalitat El furor associacio­nista d’aquest poble deu ser el més alt del país i obliga a fer contorsion­s insòlites

 ??  ?? Aerprt Estació depuradora­operativ del amp an Estev de les Roures Clu TotMonoraï­lEsta ió FGC / AVE de rugbi Ro res Recreació fictícia del poble creat a les xarxesPPac­hànt Aeri Estadi d futbol FC Sant Esteve R Ter es romanesure Centr islàmicBis­batZoològi­oogleKling­o Languah ol Museu’Històr aÒptica de les Tres RoureseZar­aAjuntamen­tProcés Partic patiuBasar Yang-TseCluPili­con Roures A adèmia Jedi Agència Trib tàriaSex shPprad serlamentT­TarotlPito­nissaAssoc ació CannàbicaB blAmazIkea­visió i ràJut atsPàdelio­te an Inst tut Cerv nte Pastisseri­a D lç PiolínColl­a Diablesurf Applet reBar LaCentre d’esquíC Camp s Rey J aKasal OkupaI Universita­t Sant E tevele Ro reE l s Schoolroqu­etaSina Flor steria Ca l’ rni niversitat Carl IBar Can ManelaLlib­r Callla Vella St. Esteveele RouresGuàr­dia CivilH riala Exèrcit de Terra de St. Estev de les REscola de cinemaEsco­l de màgia sp tal Un versitLes Ro resCarn sseri A dullahrPla­ça de Tors a epentr C trol Bacteri lògiclo asal ’AvisReialu­re Banc desluluben­tre Excursilud­etAcadè a d arts mar ials érez de los Cob sàutinnisd­e boxClunist­aCentre de upercomput­a ióàmping Ce tr l nuclearA èn ia espac alAigüeson­fraria d PescaUn tat Clu de submar nismertesr­s Accelerado­r dep rtículespT­ninnatoric­eXRoures L boratorie Biol gia MolecularE­Mossos San Esteve de les R uresParc natural de l’Alt Rourencve de les R oures EstePlatja Sant
Aerprt Estació depuradora­operativ del amp an Estev de les Roures Clu TotMonoraï­lEsta ió FGC / AVE de rugbi Ro res Recreació fictícia del poble creat a les xarxesPPac­hànt Aeri Estadi d futbol FC Sant Esteve R Ter es romanesure Centr islàmicBis­batZoològi­oogleKling­o Languah ol Museu’Històr aÒptica de les Tres RoureseZar­aAjuntamen­tProcés Partic patiuBasar Yang-TseCluPili­con Roures A adèmia Jedi Agència Trib tàriaSex shPprad serlamentT­TarotlPito­nissaAssoc ació CannàbicaB blAmazIkea­visió i ràJut atsPàdelio­te an Inst tut Cerv nte Pastisseri­a D lç PiolínColl­a Diablesurf Applet reBar LaCentre d’esquíC Camp s Rey J aKasal OkupaI Universita­t Sant E tevele Ro reE l s Schoolroqu­etaSina Flor steria Ca l’ rni niversitat Carl IBar Can ManelaLlib­r Callla Vella St. Esteveele RouresGuàr­dia CivilH riala Exèrcit de Terra de St. Estev de les REscola de cinemaEsco­l de màgia sp tal Un versitLes Ro resCarn sseri A dullahrPla­ça de Tors a epentr C trol Bacteri lògiclo asal ’AvisReialu­re Banc desluluben­tre Excursilud­etAcadè a d arts mar ials érez de los Cob sàutinnisd­e boxClunist­aCentre de upercomput­a ióàmping Ce tr l nuclearA èn ia espac alAigüeson­fraria d PescaUn tat Clu de submar nismertesr­s Accelerado­r dep rtículespT­ninnatoric­eXRoures L boratorie Biol gia MolecularE­Mossos San Esteve de les R uresParc natural de l’Alt Rourencve de les R oures EstePlatja Sant
 ??  ?? Sant Esteve de les Roures
Sant Esteve de les Roures

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain