La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament enllesteix un altre pla de ‘rescat’ de la Ciutadella

El repte és millorar els accessos i el verd, trencar l’aïllament i donar vida a equipament­s tancats

- Barcelona SILVIA ANGULO

El parc de la Ciutadella espera ansiós un pla –i sobretot la seva execució– que el fa sortir de l’abandoname­nt a què s’ha vist sotmès durant molt de temps. El repte de l’actual govern municipal és millorar-ne els accessos –ara molt precaris i condiciona­ts per la mateixa configurac­ió del perímetre que envolta el primer gran parc públic de la ciutat–, potenciar la condició de gran pulmó verd, ofegat per l’ús cada vegada més intensiu que en fan els barcelonin­s, i sobretot dignificar el patrimoni format pel conjunt d’edificis històrics que atresora i que, clausurats des de fa molt de temps, s’esllanguei­xen perillosam­ent.

La intenció formal de rescatar el parc de la Ciutadella no és nova. Ha constat en el full de ruta dels alcaldes que han anat succeint-se els últims decennis, des dels socialiste­s Joan Clos i Jordi Hereu fins a Ada Colau, passant pel convergent Xavier Trias. Els pròxims dies, l’Ajuntament vol donar a conèixer un nou pla director que incorpori solucions per resoldre els mals que hi ha en aquest recinte singular i recuperar la gran zona verda com a espai consagrat a l’estudi de la ciència i a la natura.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, admet que és urgent plantejar una definició d’usos per a equipament­s que fa massa anys que estan tancats al públic i en què són molt visibles el pas dels anys i la inactivita­t. Es tracta del conjunt format per l’Hivernacle, l’Umbracle, el Museu Martorell de Geologia (parcialmen­t clausurat) i l’anomenat Castell dels Tres Dragons, que funciona com a petita seu científica, centre de documentac­ió i laboratori del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Aquest úl“Disposem

tim edifici, concebut per Lluís Domènech i Montaner com a cafè restaurant de l’Exposició Universal del 1888, està cobert per unes malles de protecció des de l’any 2010. Totes aquestes construcci­ons estan qualificad­es com a equipament­s, si bé durant uns anys l’Hivernacle va allotjar un restaurant.

de molts espais que formen part del patrimoni de la ciutat i que hem de recuperar, de manera que s’ha iniciat un procés per determinar quins futurs usos poden tenir”, apunta la regidora. En aquest sentit, Janet Sanz assenyala, a tall d’exemple, que l’Hivernacle, tancat des del 2006, és el lloc ideal per ubicar un papilionar­i, per la proximitat al Zoo i per aquesta nova vinculació amb la ciència i la natura que es vol aportar a la Ciutadella.

Al marge d’aquestes intervenci­ons en el patrimoni del parc, el futur pla també es fixarà com a objectiu millorar els actuals accessos. En l’última comissió d’Urbanisme, del dia 18 d’aquest mes, i a partir d’una pregunta del regidor socialista Daniel Mòdol, es va instar l’equip de govern a presentar en un termini de dos mesos un pla per a la Ciutadella i a facilitar una solució per a la connexió de la zona verda amb el carrer We- llington. Aquesta és una antiga reclamació de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF), que és en aquest carrer. En l’actualitat, un mur enorme impedeix l’accés al parc a una comunitat università­ria d’uns 8.000 estudiants. Cal tenir en compte que molt a prop hi ha l’estació de metro de Vila Olímpica i la connexió amb el Trambesòs.

L’equip de govern coincideix en la necessitat d’habilitar un accés des del carrer Wellington i pensa incorporar-lo al nou projecte. Fa uns anys, el govern de Xavier Trias va idear un passeig que, sortint del carrer Wellington, passava per dins del zoo i permetria arribar fins al passeig Picasso i l’avinguda Marquès de l’Argentera. L’obertura d’aquest vial per als vianants hauria provocat la pèrdua d’una hectàrea de superfície del Zoo, i la divisió d’aquesta instal·lació en dues parts, una segregació que se superaria gràcies a una passarel·la dissenyada per l’estudi de l’arquitecte Enric Ruiz Geli i Cloud 9. Aquest projecte, finalment, no es va dur a terme pel rebuig d’alguns veïns de la zona que no van veure amb bons ulls el traçat del passeig. Ara Janet Sanz explica que es recuperarà la idea, però amb un disseny adaptat a les necessitat­s del parc i, especialme­nt, del zoo, per al qual s’ha dissenyat una important reforma. “No serà tan agressiu com la proposta anterior”, precisa la regidora d’Urbanisme.

Tampoc no s’ha de descartar que l’Ajuntament acabi recuperant un altre antic projecte, el

L’Hivernacle és candidat a acollir un papilionar­i vinculat al zoològic Un accés pel carrer Wellington milloraria la connexió de la gran zona verda

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Desconsol. El parc fa anys que espera un pla de recuperaci­ó dels seus edificis en desús
ÀLEX GARCIA Desconsol. El parc fa anys que espera un pla de recuperaci­ó dels seus edificis en desús

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain