La Vanguardia (Català)

Dia negre a l’Afganistan amb 37 morts, entre els quals 10 periodiste­s

- Redacció

i agències

Dia negre ahir a l’Afganistan amb 37 morts, deu d’ells periodiste­s, en diversos atemptats terroriste­s perpetrats a Kabul, Khost i Kandahar.

Un primer doble atemptat suïcida de l’Estat Islàmic a Kabul va deixar 25 morts –entre els quals nou periodiste­s– i al voltant d’una cinquanten­a de ferits, segons fonts policials de la capital afganesa. Els atacs van tenir lloc al matí a la cèntrica zona de Shash Darak, on hi ha les oficines centrals de l’OTAN, diverses ambaixades i la seu del servei d’intel·ligència de l’Afganistan. L’Estat Islàmic es va atribuir l’atac al cap de poc temps a través de la xarxa Telegram.

El portaveu de la policia local Hashmat Stanekzai va explicar a l’agència Ap que el primer terrorista suïcida anava muntat amb moto quan va esclatar la bomba que duia a sobre. Uns quinze minuts després, el segon suïcida, que anava a peu, es va confondre entre el grup de periodiste­s que s’acostava a la zona per cobrir el succés i es va fer esclatar. Stanekzai va remarcar que el terrorista es va acostar expressame­nt al grup de reporters, encara que també van morir en l’atac quatre policies.

Entre els nou periodiste­s morts figuraven tres reporters que treballave­n a la delegació afganesa de Radio Free Europe/ Radio Liberty, dos càmeres i un reporter de television­s locals i el cap de fotoperiod­istes de l’agència francesa Afp a l’Afganistan, Shah Marai.

A més, a la ciutat de Khost, al sud-est del país, va ser assassinat a trets un desè periodista, Ahmad Shah, un reporter afganès que treballava per a la cadena britànica BBC.

Des de la caiguda dels talibans el 2001, a l’Afganistan no havien mort tants periodiste­s en un sol dia com ahir. El president del país, Aixraf Gani, va condemnar els atacs i en un comunicat va dir que constituïe­n un “crim de guerra” perquè amenacen ciutadans

Un cotxe bomba contra un comboi de l’OTAN a Kandahar esclata davant una escola i mata onze nens

innocents i periodiste­s. L’ambaixada dels Estats Units també va lamentar “les salvatges explosions” i va reiterar el suport al president Gani.

Encara convalesce­nt de l’atac a Kabul, l’Afganistan va ser escenari d’un altre atemptat suïcida hores després. Aquesta vegada va ser un cotxe bomba el que va esclatar a la província de Kandahar, al sud, i va matar onze nens. Tot indica que l’objectiu de l’atemptat era un comboi de l’OTAN al districte de Daman, però el vehicle bomba va esclatar davant una escola religiosa situada a peu de carretera i va causar la mort d’onze nens, a més de ferir-ne més d’una dotzena. A diferència de l’atemptat de Kabul, cap grup no es va atribuir aquesta vegada l’autoria de l’atac.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain