La Vanguardia (Català)

Escepticis­me a Occident sobre les acusacions d’Israel a l’Iran

L’AIEA desmenteix Netanyahu: Teheran no està incomplint l’acord nuclear

- CATALINA GÓMEZ ÁNGEL Teheran

La Unió Europea respon al primer ministre israelià que no té proves que l’Iran estigui fabricant explosius atòmics, i l’Iran acusa Benjamin Netanyahu de donar arguments falsos a Donald Trump perquè trenqui l’acord nuclear.

Europa ha rebut amb escepticis­me i fredor les acusacions del primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, contra l’Iran de mantenir el seu programa nuclear en secret, vulnerant així l’acord del 2015 pel qual posava fi a aquesta activitat. Teheran li va respondre qualifican­t-lo de “mentider infame”, mentre l’Agència Internacio­nal de l’Energia Atòmica (AIEA) expressava els seus dubtes sobre la consistènc­ia de les proves presentade­s pel líder israelià.

L’AIEA va emetre ahir un comunicat afirmant que no tenia evidències creïbles que l’Iran hagués desenvolup­at enginys nuclears després de l’any 2009. Aquest organisme, que depèn de l’ONU i té la seu a Viena, va assegurar que l’Iran compleix l’acord nuclear des del 2015. Encara que va evitar dirigir-se directamen­t a Netanyahu, es va remetre a un informe propi de finals del 2015, en el qual afirmava que l’Iran havia realitzat activitats rellevants i coordinade­s en el desenvolup­ament d’armes nuclears fins al 2003. Segons l’informe, després d’aquest any, el país va continuar treballant en això de forma menys coordinada fins que el 2009, l’agència va assegurar que havia cessat les seves activitats en aquest camp, al no trobar més evidències.

Des de la Unió Europea, l’alta representa­nt d’Afers Exteriors, Federica Mogherini, va dir que Netanyahu no tenia evidències que l’Iran hagués incomplert l’acord nuclear. A França, el Ministeri d’Afers Exteriors va subratllar que algunes de les informacio­ns presentade­s per Israel ja van sortir a la llum el 2002 i va subratllar la necessitat de mantenir l’acord del 2015. El mateix que el Regne Unit, on el cap del Foreign Office, Boris Johnson, va dir que l’anunci de Netanyahu subratlla la importànci­a de mantenir vigent l’acord i les seves restriccio­ns a l’Iran. “L’acord nuclear no es basa a tenir confiança sobre les intencions de l’Iran sinó en rigoroses verificaci­ons i investigac­ions”.

Els Estats Units, que en un primer moment van donar suport sense dubtar a les declaracio­ns d’Israel, es van mostrar ahir més prudents. En un comunicat, la Casa Blanca va dir ahir que les acusacions d’Israel “són consistent­s amb el que els Estats Units han sabut des de fa temps: L’Iran tenia un programa gran clandestí d’armes nuclears que ha tractat d’ocultar al món i al seu propi poble”. En una versió inicial, la Casa Blanca feia l’afirmació en temps present, al·legant que l’Iran “té” actualment aquestes capacitats però el text va ser ràpidament corregit per una versió menys concloent.

A l’Iran, el rebuig de les acusacions d’Israel va ser contundent. El portaveu del Ministeri d’Exteriors, Bahram Ghasemi, va acusar Netanyahu de ser un “mentider infame” i va qualificar les informacio­ns del primer ministre d’“antiquades, inútils i vergonyose­s”.

Així mateix, Teheran va criticar l’oportunism­e de les acusacions d’Israel, que arriben només dues setmanes abans que els Estats Units anunciïn si es retiren o no del

La UE, França i el Regne Unit insisteixe­n a mantenir l’acord amb els iranians

Teheran replica al premier israelià anomenant-lo “mentider infame”

pacte nuclear que el 2015 Barack Obama va firmar amb l’Iran al costat de França, Alemanya, el Regne Unit, la Xina i Rússia. Donald Trump ha afirmat que el pacte li sembla dolent i un malbaratam­ent de diners.

El ministre iranià d’Exteriors, Mohamed Javad Zarif, va denunciar a Twitter el ritme “coordinat” que les denúncies de Netanyahu presenten amb els plans de Trump, que el dia 12 ha de decidir si abandona l’acord nuclear. A les xarxes socials milers d’iranians mostren la seva insatisfac­ció i asseguren que no els quedava el menor dubte que després de les denúncies fetes pel premier israelià, el mandatari dels Estats Units es retiraria del pacte, el JCPOA (com es coneix per les seves sigles en anglès l’acord).

El viceminist­re d’Exteriors i un dels principals protagonis­tes a la firma de l’acord, Abbas Araqchi, també va fer al·lusió al “xou preacordat” que havien planejat els dos mandataris i va anomenar l’actitud del líder israelià d’“infantil” i “ridícula”.

Els iranians han recordat que les denúncies sobre el seu programa nuclear són “velles al·legacions” i asseguren que l’Iran ja havia respost a les inquietuds sobre elles abans de la firma de l’acord en el qual es va pactar congelar el programa atòmic iranià a canvi de l’aixecament de sancions econòmique­s. A més Ali Akbar Velayati, assessor del líder suprem en afers internacio­nals va assegurar ahir que “l’Iran està compromès amb el pacte sense la més mínima violació, però si els Estats Units volen retirar-se’n, l’Iran no hi continuarà. I si volen afegir o eliminar algun assumpte, l’Iran tampoc no ho acceptarà”.

Va afegir, també, que Netanyahu sempre utilitza les paraules més barates. “Les seves declaracio­ns són la burla de molts. Una vegada va fer un xou a l’ONU i va ser ridiculitz­at”, va assegurar Velayati. A l’Iran ningú no oblida que, durant l’Assemblea general de les Nacions Unides del 2012, Netanyahu va presentar un cartell amb una bomba per cridar l’atenció sobre la imminència del programa nuclear iranià. Aleshores buscava aturar la firma de l’acord que des del punt de vista del Govern de Tel Aviv no era bo. La mateixa opinió és compartida pel president Trump que des de la campanya presidenci­al el va catalogar de “desastrós” i “molt car”.

A més, a l’Iran recorden que l’estrambòti­ca presentaci­ó del primer ministre Netanyahu, es va fer el mateix dia en què dues bases amb presència iraniana van ser objectiu d’un atac a Síria. Si bé Israel no ha reconegut ser-ne l’autor, tots els dits assenyalen cap a Tel Aviv.

 ?? AMIR COHEN / REUTERS ?? El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, durant la presentaci­ó contra l’Iran dilluns a la nit
AMIR COHEN / REUTERS El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, durant la presentaci­ó contra l’Iran dilluns a la nit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain