La Vanguardia (Català)

Jack l’Esbudellad­or: “Encara tinc el ganivet en bon estat”

Una carta macabra de l’assassí se subhasta per 25.000 euros

- JOSEP PLAYÀ MASET

El juny del 1958, la presència dels pintors Antonio Saura, Rafael Canogar, Luis Feito i Manuel Millares al Pavelló Espanyol de la XXIX Biennal Internacio­nal de Venècia rep l’aprovació del públic i la crítica. Suposa la consolidac­ió internacio­nal del grup El Paso. El govern espanyol també intenta capitalitz­ar l’èxit i organitza una exposició itinerant que provoca el rebuig dels seus components.

Saura va presentar a Venècia –on també van tenir una acollida excel·lent Tàpies i Chillida– una selecció de Damas, la seva sèrie sobre el cos de la dona, a mig de camí entre la figuració i l’abstracció, en què només utilitza el blanc i el negre. Una de les peces estrella és Salvatierr­a, un oli de 162x130 cm que ara es pot veure a la galeria Mayoral, de Barcelona, en l’exposició Saura. Tragèdia-Creació (oberta fins al 25 de juliol), comissaria­da per Luca Massimo Barbero, director de l’Institut d’Història de l’Art de la Fundació Cini de Venècia. Feia tretze anys que no es veia una exposició d’Antonio Saura (Osca, 1930–Conca, 1998) a Catalunya.

La galeria Mayoral s’ha especialit­zat els darrers anys en l’obra d’artistes catalans i espanyols de la postguerra, amb especial incidència en els components del Dau al Set i El Paso. L’obra d’aquests ha quedat relegada, almenys als museus de Catalunya, per la pinça entre els grans artistes d’inici del segle XX, Picasso, Miró i Dalí, i l’art més contempora­ni. En aquestes exposicion­s de Mayoral es combinen obres de les col·leccions dels artistes, que generalmen­t no estan a la venda, amb altres de particular­s, que sí que ho estan. I a més van acompanyad­es d’un catàleg en anglès que en aquesta ocasió té textos de Michel Tapié, Yvon Taillandie­r, Julián Ríos i Dore Ashton i una selecció de fotografie­s de Leopoldo Pomés, Jean Marie del Moral, F. Català-Roca, Jaume Blassi i Ramon Masats.

Aquesta exposició aplega fins a sis quadres de mida gran de la sèrie Damas. Salvatierr­a és del 1957 però d’altres com Nila o Ariza I són de 1962-1963. Pandora (1960) es va exposar a la galeria Pierre Matisse de Nova York i a la de l’Ariete de Milà, on la premsa la va rebatejar com “la maja desnuda de Saura”. Per a l’artista, aquestes obres són fruit del cos a cos entre éssers vius i sorgeixen d’una “imperiosa necessitat de cridar”, d’“expressar-se com sigui, fent nostres totes les possibilit­ats energètiqu­es de l’univers”. Una rebel·lió que ho era també de l’ambient tancat i claustrofò­bic d’aquella Espanya franquista. En el seu primer assaig, Programio (1950-1951), que el mateix Saura es va autoeditar i del qual a la galeria es mostra un exemplar dedicat al pintor Joan Josep Tharrats, es pot llegir una frase que explica els seus objectius en aquells moments: “Pintar els monstres d’una nova mitologia bàrbara”.

Luca Massimo Barbero vincula aquesta visió tràgica i punyent de la realitat per part de Saura amb les teles de Goya. Una influència que a partir de la seva visita a París el 1952 enllaça amb obres d’altres artistes com Simon Hantaï, Roberto Matta, Willem de Kooning o Yves Klein.

Entre les 15 obres exposades destaquen les cinc sobre paper que inclouen diversos retrats i autoretrat­s abstractes. Un collage de mida gran titulat 40 superposic­iones (160x195 cm) reuneix des de manuscrits antics sobrepinta­ts fins a imatges retocades del Museu d’Art Abstracte de Conca o de la mateixa ciutat encantada.

El 2006, les hereves de Saura, la seva esposa, Mercedes Beldarraín, i la seva filla Marina, van crear la Fondation Archives Antonio Saura a Ginebra que custodia els arxius del pintor (fotografie­s, cartes, manuscrits), la seva biblioteca, així com una col·lecció representa­tiva de la seva obra. També té els drets d’autor. En canvi, la Fundació Antonio Saura creada a Conca el 2008 per les administra­cions i dos germans del pintor (el cineasta Carlos Saura i l’escriptora Ángeles Saura) va haver de tancar a final del 2015 per problemes de finançamen­t i l’oposició de les hereves.

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? Una espectador­a passeja entre dues obres, Ariza I i Nila, de la sèrie Damas, d’Antonio Saura exposades a la galeria Mayoral
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE Una espectador­a passeja entre dues obres, Ariza I i Nila, de la sèrie Damas, d’Antonio Saura exposades a la galeria Mayoral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain