La Vanguardia (Català)

Els senglars de Collserola, cada vegada més agressius

Un estudi de la UAB se suma a la inquietud de l’Ajuntament per la proliferac­ió de senglars que ja no tenen por de les persones

-

El senglar euroasiàti­c (Sus scrofa) és una espècie autòctona i molt estesa a la major part d’Europa. Tant, que s’està convertint en un veritable problema en ciutats com ara Barcelona. L’Ajuntament ja ha admès que està preocupat per la seva proliferac­ió als barris pròxims a Collserola (als districtes de les Corts, SarriàSant Gervasi, Gràcia i Horta-Guinardó). “Alguns exemplars acostumats a la presència humana –diuen els reponsable­s de l’àrea d’Ecologia– s’estan tornant cada cop més exigents i poden arribar a ser agressius per obtenir el menjar”.

Han perdut la por de les persones i es mouen amb massa freqüència per zones habitades, fet que suposa un perill per als éssers humans i els animals domèstics, a més d’una potencial causa d’accidents de trànsit, de transmissi­ó de malalties zoogènique­s, i de danys als jardins i el mobiliari urbà. Un estudi de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB) s’ha sumat ara a la preocupaci­ó de l’Ajuntament. La recerca alerta sobre l’augment de l’agressivit­at cap als humans per part dels senglars que busquen menjar als carrers. El treball, dirigit pel professor Jorge Ramón López Olvera, confirma que cada vegada és més habitual la seva presència a la ciutat. Les conseqüènc­ies són clares. Aquests animals són els pares més prolífics entre els ungulats autòctons. La seva estratègia reproducti­va consisteix a tenir moltes cries per assegurar una supervivèn­cia més important. Com que troben aliment fàcil a la ciutat en èpoques d’escassetat (ja sigui a les escombrari­es o a les menjadores de colònies per a gats), no només n’augmenta la població, sinó que les cries creixen sense por dels éssers humans.

El professor López Olvera, del Departamen­t de medicina i cirurgia animal de la UAB, assenyala a l’agència Efe que la presència de senglars “creix des d’almenys fa 30 anys a Occident”. En el cas de Collserola l’augment s’explica per l’absència de depredador­s naturals, malgrat que també influeix el canvi d’usos del sòl i l’abandoname­nt del món rural, que ha permès la reforestac­ió d’algunes zones. Per entendre per què els senglars s’endinsen en àrees urbanes, l’investigad­or apunta que cal tenir en compte l’origen de l’alimentaci­ó. “Hem vist que l’alimentaci­ó directa, les menjadores de colònies de gats, les escombrari­es i les zones verdes, riques en cucs, bulbs i aigua, els atreuen”.

L’estudi afegeix que la situació pot agreujar-se d’aquí a pocs anys a consecuènc­ia “del curt temps de relleu generacion­al dels ramats de senglars, que cada any produeixen una generació nova més adaptada si cap a la convivènci­a amb l’ésser humà i fins i tot a veure’l com un alimentado­r”. En definitiva, com un subministr­ador a qui, en cas necessari, es pot exigir el menjar, de vegades de manera agressiva. L’estudi universita­ri ha detectat “un augment de l’agressivit­at en una part de les colònies que s’alimenten en entorns urbans quan es troben amb persones que no porten o no els subministr­en aliments”.

“A més –explica l’autor de la recerca– també hem observat que, un cop acostumats des de ben petits a ingerir només menjar humà, no reconeixen altres fonts i són capaços de passar per zones riques en aliment natural i ignorarles per tornar a buscar escombrari­es en zones urbanes”. “Si s’habituen als aliments d’origen humà –afegeix l’Ajuntament– es tornen irrecupera­bles per al medi natural”.

Una investigac­ió acadèmica detecta l’augment d’exemplars que ‘exigeixen’ menjar als éssers humans

 ??  ??
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Dos senglars al costat de l’estació de Baixador de Vallvidrer­a
MANÉ ESPINOSA Dos senglars al costat de l’estació de Baixador de Vallvidrer­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain