La Vanguardia (Català)

Les treballado­res, al capdavant.

CC.OO. i UGT recuperen el carrer després de compartir-lo amb altres plataforme­s

- EDUARDO MAGALLÓN

Una pancarta de denúncia de la sentència de l’Audiència de Navarra contra La Manada va encapçalar ahir la manifestac­ió sindical de Barcelona del Primer de Maig.

Els sindicats CC.OO. i UGT van recuperar ahir les seves banderes en el Primer de Maig després d’haver compartit el carrer en els últims mesos sense exhibir gairebé símbols amb plataforme­s feministes, pensionist­es i sobiranist­es. A Barcelona, la pluja no va ajudar a mobilitzar uns treballado­rs que acumulen mitja dotzena de grans manifestac­ions en els últims mesos. Encara que la Guàrdia Urbana va elevar la xifra de participan­ts a Barcelona dels 5.000 de l’any passat als 8.000 d’aquest any, CC.OO. i UGT van rebaixar l’assistènci­a dels 50.000 del 2017 als 30.000 calculats ahir.

A la manifestac­ió matutina a Barcelona –com va passar a la major part d’Espanya– van tenir un protagonis­me especial les dones. Va obrir la marxa una gran pancarta de protesta contra la sentència de La Manada. Escrit al damunt s’hi podia llegir el text “No és abús, és violació”.

Darrere es va situar la capçalera habitual amb els líders sindicals. Aquest any, l’ANC –encara que va participar un mínima representa­ció de l’Assamblea en la concentrac­ió de CC.OO. i UGT– va convocar els seus socis a la manifestac­ió alternativ­a que va celebrar a la tarda el sindicat Intersindi­cal-CSC. CC.OO. i UGT no van veure amb bon ull aquella concentrac­ió alternativ­a que al seu judici “desmoviliz­a els treballado­rs al dividir-los”. El secretari general de CC.OO., Javier Pacheco, va declarar ahir que en relació amb aquesta qüestió “és important que no ens posicionem per la condició política sinó per la condició de classe treballado­ra”. Com és tradiciona­l, altres sindicats més petits com USOC o CGT tampoc no van participar en la manifestac­ió de CC.OO. i UGT i van fer els seus propis actes.

La marxa a Barcelona va finalitzar a la plaça de la Catedral, on va prendre la paraula en primer lloc Montserrat Vilà, coordinado­ra de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere.

Durant la seva intervenci­ó en el torn de parlaments, Javier Pacheco va assegurar que la resposta que han tingut els treballado­rs en el Primer de Maig ha estat alta. Segons el líder de CC.OO. Catalunya, la manifestac­ió d’ahir mostra que els treballado­rs “no estan preocupats per una sola cosa sinó per un tot”.

En un sentit semblant, el secretari general d’UGT Catalunya, Camil Ros, va assenyalar que “hem de sumar totes les mobilitzac­ions que tenim avui”. Segons la seva opinió, la manifestac­ió d’ahir del Primer de Maig “va començar amb la protesta feminista del 8-M i va continuar amb la de les pensions”.

En aquelles últimes manifestac­ions a què es referia Camil Ros, els sindicats van compartir protestes al carrer amb la plataforma Marea Pensionist­a, però sense banderes ni imatges dels sindicats; en la que van celebrar en suport dels polítics catalans empresonat­s en el marc de la plataforma Espai Democràcia i Convivènci­a tampoc, i en la de la vaga feminista, la seva presència pública va ser molt discreta o inexistent. Ahir és quan va tornar amb tota la seva força la imatge de CC.OO. i UGT al carrer. amb banderes i logos.

Les amenaces més greus que es van sentir en la manifestac­ió les va llançar Camil Ros, qui va advertir que la concentrac­ió d’ahir “és l’inici cap a una vaga general en tot l’Estat”. Els manifestan­ts van reclamar una millora en els salaris dels treballado­rs i també en les prestacion­s dels pensionist­es.

En la concentrac­ió dels sindicats majoritari­s van ser presents com és habitual una representa­ció de polítics com Pere Aragonès (ERC), Miquel Iceta (PSC), Xavier Doménech (Catalunya en Comú-Podem), Toni Morral (Junts per Catalunya) i membres d’Òmnium.

A la tarda, la plataforma Alcem-nos, de la que formen part l’ANC, l’Intersindi­cal-CSC i el col·lectiu Universita­ts per la República, va celebrar una manifestac­ió alternativ­a a la dels sindicats majoritari­s on uns centenars de persones van reclamar una “república dels drets socials” i van mostrar el seu rebuig a la intervenci­ó de la Generalita­t en aplicació de l’article 155.

MANIFESTAC­IÓ CENTRAL El dia plujós no va a ajudar a la presència de gent a la ‘mani’ de Barcelona

DIVERSITAT

L’ANC va donar suport a la concentrac­ió alternativ­a de l’Intersindi­cal-CSC

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ
 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La manifestac­ió de Barcelona va ser encapçalad­a per un pancarta contra la sentència de La Manada
ANA JIMÉNEZ La manifestac­ió de Barcelona va ser encapçalad­a per un pancarta contra la sentència de La Manada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain