La Vanguardia (Català)

‘La Manada’, i ara, què?

La complexita­t de la sentència fa preveure un procés judicial llarg, potser de dos anys més

- Barcelona MAYKA NAVARRO

El fet que els magistrats de la sala segona de l’Audiència Provincial de Navarra no es posessin d’acord en la sentència per abús sexual de La Manada fa preveure un procés judicial llarg. El cas podria arribar al Tribunal Suprem, però la seva decisió difícilmen­t trigaria menys de dos anys.

Fent servir un símil futbolísti­c, “encara queda molt de partit” en el procés judicial relacionat amb els fets que cinc homes van protagonit­zar el dia de San Fermín de fa dos anys, en un quarto de comptadors d’un portal de Pamplona. Fins ara hi ha una decisió en la primera instància, però serà revisada pel Tribunal Superior de Navarra, al qual ja han anunciat que recorreran totes les parts. La polèmica sentència de La Manada ha aconseguit no acontentar ningú. Ni al seu moment es van posar d’acord els tres magistrats que formen la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Navarra, ni ara les acusacions i les defenses han quedat satisfetes amb el veredicte. No és arriscat pronostica­r que el cas acabarà arribant al Tribunal Suprem, cosa que vol dir que almenys vuit magistrats més tornaran a examinar i sentenciar novament La Manada. Difícilmen­t la decisió definitiva arribarà abans de dos anys.

Cap dels lletrats que represente­n les diferents parts, la fiscalia, l’acusació particular, les acusacions populars exercides per l’Ajuntament de Pamplona i el Govern de Navarra, i les defenses no han volgut avançar els arguments amb què basaran els recursos. Forma part de l’estratègia judicial. La disparitat amb què els magistrats han valorat els fets, però, permet a les defenses fer seu el vot particular del jutge Ricardo González, que defensava àmpliament l’absolució dels cinc acusats perquè entenia que la jove madrilenya no només havia consentit les relacions sexuals, sinó que, a més, n’havia gaudit. La resta de parts creu que els fets provats proporcion­en una base sòlida per considerar que hi va haver una agressió sexual, i no pas un abús on no hi va haver ni intimidaci­ó ni violència, tal com sosté la sentència.

Aquests últims dies de convulsió emocional, en què part de la societat ha volgut mostrar en veu alta el seu rebuig davant la sentència, l’advocat de quatre dels cinc condemnats, Agustín Martínez Becerra, ha acceptat de sortir en gairebé tots els programes de televisió que l’hi han demanat. El lletrat lamentava el judici paral·lel que han patit els condemnats i advertia que només les persones que van presenciar el desenvolup­ament de les sessions des de la sala, celebrades a porta tancada, podien valorar els fets i el resultat. En realitat, només aquestes persones van sentir la declaració de la víctima. I no són pocs els que, un cop llegits els fragments entre cometes de la declaració a la sentència, asseguren que els lletrats no la van preparar com tocava i això va generar dubtes en el seu relat dels fets. Tot i així, dos dels tres magistrats la van creure, ja que el relat dels fets dona veracitat a les seves paraules i avala que la dona no va consentir les relacions sexuals, malgrat el seu silenci i la falta verbalitza­da d’oposició a mantenir-les. Tot i això, durant el seu interrogat­ori hi va haver un moment clau que va evidenciar que els seus lletrats Miguel Ángel Morán i Javier Bacaicoa no l’havien advertit del que li podien preguntar, ni havien treballat com ho havia d’explicar.

Aquest moment va ser el de l’interrogat­ori del jutge Ricardo González que va derivar en el seu al·legat d’absolució.

–[...] Vostè va fer en algun moment algun gest, alguna manifestac­ió, alguna actuació...?

–No vaig parlar. No, no, no

DOS ANYS PER A LA DECISIÓ FINAL Totes les parts han anunciat recursos al Tribunal Superior de Justícia de Navarra

L’ALTRA VÍCTIMA La jutgessa que instrueix a Pozoblanco ha acabat i n’acusarà quatre d’abusos sexuals

vaig cridar, no vaig fer res. Aleshores, que jo tanqués els ulls i no fes res, ho poden interpreta­r com que estic sotmesa o com que no hi estic.

–En qualsevol cas, mal, dolor, durant aquell episodi, ha quedat clar que vostè no en va sentir.

–És que no recordo si en aquell moment... Tan sols estava amb els ulls tancats i pensant que s’acabés.

–Que s’acabés la situació. Gràcies.

Un dels dos lletrats és familiar de la jove, i segons fonts properes als advocats, la decisió de no preparar l’interrogat­ori es va prendre amb els pares, amb la intenció de no victimitza­r-la més i estalviar-li així aquest tràmit.

Cal preparar aquest interrogat­ori? L’advocada Carmen Carcelén ja porta 200 judicis com a acusació particular per agressions i abusos sexuals, i prepara el judici amb les víctimes. És fonamental, perquè quan no hi ha res més que la paraula d’una contra l’altre, l’interrogat­ori de la dona a la sala es converteix en la principal prova de càrrec. “No he demanat mai a una dona que menteixi. Però sí que li demano que no generi dubtes al tribunal. Ha de ser contundent en les seves explicacio­ns”.

També és cert, tal com assenyala la psicòloga Rocío Ramos Paul, que l’ambigüitat de la víctima és una mostra més de les seqüeles del xoc emocional a què ella va fer referència durant l’interrogat­ori per justificar per què no havia estat capaç de resistirse a aquells cinc homes.

Amb tots els elements, és imprevisib­le pronostica­r què dictaminar­an els vuit jutges que tornaran a analitzar tot el procés policial i judicial derivat del cas de La Manada. I amb molta menys mesura que els que asseguren que els pròxims tribunals sí que condemnara­n per agressió sexual, hi ha juristes que adverteixe­n que els cinc homes podrien ser absolts i només es mantindria la condemna al guàrdia civil pel robatori del telèfon mòbil.

En qualsevol cas, els membres de La Manada viuran els següents passos judicials des de la presó. Tot i així, la jutgessa del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Pozoblanco, a Còrdova, està a punt d’acabar la instrucció i mantindrà la qualificac­ió d’abusos sexuals contra quatre integrants de La Manada que en dos vídeos, de 46 i 27 segons, fan tocaments reiterats als pits i petons a la boca d’una jove de 21 anys en estat d’inconscièn­cia a l’interior d’un cotxe. Tots quatre tornaran a asseure’s al banc dels acusats.

 ??  ?? Condemna popular Pasquins amb els retrats dels cinc de ‘La Manada’ després d’una protesta a Madrid
Condemna popular Pasquins amb els retrats dels cinc de ‘La Manada’ després d’una protesta a Madrid
 ?? PABLO BLAZQUEZ DOMINGUEZ / GETTY ??
PABLO BLAZQUEZ DOMINGUEZ / GETTY
 ?? VILLAR LÓPEZ / EFE L’ACUSACIÓ PARTICULAR ?? El lletrat pamplonès Carlos Bacaicoa i el seu company madrileny Miguel Angel Morán han estat més discrets
VILLAR LÓPEZ / EFE L’ACUSACIÓ PARTICULAR El lletrat pamplonès Carlos Bacaicoa i el seu company madrileny Miguel Angel Morán han estat més discrets
 ?? JAVIER CEBOLLADA / EFE LA DEFENSA ?? L’advocat sevillà Agustín Martínez defensa amb vehemència als platós de televisió la innocència dels seus clients
JAVIER CEBOLLADA / EFE LA DEFENSA L’advocat sevillà Agustín Martínez defensa amb vehemència als platós de televisió la innocència dels seus clients

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain