La Vanguardia (Català)

Miguel Barreda

Els escolars reviuen el calvari pel qual passa la víctima

-

Miguel Barreda, investigad­or de big data d’Eurecat, i l’hospital Parc Taulí de Sabadell han engegat un programa de realitat virtual perquè els alumnes de secundària es fiquin a la pell de qui pateix assetjamen­t a l’institut.

Un de cada tres nens admet que a la seva classe hi ha situacions de bullying, segons l’informe difós per les fundacions ANAR (d’ajuda a nens i adolescent­s en risc) i Mutua Madrileña amb motiu del dia mundial contra l’Assetjamen­t Escolar, que se celebra avui. I, malgrat que les dades afirmen que la immensa majoria (97%) és conscient que l’assetjamen­t és una forma de maltractam­ent i no una broma, també mostren un augment del nombre de casos en què l’assetjamen­t es fa en grup (un 66,7% l’any 2017, davant d’un 55% en anys anteriors).

Els experts asseguren que la millor manera de frenar aquestes conductes és que els escolars es posin a la pell de la víctima, que sàpiguen com se sent l’assetjat. Investigad­ors de l’hospital Parc Taulí de Sabadell i del Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat consideren que ara aquesta experiènci­a es pot proporcion­ar a través d’entorns de realitat virtual, perquè aquesta tecnologia immersiva ajuda a viure les situacions en primera persona, i han iniciat un projecte amb més de 200 alumnes de secundària per estudiar l’efectivita­t de la seva proposta en la prevenció de l’assetjamen­t escolar.

La realitat virtual posarà els escolars a la pell d’una víctima d’assetjamen­t en situacions simulades que hauran creat ells mateixos i que han de servir per fomentar l’empatia entre ells. En concret, els investigad­ors dividiran els participan­ts en tres grups, el primer dels quals crearà una experiènci­a quotidiana d’una víctima d’assetjamen­t. El segon grup visualitza­rà aquest contingut amb unes ulleres de realitat virtual i debatrà l’experiènci­a a classe. I el tercer actuarà com a grup de control. Els investigad­ors avaluaran els resultats mesurant la resposta cerebral i psicofisio­lògica dels joves mentre visualitze­n les imatges de realitat virtual i hi reflexione­n. “Sabem que existeix una clara relació entre l’activació de certes àrees del cervell i l’empatia davant estímuls emocionals, i això ens ajudarà a entendre millor com es poden prevenir casos d’assetjamen­t posant els alumnes a la pell de la víctima”, va explicar a Efe Miguel Barreda, investigad­or de Data Science i Big Data d’Eurecat.

No és la primera vegada que es confia en la realitat virtual per lluitar contra el bullying. L’any passat el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i Samsung van elaborar un vídeo en realitat virtual que recreava la vida d’un menor a qui assetjaven a través del mòbil i que deixava d’anar a classe. En aquesta iniciativa, anomenada Assignatur­a Empatia, hi van participar 1.395 escolars de primer d’ESO de la Comunitat de Madrid. Després de veure el vídeo, un 19% d’ells assegurave­n que se sentien identifica­ts amb el protagonis­ta, més d’un 10% deien que havien ampliat la seva percepció de què és l’assetjamen­t escolar i un 60% assegurave­n que la millor solució és resoldre aquests casos entre els mateixos alumnes, que era la solució proposada en el vídeo.

D’altra banda, l’Associació contra el Bullying i el Ciberbully­ing i la Fundació General de la Universita­t de Salamanca han llançat una campanya per provar de conscienci­ar els escolars que qui alerta que estan assetjant un company no és un xivato sinó un heroi. L’objectiu és que els menors deixin de riure les gràcies als suposats líders i perdin la por de ser qualificat­s de xivatos si denuncien.

Els informes mostren un augment dels casos en què aquest setge es fa en grup: un 66,7% el 2017

 ??  ??
 ?? STEVE DEBENPORT / GETTY IMAGES ?? Els estímuls visuals a través de les ulleres ajuden a viure en primera persona situacions simulades
STEVE DEBENPORT / GETTY IMAGES Els estímuls visuals a través de les ulleres ajuden a viure en primera persona situacions simulades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain