La Vanguardia (Català)

Del roig al morat

- Màrius Carol

SEGONS explica Mary Beard a Mujeres y poder (Crítica), en una ocasió un orador i intel·lectual del segle II d.C. anomenat Dió Crisòstom va demanar a la seva audiència que imaginés una situació en la qual una comunitat sencera es veiés afectada per una estranya malaltia: que, sobtadamen­t, tots els homes tinguessin veus femenines, i cap mascle –nen o adult– no pogués parlar de forma viril. Crisòstom va concloure tràgicamen­t: “No seria aquesta una situació terrible i més difícil de suportar que qualsevol altra plaga? No tinc cap dubte que enviarien una delegació a un santuari per consultar els déus i per provar de propiciar el favor diví amb nombroses donacions”.

En les manifestac­ions de l’1 de Maig d’aquest any a Espanya el color roig habitual es va tenyir de morat. El feminisme, la igualtat i “la infame sentència” (segons expressió del líder d’UGT) van guanyar visibilita­t en la jornada. I en les diverses concentrac­ions no només es van demanar salaris i pensions dignes, sinó també més dotació per combatre la violència de gènere, corregir els índexs més grans de pobresa femenina i donar més poder a les dones a les empreses. En aquesta ocasió, les tribunes d’oradors van estar compartide­s pels secretaris generals dels sindicats i per les secretàrie­s d’igualtat d’aquestes organitzac­ions. Dió Crisòstom hauria quedat bocabadat al comprovar com la veu de les dones que ell associava a la debilitat i a la covardia va retronar als carrers de les principals ciutats del país.

A l’antiga Roma, “una dona s’hauria de guardar modestamen­t d’exposar la seva veu davant estranys de la mateixa manera que es guardaria de treure’s la roba”, recorda Beard, però en aquest moment de la història que ens toca viure, el seu discurs sona diàfan i rotund. Prova d’això és que a Barcelona la manifestac­ió d’ahir va estar encapçalad­a per deu dones amb una pancarta en la qual es llegia “No és abús, és violació #NoÉsNo”. Així de clar i català.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain