La Vanguardia (Català)

El dòlar s’encareix

El banc central apujarà tipus el juny davant la fortalesa de l’economia nord-americana

- Redacció

La moneda dels Estats Units augmenta el seu valor en comparació amb l’euro gràcies al repunt de la inflació.

La Reserva Federal (Fed), que es reuneix avui, deixarà per al mes de juny una més que probable pujada dels tipus d’interès davant el repunt de la inflació als Estats Units, sostingut per l’apreciació dels preus del petroli i els senyals de robustesa de la seva economia. Davant aquest panorama, el dòlar va escalar ahir posicions i va arribar fins als màxims de l’any respecte a la majoria de les divises.

L’escalada del bitllet verd, que també va guanyar posicions davant el dòlar australià, la corona danesa, el franc suís i la lliura britànica, té lloc en un moment en què les perspectiv­es sobre la zona euro estan en una fase de redefinici­ó. El grup d’analistes de FocusEcono­mics va revisar el passat dia 30 d’abril a la baixa el PIB per al 2018 l’eurozona per primera vegada des de setembre del 2016. De fet, la divisa europea va caure ahir per sota de la cota d’1,20 dòlars, un nou mínim anual.

La Reserva Federal dels Estats Units mantindria estable els tipus d’interès aquesta setmana, però probableme­nt encoratjar­à encara més les expectativ­es d’elevar els costos d’endeutamen­t el juny gràcies a una acceleraci­ó de la inflació i un atur baix (l’atur se situa en un 4,1%, el mínim en 17 anys).

D’altra banda, l’expansió als EUA va camí de marcar un nou rècord. El juliol del 2019, el període de creixement serà el més llarg de sempre des que el National Bureau of Economic Research recopila dades (1850).

“El principal impulsor del dòlar als Estats Units està sent la divergènci­a entre les dades econòmique­s en els EUA i la resta del món. Els nord-americans continuen semblant comparativ­ament robustos”, va dir Morgan Stanley.

La pujada de la rendibilit­at dels bons dels EUA (ahir, en 2,964% el de 10 anys) també fa que l’àrea dòlar sigui més atractiva per als capitals, que ara viatgen més enllà de l’Atlàntic i enforteixe­n el dòlar. Com curiositat, la diferència del bo del Tresor dels Estats Units amb el

bund alemany es va situar ahir en 240 punts base, la més alta des de març del 1989. Un senyal que Europa i els EUA (i les seves divises) comencen cicles diferents.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain