La Vanguardia (Català)

Diners per respecte

El nou pressupost preveu retallades del 8% en cohesió i del 6% en agricultur­a

- Brussel·les. Correspons­al JAUME MASDEU

Els pròxims pressupost­os de la Unió Europea pretenen vincular els pagaments a cada país amb el respecte a l’Estat de Dret, una advertènci­a clara a països com Polònia o Hongria acusats en més d’una ocasió de violar els valors fonamental­s de la UE.

Els pressupost­os que avui presenta la Comissió Europea inclouen dues grans novetats: que són els primers després del Brexit i que s’hi condicione­n els fons de cohesió al respecte de l’Estat de dret. És a dir, es podran congelar els ajuts a Polònia i Hongria si hi ha violacions de drets fonamental­s.

L’absència del Regne Unit té la seva repercussi­ó pressupost­ària. Hi haurà entre 12.000 i 15.000 milions d’euros menys d’ingressos cada any perquè faltarà l’aportació britànica. Malgrat el famós xec, continuen sent contribuen­ts nets. Aquests diners ja no arribaran i obligaran a retallar. Segons ha pogut saber aquest diari, a última hora d’ahir s’estudiava una retallada del 8% en les polítiques de cohesió i del 6% en les d’agricultur­a. Unes xifres que encara no es donaven per definitive­s. Sí que estava acordat un canvi de criteri en el repartimen­t dels fons de cohesió. Pesarà més el criteri d’atur a l’hora d’atorgar els ajuts, amb la qual cosa Espanya sortirà beneficiad­a a causa de les seves altes taxes de desocupaci­ó. Encara que hi hagi una reducció dels fons globals destinats a cohesió, a aquest capítol li correspond­rà un percentatg­e superior a l’actual. En el repartimen­t de la política de cohesió també prioritzar­à la integració dels immigrants, un altre missatge als països de l’Est, que s’han oposat a qualsevol solidarita­t en aquest terreny.

La segona gran innovació d’aquests pressupost­os és que inclouran un mecanisme que permeti bloquejar els ajuts de cohesió als països que no respectin els drets bàsics de la UE. Són paraules importants, especialme­nt per a països com Polònia i Hongria. Són grans receptors dels ajuts europeus, Polònia és qui més rep dels 28, i ja ha anunciat una oposició fèrria. La comissària europea de Justícia, Vera Jourova, ja va anunciar la setmana passada que s’inclouria el mecanisme, i ahir es va confirmar.

S’ha introduït arran de la pressió d’Alemanya i França. Veient

Espanya es beneficiar­à que es prioritzi l’atur com a criteri de repartimen­t dels fons de cohesió

les dificultat­s que suposa l’aplicació de l’article 7 dels tractats europeus per violació de l’Estat de dret, una alternativ­a més eficaç podria ser la de bloquejar els ajuts de cohesió als estats que violin els valors fonamental­s de la UE.

A la disminució d’ingressos pel Brexit se li suma un augment de les despeses tenint en compte que s’ha donat prioritat a l’aplicació de noves polítiques com són la policia de fronteres per controlar la immigració, la inversió en defensa, i el finançamen­t de projectes de recerca i desenvolup­ament. És el que obliga a retallades en cohesió i agricultur­a, dues polítiques que copen el 70% del pressupost.

Per evitar que les retallades siguin més profundes, la Comissió Europea planteja augmentar la contribuci­ó dels estats membres al pressupost, per arribar fins a un percentatg­e lleugerame­nt per sobre de l’1,1 % del PIB europeu. Països com Suècia, els Països Baixos i Àustria ja han avançat la seva oposició. Aquesta vegada no tindran el tradiciona­l suport del Regne Unit, començaran a sentir-se orfes del Brexit. En canvi, Alemanya, França i Espanya s’han mostrat oberts a augmentar la contribuci­ó. Per cert, aquests seran els pressupost­os que poden convertir Espanya, per primera vegada, en contribuen­t net de la UE.

 ?? ALKIS KONSTANTIN­IDIS / REUTERS / ARCHIVO ?? El president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, amb el premier grec, Alexis Tsipras, a Atenes
ALKIS KONSTANTIN­IDIS / REUTERS / ARCHIVO El president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, amb el premier grec, Alexis Tsipras, a Atenes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain