La Vanguardia (Català)

Rebel·lió contra l’ós

Jan Koum deixa la companyia mesos després que el seu company Brian Acton

- Barcelona

Els pastors del sud de França s’han mobilitzat al saber que el seu Govern alliberarà dues osses al Pirineu.

El febrer del 2014 Jan Koum, un dels dos cofundador­s de WhatsApp, va assegurar en una entrevista amb La Vanguardia que, malgrat que Facebook acabava de comprar l’aplicació de missatgeri­a, hi havia dues condicions: que mai no s’intercanvi­arien dades entre si i que l’aplicació no tindria mai publicitat. Koum, que va ser la cara visible de WhatsApp des del principi (2009), va anunciar ahir que deixa l’empresa. Les coses han canviat. Fa temps que havien començat a canviar. La renúncia arriba després que el novembre passat va plegar Brian Acton, amb qui va crear la famosa app.

“Me’n vaig en un moment en què la gent fa servir WhatsApp de més maneres de les que podria haver imaginat”, va assenyalar Koum a Facebook. “M’agafo un temps lliure –va prosseguir– per fer coses de què gaudeixo fora de la tecnologia, com ara col·leccionar Porsches refrigerat­s per aire, treballar en els meus automòbils i jugar al frisbee. I continuaré animant WhatsApp des de fora. Gràcies a tots els que han fet possible aquest viatge”.

Tant Koum com Acton havien defensat, tot i ser propietat de Facebook, que WhatsApp mantingués el seu esperit original. Preferien que fos de pagament abans d’incloure publicitat o utilitzar de qualsevol manera les dades dels usuaris per finançar els costos de funcioname­nt de l’aplicació, que avui fan servir més de 1.500 milions de persones a tot el món.

Per bé que Koum no ha explicat públicamen­t les raons d’haver marxat, The Washington Post va atribuir ahir la renúncia al seu descontent­ament amb els intents de Facebook d’emprar les dades personals dels usuaris de WhatsApp i debilitar-ne els estàndards de xifratge de missatges.

Després del missatge de Koum, el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, que va fer amistat amb ell el 2012, va respondre amb un missatge de reconeixem­ent: “Agraït per tot el que has fet per ajudar a connectar el món, i per tot el que m’has ensenyat, incloent-hi el xifratge i la seva capacitat de prendre el poder dels sistemes centralitz­ats i posar-lo altre cop en mans de la gent”. “Aquests valors –va assegurar– sempre setaforma

Els creadors de l’app s’oposaven a fer servir informació dels usuaris amb finalitats publicitàr­ies

ran al cor de WhatsApp.

L’afirmació de Zuckerberg quedarà a prova a partir d’ara amb la sortida de Koum i Acton, que, efectivame­nt, eren els guardians de les essències de WhatsApp. Aparentmen­t ara no hi ha res que delimiti les fronteres entre l’aplicació i la xarxa social, a diferència del que passava quan hi havia els fundadors de l’app de missatgeri­a.

Aquesta separació era cada vegada més tènue, tal com ho demostra el fet que les condicions d’ús de l’app es van modificar l’agost del 2016 amb els eufemismes de “coordinar-se més amb Facebook” i provar noves formes perquè la gent es “comuniqui amb negocis”, dues maneres d’assenyalar que els perfils dels usuaris es podrien creuar en una pla- on, a més de la xarxa social, també hi ha Instagram i Facebook Messenger. La publicitat seria la finalitat última d’aquestes dades compartide­s.

Koum s’ha despenjat de WhatsApp uns mesos després d’Acton, molt més crític, que es va afegir al moviment #DeleteFace­book (esborra Facebook), que convidava a deixar la xarxa social arran de l’escàndol de Cambridge Analytica descobert al març.

Aquesta última companyia va accedir a informació de milions d’usuaris de Facebook per crear anuncis polítics sobre les eleccions presidenci­als dels Estats Units del novembre de 2016. La xarxa social va estar assabentad­a d’aquesta violació de seguretat durant dos anys, però no va fer res per protegir els usuaris.

 ?? MANU FERNANDEZ / AP ?? Koum el febrer del 2014 durant la visita al Mobile World Congress a Barcelona
MANU FERNANDEZ / AP Koum el febrer del 2014 durant la visita al Mobile World Congress a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain