La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

El risc que les properes eleccions municipals a la ciutat de Barcelona es converteix­in en un xoc identitari, i el Primer de Maig amb les seves tradiciona­ls manifestac­ions.

ELS sindicats van complir ahir fidelment amb la litúrgia del Primer de Maig. Els majoritari­s, CC.OO. i UGT, van tornar a organitzar manifestac­ions en setanta ciutats, igual que l’any passat, i amb una participac­ió una mica més baixa a causa, en part, del mal temps. En aquesta ocasió, tot i això, les dues organitzac­ions han tingut el repte d’integrar les reivindica­cions dels moviments feministes i dels jubilats –que han dominat els carrers últimament– i de marcar la seva pròpia agenda. “Igualtat, millor ocupació, més salaris, pensions dignes” van ser els lemes que van presidir les manifestac­ions.

CC.OO. i UGT necessiten recuperar el control del lideratge social, ja que corren el risc de perdre’l davant l’auge dels nous moviments reivindica­tius. A això ha respost la seva voluntat d’integrar en aquest Primer de Maig les demandes d’unes pensions més altes per als jubilats i d’igualtat laboral per a les dones. Però, a més, la seva estratègia se centra a exigir el repartimen­t dels guanys que produeix la recuperaci­ó econòmica.

En aquest sentit han llançat l’avís de noves mobilitzac­ions, que podrien arribar a cristal·litzar fins i tot en una convocatòr­ia de vaga general si el Govern i la patronal no s’avenen a cedir a les seves reivindica­cions d’augments salarials i de millores per als col·lectius més febles. Saben que si ells no ho fan seran d’altres els que es posaran al capdavant d’aquesta nova onada reivindica­tiva que viu el país a l’empara de la nova capacitat mobilitzad­ora que propicien les xarxes socials.

Aquest Primer de Maig, segons el parer del líder de la UGT, Pepe Álvarez, hauria de marcar un punt d’inflexió en la lluita pel repartimen­t de la riquesa, que no pot anar a parar només a les mans d’uns quants. El líder de CC.OO., Unai Sordo, va advertir sobre això: “Tenim propostes, tenim raons, tenim molta gent darrere i molta més per organitzar. Estem disposats a negociar. Però o hi ha repartimen­t o hi ha conflicte social garantit, i el potenciare­m”.

La societat espanyola necessita uns sindicats majoritari­s forts, amb capacitat de negociació, ja que aquesta és la millor garantia d’estabilita­t social. CC.OO. i UGT són dues organitzac­ions que han donat mostres d’una gran responsabi­litat en els moments difícils que ha passat aquest país. El seu reforçamen­t i l’alt arrelament popular, tot i això, no depèn només de la voluntat negociador­a dels seus interlocut­ors, sinó de la capacitat d’ells mateixos de continuar negociant dins del marc de polítiques econòmique­s assenyades i realistes, així com d’afrontar amb més eficàcia els processos de modernitza­ció, renovació i adaptació de les seves estructure­s internes. El canvi s’imposa com a necessitat per a tots els agents socials.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain