La Vanguardia (Català)

El Marroc acusa l’Iran de donar suport al Polisario i trenca relacions

- Sevilla

De manera inesperada, el Marroc va anunciar ahir la ruptura de relacions diplomàtiq­ues amb l’Iran. La causa esgrimida pel ministre d’Exteriors, Nasser Bourita, és que el regne alauita té proves irrefutabl­es que la milícia libanesa de Hizbul·lah –avalada des de la seva fundació per l’Iran– ha lliurat armes al Front Polisario, amb la intermedia­ció d’un diplomàtic iranià a Alger.

Bourita va realitzar l’anunci tot just tornar d’un viatge oficial a Teheran en el qual hauria informat el seu homòleg iranià, Javad Zarif, de la decisió de Rabat. El Govern marroquí assegura que té “proves i noms” del suport del moviment xiïta al Polisario i que ha arrestat un cert nombre de persones relacionad­es amb aquest suport. “Es té constància d’un primer lliurament d’armes al Polisario fa uns dies”, va revelar Bourita.

Les relacions entre Hizbul·lah i el Polisario es remunten al 2016, quan una comissió de suport al poble sahrauí es va constituir en el Líban amb suport de la milícia. Aquell mateix any un alt responsabl­e de Hizbul·lah va visitar els camps de refugiats sahrauís de Tinduf (Algèria). “Les armes que ha proporcion­at Hizbul·lah al Front Polisario, amb la benedicció de l’Iran, suposen un greu perill per als ciutadans marroquins”, va manifestar Bourita a la cadena Al-Jazira.

En canvi, el Govern marroquí ha mostrat la seva satisfacci­ó amb la resolució 2.414 del Consell de Seguretat de l’ONU, aprovada divendres passat amb l’abstenció de Rússia, la Xina i Etiòpia, perquè, segons l’opinió de Bourita, suposa un triomf de les tesis marroquine­s. El text redueix per primera vegada des de començamen­ts de segle a només sis mesos el mandat a la Missió per al Sàhara Occidental (Minurso). En totes les resolucion­s aprovades des del 2001 aquest mandat s’estenia durant un any. “La retallada és una manera de pressionar les parts perquè es posin les piles i intentin arribar a un acord”, assenyalen fonts diplomàtiq­ues de Rabat.

Horst Köhler, enviat personal d’António Guterres, secretari general de l’ONU, al Sàhara Occidental, ha reiterat la seva intenció de tornar a reunir totes les parts en la taula de negociació. L’expresiden­t alemany creu que la situació ha millorat fins al punt d’intentar una solució política “realista, viable i duradora”, terminolog­ia utilitzada en la resolució 2.414 per substituir l’habitual que la qualificav­a de “justa, duradora i mútuament acceptable”.

Alegria a Rabat per la nova resolució del Consell de Seguretat de l’ONU sobre el Sàhara

Per al ministre marroquí d’Exteriors, és una gran notícia “la voluntat de la comunitat internacio­nal de rellançar el procés sota la conducció de Köhler, sobre la base d’una dinàmica i un esperit nous, que tregui conseqüènc­ies dels fracassos del passat”.

Rabat està molt satisfet perquè el text recull pràcticame­nt totes les seves reivindica­cions. L’ONU demana al Polisario que es retiri “immediatam­ent” de la zona-tampó de Guerguerat i expressa la seva preocupaci­ó per la seva intenció de traslladar el Ministeri de Defensa i el Parlament sahrauí a Bir Lahlu (nord-est), una zona que el Marroc considera territori nacional provisiona­lment atorgat a la Minurso per al seu control. El Polisario s’ha d’abstenir de “recórrer a accions desestabil­itzadores d’aquest tipus”, assenyala l’ONU, que també demana a Algèria i Mauritània que contribuei­xin al procés.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain