La Vanguardia (Català)

Contra tothom

- Antoni Puigverd

Rajoy coronarà el cim d’aquesta legislatur­a just quan el seu partit cau en picat a les enquestes. Sembla que té lligada la majoria necessària per aprovar els pressupost­os. Els seus negociador­s han estat capaços de teixir un pacte amb dos antagonist­es: Cs i PNB. Rajoy arribarà previsible­ment al 2020. Un mèrit gens menor per a un dirigent que està surant amb una fràgil majoria parlamenta­ria sobre un temporal d’ones gegantines: crisi catalana, corrupció del partit, qüestionam­ent del poder judicial i opa de Ciutadans. Rajoy exhibeix una vegada més la força del quietisme, la musculatur­a de l’immobilism­e.

En el discurs de recepció del premi Príncep d’Astúries de 1987, l’escritor Camilo José Cela va fer un elogi del control polític del temps. Va citar repetidame­nt Cervantes, que a La gitanilla escriu: “Se dará tiempo al tiempo, que suele ser dulce salida a muchas amargas dificultad­es”; i que a Las dos doncellas sentencia: “Dejad el cuidado al tiempo, que es gran maestro en dar y hallar remedio”. Cela va glossar la pensadora María Zambrano, que va descriure la maduresa com “el descobrime­nt del temps”. Va citar també el savi argentí Mario Bunge, que ha posat l’accent en una meravellos­a caracterís­tica del temps: que, essent del tot impercepti­ble i immaterial, pugui ser mesurat amb tanta precisió. Cela, en fi, recomanava a l’actual rei d’Espanya que fes cas de la famosa sentència “En España, el que resiste gana”, de la qual es va apropiar com si fos seva (de fet, s’atribueix al general Narváez) tot reforçant-la, però, amb una altra cita pronunciad­a “con elegante y noble regodeo” pel rei Felip II: “Yo y el tiempo contra todos”.

Yo y el tiempo contra todos. Aquest ha estat, certament, el captenimen­t caracterís­tic de la majoria dels líders polítics espanyols: de Felip II a Felipe González, del general Narváez (que, al llit de la mort, comminat a perdonar els seus enemics va dir que no podia perquè els havia mort tots) al general Franco, a qui ningú no es va atrevir a demanar que perdonés els seus enemics: tothom sabia que els havia morts tots.

A diferència d’Aznar, que va ser un impacient, Rajoy s’ha fiat sobretot de la capacitat del temps per refredar les coses, per enterrar els problemes, per imposar la seva quietud. Yoyel tiempo contra todos. No queda al PP cap personalit­at capaç de portar-li la contrària. Explicava l’altre dia la nostra companya Carmen del Riego que els dirigents del PP s’immolaran amb Rajoy abans de contradir-lo. No queda al país cap rastre d’esperança ni d’optimisme, només conflictes hàbilment instrument­alitzats per afavorir que Rajoy floti com un tap de suro damunt les onades gegantines.

Albert Rivera, que revela en els seus tuits encara més impaciènci­a que Aznar, haurà de mirar molt pel retrovisor durant aquests dos anys. A qui lidera totes les expectativ­es, aquests dos anys se li faran eterns. Yo y el tiempo contra todos és la fórmula d’èxit de l’èxit personal en la política espanyola. També és –però ningú no hi dona importànci­a– la formula del fracàs col·lectiu.

A Rivera, que lidera totes les expectativ­es, aquests dos anys se li faran eterns

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain