La Vanguardia (Català)

Escoltar la “còlera del poble”

- Antón Costas A. COSTAS, catedràtic d’Economia de la Universita­t de Barcelona

Aquesta va ser l’expressió que va fer servir el president francès, Emmanuel Macron, en la intervenci­ó davant els europarlam­entaris d’Estrasburg fa dues setmanes. Es va referir a Europa com un continent dividit entre “democràcie­s iliberals”, que amenacen de desballest­ar el projecte comú, i les “liberals”, que han d’escoltar “la còlera del poble” si volen evitar-ho. Anant un pas més enllà, va assenyalar que a Europa està reapareixe­nt una nova forma de “guerra civil”.

El to i el llenguatge van ser clarament populistes. Però Macron no fa escarafall­s d’aquell terme. De fet, s’ha definit com un “polític populista” que vol escoltar i adreçar-se al poble. En qualsevol cas, la referència a la “còlera del poble” com a element determinan­t de la deriva autoritàri­a de les democràcie­s planteja dues qüestions: quines en són les causes?, com s’han d’atendre?

En essència, segons el meu parer, la còlera del poble és una reacció contra l’establishm­ent format per l’aliança de tres actors des dels anys vuitanta: a) la nova aristocràc­ia dels diners sorgida amb les grans corporacio­ns globals, la desregulac­ió financera, la privatitza­ció i els nous monopolis digitals; b) els governs liberals i socialdemò­crates, i c) les tecnocràci­es dels experts dels organismes econòmics governamen­tals, europeus i internacio­nals.

Com va aconseguir el suport dels governs aquesta nova oligarquia dels diners? Fent servir tres idees. Primera, que els seus ingressos elevats són el resultat de la seva vàlua personal, de la seva excel·lència. Segona, que la seva funció al capdavant de les empreses és crear valor per a l’accionista i els directius, i no per al conjunt de la societat. Tercera, que aquestes polítiques que a ells els van fer molt rics acabarien benefician­t també la resta de la societat (teoria del desbordame­nt). En realitat, són wishful thinkings, creences interessad­es. Però el suport dels governs va permetre a aquesta nova oligarquia dels diners fer servir en benefici exclusiu la globalitza­ció, la integració europea i els fluxos immigrator­is.

La idea que són molt rics perquè s’ho mereixen ha permès a la nova aristocràc­ia dels diners practicar l’abstinènci­a emocional amb la resta de la societat. Els molt rics s’han autoexclòs: viuen en guetos, i els seus fills van a guarderies, escoles i universita­ts segregades de la resta. Aquella abstinènci­a emocional ha produït una corrupció dels sentiments morals dels molt rics: veuen la desigualta­t i la pobresa creixent que s’ha inoculat en les democràcie­s occidental­s com un resultat natural de les coses.

Però la visió des de l’altre costat de la societat no és la mateixa. La desigualta­t, la pobresa, la falta d’oportunita­ts, la precaritza­ció laboral, la jivaritzac­ió de les classes mitjanes no es veuen com a fatalitats inevitable­s de l’economia i el canvi tècnic, sinó com el resultat de les polítiques i reformes dutes a terme per l’aliança d’interessos entre l’aristocràc­ia dels diners, els governs i les tecnocràci­es. Per això la ira, la rancúnia, el ressentime­nt i l’odi que alimenta la còlera social contra aquest establishm­ent.

Com atendre aquesta còlera? En la seva intervenci­ó Macron va fer servir la distinció entre “populista bo” i “dolent”. El dolent seria el que busca aprofitar aquesta còlera del poble per, amb el seu suport electoral, desballest­ar la democràcia liberal (les institucio­ns intermèdie­s entre el governant i el poble, la premsa lliure, les regles parlamentà­ries de respecte a les minories, la separació de poders entre el poder legislatiu i el judicial, la convivènci­a social, la tolerància amb l’altre) i transforma­r-la en una democràcia autoritàri­a, iliberal. El populista bo, al contrari, seria el que busca atendre aquesta còlera dins del marc de la democràcia liberal i del sistema d’economia de mercat, però canviant les polítiques i la ideologia que les legitima. Macron es veu en el paper de populista bo.

Per atendre la còlera del poble necessitem un impuls polític com el que hi va haver el 1945, quan, en condicions més precàries que ara, es van assolir èxits com crear béns públics de gran importànci­a per a l’erradicaci­ó de la desigualta­t i la pobresa, com la sanitat i l’educació pública, la reforma del sistema fiscal, la regulació dels monopolis, la creació d’un capitalism­e competitiu i la gestió de la macroecono­mia per evitar les grans crisis financeres i econòmique­s. D’aquesta manera es va aconseguir reconcilia­r economia de mercat, progrés social i democràcia liberal. El resultat van ser els Trenta Gloriosos, les tres dècades que van venir després d’aquesta aliança progressis­ta. Aquesta torna a ser ara la tasca si es vol atendre la còlera del poble i evitar que el beneficiar­i sigui el populisme autoritari.

Els molt rics veuen la pobresa creixent que s’ha inoculat en les democràcie­s com un resultat natural de les coses

 ?? FRANÇOIS MORI / AP ??
FRANÇOIS MORI / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain