La Vanguardia (Català)

Jo també soc un casat!

- Joaquín Luna

Ultimament, soc molt solidari. Total, què em costa ser solidari? Res! Així que detecto una causa noble, justa o perduda entre l’actualitat informativ­a, obro signe d’admiració, escric “jo també soc...” i afegeixo el nom o la condició del premiat. –Jo també soc un treballado­r! D’això pensava escriure ahir, Primer de Maig, després de jugar a tennis a les deu amb un amic casat, però el xàfec va frustrar el pla. –Jo també soc un casat! Mentida fastigosa, però una força interior molt solidària em va empènyer a empatitzar –ja he col·locat una deixada estil Montoro– amb un amic i tots els que –com ell– es van immolar ahir a l’altar de la pau conjugal.

–Ja que plou i no has pogut jugar, aprofitare­m el matí per fer un canvi d’armaris...

Canvi d’armaris? Fins que el meu amic em va informar del pla B suggerit per la seva dona –que d’ara endavant anomenarem general George S. Patton–, jo ni tan sols sospitava que els armaris tinguessin una altra funció que emmagatzem­ar roba de manera estàtica. Pel que sembla, les estacions obliguen a guardar en caixes les peces de roba que quan arriba la següent estació –d’aquí dos dies– toca reposar a l’armari...

Vaig començar a sentir aquella incomodita­t que m’assalta quan apareix a la televisió una causa justa i una veu interna –la consciènci­a del segle XXI– m’insulta: i tu què fas per combatre aquesta injustícia?

Tenia dues opcions solidàries: canviar jo també els armaris –o omplir les jardineres, una revolució pendent des de, crec, l’adeu de Felipe González– o enviar-li una selfie amb un rètol en el qual pogués percebre tot el meu afecte: “Jo també soc un casat!”. Vaig triar

En lloc de gràcies, el meu amic casat em va enviar a la merda, acció que li perdono de tot cor, cor solidari

la segona opció.

En lloc d’agrair-ho, el meu amic casat em va enviar a la merda per WhatsApp, reacció que li perdono de tot cor, cor solidari.

Ja comprenc que en lloc de jugar a tennis una hora llarga, guanyar temps amb la coartada de perdre pes a la sauna i culminar l’escaqueig matinal amb un esmorzar/aperitiu, això de dedicar el Primer de Maig a un canvi d’armaris i la reposició d’una bombeta hal·lògena –quanta toreria la del manetes que s’exposa a morir electrocut­at davant la mirada del general Patton!– constituei­x el que els clàssics anomenaven “un contratemp­s”.

Com hauran apreciat, el hàndicap de ser divorciat no impedeix mostrar solidarita­t amb els casats, encara que a la inversa els molt ingrats no tinguin ni un gest. Què els costaria –a part d’una esbroncada del general George S. Patton– fer-se una foto amb el rètol manuscrit “Jo també soc un home divorciat!” i divulgar-la per les xarxes?

En dies festius com el d’ahir, alterats per la pluja, un entreveu la grandesa del matrimoni: canvio partit de tennis per canvi d’armaris. I sense clavar-se un tret.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain